Evropa začíná být nebezpečným bojištěm

 

Bývalý prezident Václav Klaus se zúčastnil předvolebního shromáždění německé pravicově populistické strany Alternativa pro Německo (AfD). Na závěr její kampaně v Neuwiedu mimo jiné řekl, že Evropa začíná být nebezpečným bojištěm a vyzval, aby se "evropský migrační problém" řešil především v Německu.

 

 

V neděli se budou ve třech německých spolkových zemích konat volby do místních sněmů. V některých z nich by AfD podle předvolebních průzkumů mohla obsadit až pětinu křesel.

 

Klaus hovořil na shromáždění AfD ve spolkové zemi Porýní-Falc. Jeho řeč pronesenou v němčině si vyslechla i předkyně strany Frauke Petryová, která proslula řadou kontroverzních výroků. Nedávno upoutala pozornost médií například výrokem, že by policisté měli v případě potřeby při ostraze hranic na migranty i střílet.

 

Právě proslov Petryové přerušil planý požární poplach, kvůli kterému muselo asi 300 posluchačů opustit sál. Před spuštěním poplachu předsedkyně AfD řekla, že lze cítit, že Němci touží po změně. Zemské volby, které se kromě Porýní-Falce budou konat v neděli také v Bádensku-Württembersku a v Sasku-Anhaltsku označila za referendum o uprchlické politice spolkové kancléřky Angely Merkelové.

 

Před budovou, kde se shromáždění u příležitosti konce předvolební kampaně konalo, protestovalo podle policejních odhadů asi 350 odpůrců strany. Kromě hlasitého volání provolávali také hesla jako „pryč s nacisty“.

 

Více na: http://zpravy.e15.cz/zahranicni/udalosti/klaus-v-nemecku-evropa-zacina-byt-nebezpecnym-bojistem-1278956#utm_source=rubrika-zahranicni&utm_medium=selfpromo&utm_campaign=e15rss#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink