Globalizace války, americká Dlouhá válka proti lidstvu

 

Globalizace války je bezpochyby jednou z nejdůležitějších knih o současné situaci ve světě, vytvořené v uplynulých letech.

Ve svém posledním mistrovském díle profesor Michel Chossudovsky ukazuje, jak různé konflikty, jichž  jsme svědky dnes na Ukrajině, v Sýrii, Iráku a Palestině, jsou ve skutečnosti vzájemně propojeny a vzájemně uzamčeny prostřednictvím cílevědomé agendy ve snaze o globální hegemonii USA, podpořenou jejich spojenci na západě a v jiných regionech světa.   

Dr. Chandra Muzaffar, prezident mezinárodního hnutí za spravedlivý svět (JUST)

 

Následující text je předmluva od Michela Chossudovského k nové knize s názvem: The Globalization of War: America’s “Long War” against Humanity

Knihu je možno objednat přímo u společnosti Global Research Publishers.   

 

Předmluva

 

"Globalizace války" je hegemonistický projekt. Hlavní vojenské a tajné zpravodajské operace jsou prováděny současně na Středním východě, ve východní Evropě, v subsaharské Africe, střední Asii a na Dálném východě. Vojenská agenda US spojuje obě hlavní sledované činnosti, jakož i tajné akce, zaměřené na destabilizaci suverénních států.

V rámci globální vojenské agendy byly akce západní vojenské aliance (US-NATO-Izrael), prováděné v Afghánistánu, Pákistánu, Palestině, na Ukrajině, v Sýrii a Iráku, koordinovány na nejvyšších úrovních vojenské hierarchie. Máme co do činění s postupujícími vojenskými a zpravodajskými operacemi. Útok na Gazu, v červenci-srpnu 2014 izraelskými silami, byl proveden v úzké spolupráci se Spojenými státy a NATO. Akce na Ukrajině a jejich načasování se shodovalo s náporem útoku na Gazu.

Vojenské akce úzce koordinované s procesem ekonomické války, která spočívá nejen v zavedení sankcí namířených proti suverénním zemím, ale také v úmyslné destabilizaci finančních trhů a měn, s ohledem na ohrožení národních ekonomik protivníků.

Spojené státy a jejich spojenci zahájili vojenské dobrodružství, které ohrožuje budoucnost lidstva. Jak jsme zveřejnili, síly USA a NATO byly nasazeny ve východní Evropě včetně Ukrajiny. Vojenské manévry jsou prováděny na ruském prahu, což by mohlo vést k eskalaci. Americké vojenské intervence pod humanitárním mandátem probíhají v subsaharské Africe. USA a jejich spojenci ohrožují Čínu strategií, pod označením prezidenta Obamy, "Pivot pro Asii".

Americké nálety, zahájené v září 2014, namířené proti Iráku a Sýrii pod záminkou boje proti  islámskému státu, jsou součástí scénáře vojenské eskalace táhnoucí se od severní Afriky a východního Středomoří až do střední a jižní Asie.

Západní vojenská aliance je v pokročilém stavu připravenosti na válku proti Rusku. Rusko je vyhlášováno za "agresora", uvažuje se o vojenské konfrontaci USA-NATO s Ruskem. Povolení legislativy amerického Senátu pro "Zabránění ruské agresi" ( The Russian Aggression Prevention Act - RAPA) má "připravit USA cestu k přímému vojenskému konfliktu s Ruskem na Ukrajině".

Jakákoli americko-ruská válka by pravděpodobně rychle přerostla v nukleární válku, protože ani Spojené státy, ani Rusko by nechtěly podlehnout, obě země mají mnoho tisíců jaderných zbraní připravených k okamžitému použití a obě spoléhají na obrannou vojenskou doktrínu - v případě války preventivně zničit jaderné síly protivníka. RAPA je vyvrcholením více než dvacet let válečných příprav USA a NATO, vojenského obkličováni Ruska a Číny.

Od chvíle, kdy se rozpadl Sovětský svaz v roce 1991, Spojené státy neúnavně provádějí strategii obkličovaní Ruska, stejně jako dalších uvažovaných protivníků, jako jsou Čína a Írán. To přivedlo 12 zemí střední Evropy, z nichž všechny byly dříve spojeny s Moskvou, do aliance NATO. Vojenská síla USA je nyní přímo na ruských hranicích.

 

Celosvětová militarizace

Od počátku sledovaného období po II. světové válce až po současnost, má Amerika globální vojenský plán dobytí světa. Válka a globalizace jsou složitě propojeny. Militarizace podporuje silné ekonomické zájmy. Americká "Dlouhá válka" se zaměřuje na celosvětovou expanzi podniků a dobývání nových ekonomických hranic.

Pojem "Dlouhé války" je nedílnou součástí americké vojenské doktríny. Jeho ideologické opory jsou určeny k maskování hegemonistického projektu dobytí světa. Jeho realizace se opírá o globální alianci 28 členských států NATO. Na druhé straně USA a NATO vytvořily síť dvoustranných vojenských aliancí s "partnerskými" zeměmi, namířenou proti Rusku, Číně, Íránu a Severní Koreji. Máme co do činění s impozantní vojenskou silou, rozmístěnou ve všech hlavních regionech světa.

Analýza se zaměřuje na nebezpečí jaderné války a vývoj vojenské doktríny v post-9/11 éře. Objasňuje původ dlouhé řady válek a konfliktů, od konce druhé světové války do současnosti, jako přímých produktů zahraniční politiky USA. Nic se neděje náhodou. Američtí provokatéři, obvykle agenti CIA, podněcovali jeden konflikt po druhém. Zahrnovalo to válku na dvou frontách. Země, které bylo možné  buď "koupili" nebo destabilizovali mezinárodní finančním systémem, pak se staly snadnými cíli pro efektivní dobývání. V ostatních případech jsou povstání, nepokoje a války používány k vyvolání americké vojenské intervence, aby zaplnily kapsy vojensko-průmyslového komplexu, před kterým nás varoval generál Eisenhower . "Koncem hry" má být nový světový řád, zahrnující dvojí - ekonomickou a vojenskou diktaturu. Globální elity jsou připraveny k použití atomových zbraní a k riskování budoucnosti celého lidského druhu k dosažení svých cílů.

 

Paul Hellyer, bývalý kanadský ministr národní obrany řekl, že Chossudovsky je jedním z mála jedinců, které zná, který analyzoval anatomii Nového světového řádu a uznávaných ohrožení celého lidského druhu, která existují. Globalizaci války musí číst každý, kdo preferuje mír bez trvalých válek, smrti, poruch a beznaděje.

 

Dr. Paul Craig Roberts, bývalý asistent ministra financí USA, označil profesora Michela Chossudovského za nejrealističtějšího ze všech komentátorů zahraniční politiky. Nepracuje za peníze a postavení a neprodává svou duši. Jeho kniha poskytuje poctivé posouzení extrémního nebezpečí, které hegemonistický a démonický americký neokonzervatismus představuje pro život na Zemi. V těchto dobách, kdy se vynořila hrozba vyhynutí lidstva silami impéria a jeho vazalů, je nezbytné, abychom pochopili podstatu šelmy, které nás ohrožuje svými nekonečnými válkami spáchanými ve jménu nejvyšších hodnot svobody.

 

Dr. Frederic F. Clairmonte, bývalý ekonomický analytik konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD) soudí, že toto zásadní dílo zůstane trvalým svědectvím o autorově všeobjímajícím humanismu a vzdělanosti, který byl vždy neoddělitelný od jeho politického aktivismu, zahrnujícího několik desetiletí. Mělo by být povinnou četbou pro ty, kteří hledají porozumění nekonečným válkám, s nekonečnými zvěrstvy a zločiny proti lidskosti … Globalizace války je bezpochyby jednou z nejdůležitějších knih o současné situaci ve světě.

 

Jose L. Gomez del Prado,  nezávislý expert OSN pro lidská práva napsal, že

"Globalizace války" má velkou zásluhu za zavedení historického pohledu na hegemonistický projekt, který je realizován Spojenými státy, pro řízení a využívání přírodních zdrojů světa.

 

John McMurty , emeritní profesor Guelph University, spolupracovník Royal Society of Canada je přesvědčen, že Michel Chossudovsky uvádí do médií ve světě důležité informace, které jen málo kdo, nebo nikdo, nezná. Je ideálním průvodcem pro porozumění nyní se rodící válce ve východní Evropě proti Rusku.

 

Michael Carmichael, prezident Planetárního hnutí: Michel Chossudovsky se řadí mezi přední světové odborníky na globalizaci - hegemonistickou zbraň, která posiluje finanční elity a zotročuje 99 procent světové populace. Globalizace války odhaluje tajné operace, ekonomické války určené k destabilizaci národních ekonomik, které jsou považovány za protivníky pro USA a NATO. Vojenský rozměr západních hegemonických strategií hrozí vyvolat velkou globální válku. Chossudovského kniha je diplomatický dynamit - a roznětka rychle hoří. 

 

Prof Michel Chossudovsky, Global Research, 2016

 

http://www.globalresearch.ca/the-globalization-of-war-americas-long-war-against-humanity-michel-chossudovsky/5427720

 

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf