Glazjev pojmenoval viníky pádu rublu

 

Bankéři nejen půjčují spekulantům, ale oni sami jsou zapojeni do spekulací na devizovém trhu, což vedlo k pádu národní měny, řekl poradce ruského prezidenta Sergej Glazjev.

 

"Tato (nestabilita na burze) je prospěšné pro ty, kteří půjčují spekulantům. Jsou to velké banky. Docilují na tom velké zisky, vzhledem k vysokým úrokovým sazbám. Dokonce i bankéři se pouštějí do měnových spekulací, protože pokud máte hodně peněz a ovládáte trh, nic vám nehrozí. Můžete poměrně snadno vrátit valutu,  získat nadměrný zisk z devalvace rublu, pak se stáhnout z trhu, počkat až rubl spontánně stoupne, pak jej znovu povalit. Není to obtížný postup, který umožňuje přijímat obrovské zisky z nestability na trhu "- řekl Glazjev na rozhlasové stanici " «Говорит Москва».  .

 

Podle něj jsou téměř všechny operace na burze spekulativní.

"Politika spekulativního šílenství přináší obrovské zisky těm, kteří dnes kontrolují  cash flow (toky hotovosti). Podle našich odhadů jen kolaps rublu koncem roku 2014, přihrál spekulantům do kapsy asi 15 miliard $ nadměrných zisků, z předem dohodnutých a předem plánovaných operací. 95% transakcí na burze uskutečňují tržní spekulanti tímto způsobem. V tomto případě nahuštění finanční bubliny se jim  hodí, "- řekl poradce Vladimira Putina.

 

Glazjev je přesvědčen, že většina příjmů v důsledku spekulací na burze se vyvádí do zahraničí.

"Působí tam většina offshorových (přemístěných do  daňových rájů)  společností, mnoho nerezidentů (neplatičů daní), kteří hrají proti rublu v zahraničních jurisdikcích, a tyto nadměrné zisky opouštějí zemi. To znamená, že stahují nadměrné zisky z fluktuací rublu a ty, skrze jejich offshore, jdou do pekla. Jako výsledek, samozřejmě ekonomika tratí, ztrácíme jako občané ", - řekl Sergej Glazjev.

Dříve ve středu, centrální banka vysvětlila jednu z epizod prudkého zakolísání rublu pomstou vyhozeného bankéře.

 

http://vz.ru/news/2016/2/17/794936.html

Pro České národní listy volně přeložil P. Rejf

(Bez označení autora, či značky na serveru http://vz.ru/)