Fidel si zapálil svůj vítězný doutník

 

Prezident USA B. Obama, představitel nejsilnějšího ekonomického a vojenského státu světa, přiletí v neděli na Kubu. Otvírá novou kapitolu vztahů. Přiletí na tu malou, ale statečnou Kubu.   Ta hrdinná Kuba si zaslouží  zvolání „ Vivat Kuba ! Vivat Fidel ! “ 

 

Po dlouhých 67 letech nespravedlivého  ekonomického embarga, brutálního politického nátlaku, množství sankcí, vojenských výhrůžek, námořní blokády, ale i vojenské intervence, ze strany USA,  ta statečná Kuba vydržela. Stala se příkladem pro celou Latinskou Ameriku. Stala se dokonce příkladem pro celý svět. Kubánský lid svou statečností, vůlí, ale i odříkáním, zvítězil nad světovou mocností. V tomto rozděleném světě, je to vzácností.

 

Kuba se nepřihrbila, ani neuhnula ze své cesty, šla stále za svým vytouženým snem.  Dnes Kuba a její lid  slaví své velké vítězství. A její vůdce Fidel Castro, světem uznávaný představitel revoluce, si může zapálit svůj vítězný doutník. Kubánská revoluce tak vstoupila po 67 letech i do Bílého domu.

 

Pod tlakem reality a světového mínění USA v posledních letech postupně normalizují vztahy s Kubou. V Bílém domě se, ale musela vystřídat od roku 1959 dlouhá řada prezidentů, něž bylo uznáno právo kubánského lidu na vlastní cestu ke svobodě.  Americký „četník“ musel přiznat svůj omyl. Trvalo to, ale příliš dlouho. Stálo to mnoho lidských životů a lidského utrpení. Ekonomické sankce, nebezpečí intervence, to vše  stálo kubánský lid  mnoho sil a odříkání. Na ty léta strachu a obav z budoucnosti nelze zapomenout.

 

Příletem prezidenta USA Baracka Obamy na Kubu,  je kubánská revoluce dovršena. I proto může Raul Castro, představitel kubánského lidu,  uvítat v Havaně prezidenta USA. Podat si s ním ruku. Konečně i v Bílém domě zvítězil rozum !  Těší nás to.

 

 

Přemysl Votava

NS – LEV 21