Globální oteplování

Deset faktů a deset mýtů o změně klimatu

 Deset faktů o změně klimatu

 

1.     Klima se vždy měnilo  a  vždy bude. Předpoklad, že před průmyslovou revolucí Země měla "stabilní" klima je prostě špatný. Jediná rozumná věc ke změně klimatu je připravit se na to.

 

2. Přesné měření teploty snímané z balónových sond a satelitů od konce 1950 neukazují žádné oteplování atmosféry od roku 1958. Na rozdíl od toho pozemní teploměry zaznamenaly oteplení v průměru  asi 0,4 °C, ve stejném časovém období. Mnoho vědců věří, že záznam pozemních teploměrů je zkreslen měřením v urbanizovaném prostředí a dalšími vlivy.

 

3. Přes to, že na boj s globálním oteplováním již bylo vynaloženo více než $ 50 miliard dolarů, při provedených výzkumech od roku 1990 nebyl žádný jednoznačný antropogenní (lidský) vliv identifikován v globálním přehledu teplot.

 

4. Bez skleníkového efektu by průměrná povrchová teplota na Zemi byla -18 oC spíše než vyrovnaných 15 oC, které podnítily vývoj života. Oxid uhličitý je méně se vyskytující skleníkový plyn, který je zodpovědný za ~ 26% (8 oC) z celkového skleníkového efektu (33 °C), z toho zase nanejvýš 25% (cca 2 °C) lze přičíst na oxid uhličitý přidaný lidskou činností. Vodní pára, která přispěje nejméně 70% účinku, je zdaleka nejdůležitějším skleníkovým plynem v atmosféře.

5. V obou - ročním (1 rok) i geologickém (až 100.000 let) časových měřítkách předcházejí změny teploty klimatu změnám v obsahu CO2Oxid uhličitý proto nemůže být primárním činitelem pro zvýšení teploty (ačkoli zvýšení obsahu CO2 má mírnou pozitivní zpětná vazbu s teplotou).

 

6. Mezivládní panel OSN pro změnu klimatu (IPCC) působí jako hlavní panikář pro lobby globálního oteplování, která vedlo ke Kjótskému protokolu. IPCC je fatálně politické, ne vědecké, těleso.

Hendrik Tennekes, bývalý ředitel výzkumu u Královského nizozemského meteorologického institutu říká, že "proces přezkumu IPCC je fatálně chybný " a že " IPCC záměrně ignoruje změnu paradigma (způsobu myšlení) vytvořeného předním meteorologem dvacátého století, Edwardem Lorenzem“


7. Plnění Kjótského protokolu bude stát mnoho bilionů dolarů a významně vyčerpá země, které jej podepsaly, ale nezpůsobí žádné významné ochlazení (odhad je méně než 0,02 °C do roku 2050, za předpokladu, že budou splněny všechny závazky).

Ruská akademie věd tvrdí, že Kjóto nemá žádný vědecký základ; Andrej Illarianov, senior poradce ruského prezidenta Putina, označuje Kjótoismus za "jednu z nejagresivnějších, nejdotěrnějších, nejdestruktivnějších ideologií ". Pokud bylo Kjóto "prvním krokem", pak bylo ve stejném špatným směrem jako pozdější "Bali plán".

 

8.    Změna klimatu je (chaotický) nelineární proces, některým jeho částem jen matně rozumíme, nebo vůbec nerozumíme. Deterministický počítačový model nikdy nebude schopen učinit přesnou předpověď klimatu 100 let do budoucnosti. 


9. Není proto překvapením, že odborníci v oblasti počítačového modelování jsou toho názoru, že žádný dosavadní (nebo pravděpodobně v blízké budoucnosti vytvořený) klimatický model není a nebude schopen provést přesné předpovědi regionálních změn klimatu.

 
10. Největší lež o lidské globální oteplování je tvrzení, že téměř všichni vědci souhlasí s tím, že nastává a s nebezpečnou rychlostí.

 

Skutečností je, že téměř každý aspekt vědy o klimatu je předmětem prudké debaty . Dále, tisíce kvalifikovaných vědců na celém světě podepsaly prohlášení, které 1) požaduje důkaz pro hypotetické lidským činitelem způsobené oteplování a 2) podporuje racionální vědecký (ne emocionální) přístup ke studiím o známých přírodních změnách klimatu.

 

Deset globálních mýtů o oteplování

 

Mýtus 1     Průměrná globální teplota (PGT) se zvýšila v posledních několika letech.

Fakt 1 V rámci chybové hranice, PGT se od roku 1995 nezvýšila a od roku 2002 klesla, a to navzdory nárůstu atmosférického CO2 o 8% od roku 1995. 

 

Mýtus 2     Během druhé poloviny 20. století se PGT zvyšuje nebezpečně rychlým tempem a dosáhla nebývalé velikosti.

Fakt 2 V druhé polovině 20. století byl vzestup PGT o 1-2 oC / století, což leží v pásmu přírodního kolísání klimatu v posledních 10.000 letech. PGT byla o několik stupňů vyšší než dnes mnohokrát v nedávné geologické minulosti. 

 

Mýtus 3     PGT byla relativně neměnná v předindustriální době, a nyní raketově roste od roku 1900 a zvýší se o několik stupňů během příštích 100 let (Mann, Bradley a Hughes "hokejková" křivka a její počítačová extrapolace).

Fakt 3 Mannova a dalších.křivka byla vytvořena jako statistická lest. Neexistuje žádný přesvědčivý důkaz, že v minulosti bylo klima neměnný, ani to, že změny 20. století v PGT jsou neobvyklé, ani to, že nebezpečné oteplování způsobené člověkem  je v plném proudu.

 

Mýtus 4     Počítačové modely předpovídají, že PGT se zvýší až o 6 °C během příštích 100 let.

Fakta 4 Lineární (zjednodušené) počítačové modely to dělají. Jiné, stejně platné (empirické) počítačové modely, předpovídají ochlazení.

 

Mýtus 5     Oteplování o více než 2 °C bude mít katastrofální dopad na ekosystémy a lidstvo.

Fakt 5 Změny o 2 °C leží v obvyklých minulých přírodních mezích. Ekosystémy se přizpůsobovaly těmto změnám od nepaměti. Výsledkem je proces, který nazýváme evolucí. Lidský druh se může a musí přizpůsobit všem klimatickým extrémům.

 

Mýtus 6     Další lidský přídavek CO2 do atmosféry způsobí nebezpečné oteplování, a je obecně škodlivý.

Fakt 6 Žádné člověkem přidané oteplování není odlišné od přirozeného systému variací a přírodních změn. Dalším lidským působením bude pravděpodobně oteplování menší než o 1 °C, zvýšení obsahu atmosférického CO2 je prospěšným stimulem pro rostliny, zejména obilniny, a také zvýší jeho přeměnu. 

 

Mýtus 7     Změnami sluneční aktivity nelze vysvětlit nedávné změny v PGT.

Fakt 7 Výkon Slunce se mění několika způsoby v mnoha časových měřítcích (včetně 11-, 22- a 80-letých slunečních cyklů), s průvodními dopady na zemské klima. Zatímco změny ve viditelném záření jsou malé, o změnách toku částic a magnetického pole je známo, že mají velký klimatický účinek. Více než 50% nárůstu o 0,8 °C v PGT zjištěné v průběhu 20. století lze připsat na vrub sluneční aktivity. 

 

Mýtus 8     Bezprecedentní tání ledu se odehrává jak v severních, tak v jižních polárních oblastech.

Fakt 8 Oba - grónský a antarktický ledovcové listy jsou stále v tloušťce a chladu na svém vrcholu. Mořský led kolem Antarktidy dosáhl rekordní plochu v roce 2007. Teploty v arktické oblasti právě dosahují úrovní teplot, které byly během počátečních let desetiletí od  1940, a oblast byla ještě teplejší stále (bez mořského ledu) během dřívější doby.

 

Mýtus 9     Člověkem způsobené globální oteplování způsobuje nebezpečný vzestup globální mořské hladiny (MH).

Fakt 9 změna MH se liší čas od času a místo od místa; například v letech 1955 až 1996 MH na Tuvalu klesla o 105 mm (2,5 mm/rok). Globální průměrná MH je bezcennou statistickou hodnotou pro účely plánování v oblasti životního prostředí. Ke globálnímu průměrnému vzestupu MH o 1-2 mm/rok došlo přirozeně v průběhu posledních 150 let, a jev nevykazuje žádné známky lidského vlivu.

 

Mýtus 10   Nárůst PGT na konci 20. století způsobil zvýšení počtu silných bouří (cyklonů), nebo intenzity bouří.

Fakt 10 Meteorologičtí odborníci se shodují, že v bouřích k žádnému zvýšení nedošlo, dochází jen k přirozeným variacím klimatického systému.

 

Robert M.  Carter je výzkumným profesorem na Univerzitě Jamese Cooka (Queensland) a Adelaide universitě (Jižní Austrálie). Je to paleontolog, stratigraf, mořský geolog a vědec v oboru životního prostředí, s více než třiceti lety odborné praxe.

Copyright © Prof. Robert M. Carter , James Cook University, Queensland, Austrálie a Global Research, 2016

Prof. Robert M. Carter , Global Research, 10.3.2016

http://www.globalresearch.ca/copenhagen-and-global-warming-ten-facts-and-ten-myths-on-climate-change/16467

 

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf

Poznámka překladatele:(ještě ke klimatologické konferenci v Paříži na konci roku 2015):

Agenda využívající tezi o oteplování způsobeném člověkem - boj proti globálnímu oteplování, je dalším nástrojem vládců Západu. Obdobným nástrojem jako mezinárodní boj za lidská práva (podle kritérií tohoto panstva), boj proti mezinárodnímu terorismu (podníceném vládci Západu), boj za práva sexuálních menšin a další. Tyto nástroje mají sloužit k postupnému přesouvání moci od orgánů jednotlivých států na nadnárodní instituce, podléhající vládcům Západu. K postupnému ovládnutí světa západními superboháči, k nastolení NWO (jejich nového světového řádu).