Filmu o Marii Terezii se ujme známý režisér

Dvoudílnou inscenaci o významné evropské panovnici a jediné královně na českém trůně Marii Terezii natočí Česká televize (ČT). V koprodukci čtyř evropských veřejnoprávních stanic série vznikne pod vedením hollywoodského režiséra Roberta Dornhelma. V hlavních rolích televizního filmu se objeví rakouská herečka Marie-Luise Stockingerová a Vojtěch Kotek coby František Štěpán Lotrinský.
Vedle nich si ve filmu zahrají například Zuzana Stivínová jako Alžběta Kristýna Brunšvicko-Wolfenbüttelská nebo Karl Markovics jako Evžen Savojský. První klapka padne v březnu a natáčet se bude zejména na zámcích v Kroměříži a Valticích. Štáb zamíří i do Bratislavy, Vídně a Toskánska.

 

Příběh inscenace začíná v roce 1723, kdy je v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě Karel VI. korunován českým králem. Snímek vypráví o jeho dceři, pozdější císařovně Marii Terezii a věnuje se její dětské lásce a následnému manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským, začátkům její vladařské cesty, převzetí maďarské koruny nebo šestnáctinásobnému mateřství.

 

"Scénář české autorky Mirky Zlatníkové zaujal partnery v zahraničí natolik, že se poprvé v historii na jednom televizním projektu podílejí vysílatelé z České republiky, Maďarska, Rakouska a Slovenska a mezinárodní distributor z Německa," uvedl kreativní producent Jan Maxa. Projekt vzniká v koprodukci České televize, rakouské ORF, slovenské RTVS a maďarské MTVA a je produkován společnostmi Beta Film, MR Film a Maya Productions.

 

Režisér Robert Dorhelm natočil přes 30 filmů, režíroval světové herecké osobnosti, jako je Grace Kellyová, Helena Bonham Carterová, Omar Sharif, James Woods nebo Josh Brolin. Režijně stál také za seriálem Into the West, která byl z produkce Stevena Spielberga a byl oceněn Zlatým Glóbem.

Foto: archiv , ČTK , youtube, Robert Stary

Autor: ČTK

http://www.tyden.cz/…/filmu-o-marii-terezii-se-ujme-znamy-r…
Přišlo e-mailem