Expert - ISIS mění cíle a taktiku

Dmitrij Něrsesov

 

Vojenská porážka IS v Sýrii a Iráku nutí teroristickou organizaci měnit taktiku. Vyzývá k tomu al-Bagdádí. IS se nehodlá vzdát a hrozba terorismu se neztrácí. Jaké může nabrat formy? Jak budou jeho ideologové a velitelé revidovat svoji zločineckou činnost? Ve kterých zemích mohou útočit? Na tato témata hovořil odborník na islám, prezident centra Náboženství a společnost Alexej Grišin.

 

Ve skutečnosti je to, co se dnes děje, zcela logické. IS je nepochybně zcela poražený. Málokdo však čekal, že se udrží tak dlouho. Mobilizační, vojenský a organizační potenciál této formace se ukázal silnější, než předpokládali analytici. Dnes je ale jasné, že konečná porážka IS je otázkou času.

 

Za těchto podmínek je jisté, že IS, jeho vůdci a sponzoři se v žádném případě s porážkou nesmíří a své cíle neopustí. Budou měnit taktiku a s tím už začali. Co mění první, je obsah výzev, „hesel dne“, určených následovníkům a potenciálním podporovatelům. Dnes nevolají „přijďte, potřebujeme bojovníky k obraně našeho kalifátu“. Dnes nabádají zůstat na místě, tam budou potřeba, tam dostanou úkoly.

 

Zároveň se změnilo verbování. Dříve chtěli „kanónenfutr“, nyní žádají specialisty. Psychology pro verbování, propagandisty, specialisty IT pro práci v sociálních sítích, atd. Emisaři a následovníci IS si vydobyli oficiální postavení. Masově se registrují nové muslimské náboženské organizace. Snaží se o jejich legalizaci. Mají mít krytí, aby nebyly rušeny speciálními službami. Takovéto organizace se mohou, proti veškerým snahám ukončit jejich propagandistickou činnost, bránit s poukazem na „porušení práv  muslimů“. Vznikají po  celém světě, také v Rusku. Nejvíce však v Evropě. V muslimských zemích existuje přísná zásada – jedna země, jeden muftí. V Rusku je 89 samostatných muftí.

 

Extrémisté se všemožně snaží zastávat oficiální pozice a nahradit zástupce tradičního islámu. Bývají to mladí lidé, průbojní a energičtí a mají bojové zkušenosti. Státy často nejsou schopny ochránit tradiční náboženské zástupce. Jakmile extrémistické organizace získají oficiální status, mohou si otevírat účty v bankách, budovat studijní centra, zřizovat oficiální portály na internetu, vydávat noviny a časopisy, tedy vést propagandu.

 

Financování pro teroristy se snížilo. Zásluhou aktivit Ruska dnes ustalo pašování ropy a nezákonný obchod se starožitnostmi. Za těchto podmínek mění pohlaváři IS svoji finanční politiku. Peníze nesoustřeďují u sebe, ale snaží se je rozeslat po celém světě na oficiální i neoficiální účty. Zároveň zavádějí přísné hospodaření na úkor řadových bojovníků. Proto jim vyhovují ztráty mezi nimi – nemusí jim platit slíbený žold. Smrt každého je úspora peněz.

 

Jak se mění geografie akcí IS? Libyjští extrémisté přísahali věrnost IS, zde zejména Boko Haram. Aktivizuje se IS v Afghánistánu. Došlo k teroristickému útoku v Alžírsku. Rozruch způsobilo vyhlášení IS o plánu bojovat proti Číně.

 

Na značku IS se chtějí napojit mnozí extrémisté a teroristé. Avšak v Libyi se jim  moc nedaří, jsou tam silné rodové tradiční struktury, a ty nemají chuť se s IS dělit o vládu, ani o chudé zdroje. V Alžírsku mají vlastní domácí teroristy ještě z devadesátých let minulého století.

V Afghánistánu má hluboké kořeny domácí konflikt a struktura konfliktu a společnosti není k IS příliš přátelská. Je zde asi 10 až 18 tisíc jeho bojovníků. Nejde o Araby, kteří by do Afghánistánu přišli po porážce v Iráku a v Sýrii. Jsou to především vůdci skupin, které se nemohly připojit k Talibánu a nemohly se ani domluvit se současnou afghánskou vládou. Šlo i o takové, kteří se neměli kam vrtnout, a tak se označili za součást IS.

 

Pohlaváři IS se snaží, aby se co nejvíc muslimů po celém světě zapojilo do války všech proti všem. Nyní mají zájem o Jihovýchodní Asii. Potřebují neztratit zdroje. Pro ně byla velmi důležitá Sýrie a Irák s ropou, artefakty a přílivem peněz.  Ale co má v tuto chvíli Afghánistán? Jen tyrkys. Obchod s drogami IS neuznává a kategoricky odmítá.

 

To je divné! Opravdu tak přísně odmítají drogy?

Velmi přísně. Protože užívání drog bylo zakázáno přímo prorokem Mohamedem.

A co výroba drog k podávání nevěřícím, jim ke škodě a k získání velkých peněz?

Pro IS je to složité, mohlo by to zničit je samé, namísto aby to uškodilo jejich nepřátelům. Lze si povšimnout, že IS je obviňován z pašování ropy a starožitností, ale nikdy z obchodu s drogami.

Co s financováním IS Saúdskou Arábií a dalšími arabskými zeměmi Perského zálivu?

Skutečně v určité etapě IS podporovaly. Ale je potřeba se podívat do historie této záležitosti. Zpočátku skupiny IS vytvořili Američané, finančně je podpořili a upravily ceny za ropu, aby je mohli využít k válce a jako prvek řízení. Potom se skupiny spojily a vymkly se Američanům z kontroly. Obama se ocitl před dilematem, zda se zabývat tímto americkým dítětem, které se stalo monstrem a ohrožuje západní civilizaci, anebo ho nasměrovat na nepřítele v osobě Bašara Asada. Když Asad v očích Američanů všechno ostatní zastínil, vybrali si jeho s tím, že se teprve potom budou zabývat IS. Podpořili IS a chtěli s jeho pomocí Asada odstranit. Když zjistili, že se jim to nepovede, museli obrátit a říci: „Také s IS bojujeme.“ V ten okamžik přestali Saúdové IS pomáhat. Důvod byl prostý. IS náhle vyhlásil, že saúdský král nemá právo na vedoucí postavení v islámském světě, protože muslimy ponižuje a přisvojuje si veškeré muslimské bohatství. Tehdy začal IS razit heslo – hlavní město v Mekce.

 

Rozhodli se svrhnout krále Saúdské Arábie Salmana a celé královské rodině odejmout majetek a rozdělit jej mezi muslimy. Hlavně z tohoto důvodu IS podporoval různé saúdské klany. Dnes je Saúdská Arábie důrazným protivníkem IS, takže není pravda, že saúdské peníze mu pomáhají. To bylo dříve, kdy Saúdové pomáhali vytvářet džihádistické skupiny.

Nebezpečí atentátu na saúdského krále Salmana trvá. Došlo na pokus o atentát během králova asijského turné.

Saúdové mají problémy i doma. Na mnohé občany království silně působí propaganda IS. Podle průzkumu mezi saúdskými občany od 15 do 45 let považuje 92 % dotázaných stoupence IS za skutečné muslimy a necelá polovina si myslí, že IS jedná správně. Vládnoucí saúdskou elitu to silně vylekalo a zahájila proti tomu aktivní propagandu.

 

Jak se mění nebezpečí pro Rusko?

V Rusku nedochází k zásadnímu zhoršení bezpečnostní situace ohledně islámského terorismu. Rusové mají bezpečnější prostředí než země Evropy. Nedochází sem k nekontrolovanému přílivu migrantů. Do Evropy jich podle oficiálního údaje přišlo přes milion, ale ve skutečnosti skoro 4 miliony. Bez přehánění je mezi nimi ohromný počet zastánců myšlenek IS, nebo jim blízkých.

Příliv migrantů do Ruska je v poslední době menší zásluhou ruské migrační politiky. Snížil se i počet extrémistů přicházejících ze Střední Asie. Ovšem podceňovat nebezpečí by nebylo dobré.

Převzato z Pravda.ru

7. dubna 2017

outsidermedia.cz