Gramotnost vůdců a jejich výsledky

 

© Sputnik/ Ramil Sitdikov Názory 22:20 09.09.2016Získat krátkou URL Jan Campbell 63011331

 

Před 50 lety, 8. 9. 1966 byl položen základ oslavování mezinárodního dne gramotnosti. Vzpomenout, připomínat si a slavit gramotnost by mělo být pravidlem právě v dnešní době, kdy důležitost čtení, psaní a počítání se nebere vážně, hodně se o nich politicky korektně mluví, ale prakticky málo dělá. Zmiňuji se o gramotnosti, protože je to ona, co je jedním ze základních stavebních kamenů inteligence národa, která nejenom formuje a formuluje, ale i představuje, a ve vztahu k druhým kulturám reprezentuje, důležité aspekty našeho života. Nebudu hodnotit oficiální tvrzení, že děti a mládež jsou stále vzdělanější než jejich rodiče, ani oficiální statistiku. Skutečnost je podle oficiální statistiky OSN následující: existuje 740 milionů dospělých, kteří neumí číst a psát, 250 milionů dětí, která neumí číst a psát a 124 milionů chlapců a dívek nenavštěvujících školu. Americký politik Gary Johnson © AFP 2016/ Nicholas KAMM Kandidát na post prezidenta USA neví, „co je to Aleppo“.

 

Letošní oficiální motto oslav mezinárodního dne gramotnosti zní Reading the Past, Writing the Future. Dvoudenní oslavy a konference, která se koná v sídle UNESCO v Paříži při příležitosti oslav 50. výročí mezinárodního dne gramotnosti bude zcela určitě končit dobře míněným a výborně napsaným dokumentem. Dokument se bude orientovat na hlavní tezi Generálního ředitele UNESCO, Bulharky Iriny Bokové (The world has changed since 1966 — but our determination to provide every woman and man with the skills, capacities and opportunities to become everything they wish, in dignity and respect, remains as firm as ever. Literacy is a foundation to build a more sustainable future for all), a současně se míjet s realitou vzdělávacího systému jako tomu bylo po celých 50 let.

 

Na cestě ke gramotnosti se již prakticky ztratila výchovná, morální a rodinná složka. Důkazem mého tvrzení, že formální gramotnost bez výchovy a morálky vede do pekel, dokazují skutečnosti, které by při jakékoli oslavě neměly být opomenuty. Zástupně uvádím několik aktuálních příkladů. 8. září se konalo také zasedání ECB ve Frankfurtu. V podvečer dne, kdy jsem dokončoval příspěvek, jsem neměl ještě zprávu, jak proběhlo a s jakým výsledkem skončilo jednání. Ale to není podstatné. To proto, že neúspěšná politika ECB bude pokračovat a povede dál ke stavu, ve kterém se ECB stane největším akcionářem společností. Takový stav je evidentní selhání nejen gramotnosti vůdců ECB, ale i evidentní odklon od základní funkce jakékoli banky. Pro zájemce o hlubší posouzení osobností konajících ve jménu nejenom ECB, ale i například ČNB doporučuji se seznámit s dílem Thomas Hobbese a obsahem pojmu puer robustus. Tento typ člověka, jemuž je vlastní tzv. dětský smysl, se nepodřizuje důstojnosti druhých, koná mimo jiné proti pravidlům — jak to bývá u silných špatných chlapců — a téměř nikdy nepřináší společnosti jako celku nic dobrého. Nepoučuje se z minulosti a od druhých. Tím v daném případě míním ECB a Japonskou národní banku. Ta nakupuje již celá léta akcie ETF, ročně investuje 6 bilionů Yen, a nehledě na to, že deflační strašidlo roste, bude ke konci t.r. Bank of Japan majoritním vlastníkem 55 koncernů. Více než polovina všech japonských ETF akcií se nachází ve vlastnictví Bank of Japan. O jaké gramotnosti v korporacích, bankách a politice lze v tomto případě mluvit, nevím, když žádný z představitelů uvedených organizací neumí identifikovat rozdíl mezi časově omezeným dluhopisem, nečasově omezenou akcií a představitelné následky prodeje akcií. Michail Gorbačov © Sputnik/ Valeriy Melnikov Proč jede Gorbačov do Prahy, a je-li třeba se bát Ruska? Dnes se dovídáme, že libertární kandidát na prezidenta USA, exguvernér Gary Johnson se nemohl vyjádřit k problematice Sýrie, konkrétně k problému města Aleppo. Jeho otázka, Co je Aleppo? v průběhu televizního přenosu mluví sama za sebe, za gramotnost kandidáta na prezidenta a nebezpečí, které obsahuje možnost tzv. demokratickým způsobem dostat do křesla člověka a vůdce nejmocnější armády světa takovéto úrovně gramotnosti.

 

Srovnání Gary Johnsona s kandidátkou Hillary Clintonovou a kandidátem Donaldem Trumpem indikuje, jakou hvězdou na nebi gramotnosti je pan Trump, a proč si zaslouží i tato osobnost patřící neodlučitelně do systému korupce mít svůj klub přátel i v české kotlině. Lepší je vždy konec se slzami, než slzy bez konce. Jako třetí odstrašující příklad uvádím historickou skutečnost z doby Gorbačova a Jelcina. Gorbačov, bude-li živ a cesty schopný, což mu upřímně přeji, navštíví příští týden ČR, promluví na konferenci v Praze (16.-17. 09. 2016) a setká se s prezidentem Zemanem v Lánech. Výsledky Gorbačovova a Jelcinova chování, konání a gramotnosti, lze předběžně nazvat dědictvím puer robustus. Dnes je totiž již dokázáno tzv. demografickým přesunem, že za éry liberálních demokratů reprezentovaných uvedenými osobnostmi bylo zničeno o 7 miliónů lidských životů více, než za doby Stalinských čistek v roce 1937. Číslo není žádná žurnalistická kachna, ale varování, čehož jsou schopni vůdci, jejichž formální gramotnost je bezpochybná, ale nedostatečná k dosažení cíle definovaného UNESCO a podepsaného paní Irinou Bokovou. O udržitelnosti současného vývoje, podobně jako o udržitelnosti případně dosažených cílů UNESCO není možné v současné době ani začat přemýšlet i proto, že rychlokvašená gramotnost mnohých současných politiků a lídrů dovoluje představy, vedoucí k depresím. Pro doplnění uvádím, že oficiální CIA čísla vztahující se na dobu stalinských čistek mluví o 700 tisíc mrtvých a 2 milionech živých lidí strádajících represemi. Once you learn to read, you will be forever free, zanechal nám Frederick Douglass (1818-1895). Kniha je jako zahrada, kterou neseš v kapse, říkají i dnes Číňané. Názor autora nemusí shodovat s názorem redakce

 

Číst dál: http://cz.sputniknews.com/nazory/20160909/3813068/gramotnost-vudci-vysledky.html