Emocionální panelová diskuse v „Domě vlasti“ ve Vídni před volbami

 

Poslanec Sociálně demokratické strany Rakouska (SPÖ ) a místopředseda vídeňského klubu Kurt Stürzenbecher, prezident zemského sněmu Svobodné strany Rakouska (FPÖ ) Johann Herzog a předseda Rakouské lidové strany (ÖVP) ve Vídni  Manfred Juračka odpovídali na otázky posluchačů v rámci diskusního seriálu "Forum Heimat".

 

V panelové diskusi pod mottem "70 let poté – čas pro pravdu a usmíření" uskutečněné "Sdružením německých starorakouských landsmanšaftů v Rakousku (VLÖ)" 7. září ve Vídeňském "Domě vlasti".

"70 let po chaosu války, je pro VLÖ velkou potřebou připomenout drama čtrnácti milionů vytlačených, ​​vyhnaných a vyvlastněných Němců ve střední a jihovýchodní Evropě před a po druhé světové válce", řekl VLÖ generální tajemník a moderátor Norbert Kapeller. "Mnozí z vás se usadili po strašlivých událostech z té doby ve Vídni a přispěli svým podílem na rekonstrukci bombardovaného a zničeného města. Jak o 70 let později vídeňští politici přistupují k tomuto tématu, bychom rádi věděli od nejreprezentativnějších kandidátů každé strany", dodává Kapeller. V publiku, které se těší i přítomnosti několika politických představitelů na federální a oblastní úrovni, je také jako host Christoph Benedikter z Ludwig Boltzmannova Institutu pro výzkum dopadů války. Byl  na dialogu přivítán.

 

Ve všech - asi patnáct minut dlouhých – stanoviscích představili poslanec a místopředseda vídeňského klubu SPÖ Kurt Stürzenbecher (zastupujícího starostu Häupla), zemský prezident vídeňské FPÖ Johann Herzog (zastupujícího vídeňského předsedu FPÖ Heinz-Christian Stracheho) a předseda vídeňské ÖVP Manfred svou základní pozice k tématu.

 

Zatímco v některých tematických oblastech došlo k zásadní dohodě všech stran, (např. v odmítnutí v České republice a na Slovensku stále existující špatné legislativy, týkající se Benešových dekretů), měla diskuse - v neposlední řadě motivovaná snahou získat vítězství u publika - velmi emocionální charakter, zejména v souvislosti se současnou uprchlickou diskusí.

 

"V těchto případech, kdy nemohou být příčiny událostí před sedmdesáti lety a strašných událostí dnes stejné, považujeme, jako zastřešující organizace starých německorakouských vyhnanců za mimořádně důležité, dávat těmto otázkám ve veřejnosti široký prostor a zároveň opakovaně připomínat osudy pamětníků. Budeme pokračovat, v pevném pořadí v rámci našeho seriálu Forum Heimat, se zvaním  politických zástupců všech proudů v našem domě, abychom jim sdělovali naše obavy, požadavky na řešení v tomto ohledu, ale také s nimi myšlenkově spolupracovali", tak uzavřel Kapeller.

Sudetenpost,  8.10.2015, str. 3

Volný překlad pro České národní listy P. Rejf