Ekonomická krize?

 

Proč všichni – MMF, OSN, BIS a Citibank varují, že může být na obzoru?

 

Varování jsou stále hlasitější. Poslouchá je někdo?

 

Celé měsíce jsem dokumentoval na mých webových stránkách, jak má globální finanční systém naprosto našlápnuto ke krizi, a nyní některé z nejvýznamnějších finančních institucí na celém světě varují přesně před tím samým. Například tento týden jsem byl ohromen, když jsem viděl, že Telegraph otiskl článek s tímto hrozivým titulkem: “$3 trillion corporate credit crunch looms as debtors face day of reckoning, says IMF“  ( 3 biliony korporátních úvěrů se vynořují jako dluhy ve dni zúčtování, říká MMF ). A to, k čemu směřujeme, bychom přesněji popsali jako "úvěrové zmrazení" nebo "úvěrová panika", ale "credit crunch (úvěrová krize)" nyní  určitě nastane. MMF varuje, že "nebezpečí pákového efektu", jehož jsme byli svědky  "hrozí rozpoutat vlnu nesplácení" po celém světě ...

 

Vlády a centrální banky riskují překlopení světa do nové finanční krize, Mezinárodní měnový fond varoval před dobou „firemního dluhového flámu“ v rozvojovém světě. Společnosti půjčily rozvíjejícím se trhům 3 biliony $ v posledních deseti letech, což odráží čtyřnásobný růstu dluhu soukromého sektoru mezi roky 2004 a 2014, jak se dá najít v globální zprávě o finanční stabilitě MMF. Tento nebezpečný dopad pákového efektu nyní hrozí rozpoutat vlnu nesplácení, která bude ohrožovat již tak slabou globální ekonomiku, říkají nekompromisní zjištění z dvakrát ročně sestavované zprávy MMF. MMF vlastně v tomto případě říká pravdu. Jsme uprostřed největší dluhové bubliny, jakou kdy svět viděl, a je to monumentální hrozba pro globální finanční systém. Ale i když víme o této hrozbě, to neznamená, že můžeme něco dělat v tomto bodě, nebo zastavit to, co se asi stane.

 

Bank of England, OSN a Banka pro mezinárodní platby všechny vydaly podobné zlověstné varování. Následující text je výňatek z nedávného článku v  Guardianu ...

Varování MMF odráží sbor ostatních. Hlavní ekonom Bank of England, Andy Haldane, prohlásil, že svět vstupuje do poslední epizody "třídílné trilogie krize“. Unctad, obchodní a rozvojová divize OSN, by si přála, aby vyspělé ekonomiky zvýšily veřejné výdaje na vyrovnání poklesu v rozvíjejících se ekonomikách. Banka pro mezinárodní platby se domnívá, že úrokové sazby byly příliš nízké příliš dlouho, podporovaly příliš mnoho riskování na finančních trzích. Všechny se obávají, že globální finanční systém má našlápnuto na krizi. Zejména se mi líbí přirovnání Andy Haldana naší současné situace k "třídílné trilogii krize". Myslím, že to je výstižné. A pokud jste obeznámeni s filmovými trilogiemi, pak víte, že poslední epizoda je obvykle největší a nejtragičtější.

 

Ekonom Citigroup Willem Buiter se rovněž domnívá, že je velký problém na obzoru. On již veřejně varoval před "globální recesí", v roce 2016... Ekonom Citigroup Willem Buiter sleduje svět a vidí ekonomiku produkující výrazně nižší potenciální produkt, který se používá jako obecné měřítko globální recese. To měl na mysli, když řekl, že pravděpodobnost globální recese v roce 2016 roste.

 

"Myslíme, že důkazy svědčí o tom, že globální změna výstupu je negativní a že globální ekonomika v současné době roste nižším tempem, než je potenciál globálního růstu. (Záporná) změna výstupu se proto rozšiřuje, "uvedl Buiter v poznámce pro klienty. Dodal, že "z produkční změny, která byla pravděpodobně docela blízko k nule poměrně nedávno, pokračoval spekulativní globální růst, který bude pravděpodobně tlačit globální ekonomiku zpět do recese, pokud se vůbec někdy svět zcela vynoří z recese způsobené globální finanční krizí. "

 

Obvykle, když jsme se ponořili do nové krize, byl tam nějaký druh "spouštěcí události", která vytvářela paniku. Včera jsem psal o přetrvávajících problémech u komoditních gigantů, jako Glencore, Trafigura a The Noble Group. Zhroucení některého z nich by mohl být nový "Lehman Brothers moment".

 

Ale včera se stalo něco jiného, co je také velmi znepokojující. Jen před pár týdny jsem varoval, že největší banka v Německu, Deutsche Bank, byla na pokraji masivních potíží. Nu, ve středu banka oznámila ztrátu více než 6 miliard dolarů za třetí čtvrtletí roku 2015...

 

Nový šéf Deutsche Bank John Cryan, který se pustil do vyčištění největší banky Německa, ve čtvrtek odhalil rekordní ztrátu 6 miliard eur (6,7 miliard $) před zdaněním ve třetím čtvrtletí a varoval investory před možným useknutím dividend. Odepisování úvěrů, znehodnocení majetku a soudní řízení, to vše přispělo ke ztrátám banky, řekl. Cryan se stal jejím generálním ředitelem v červenci, se slibem snížení nákladů. Zrychlují se plány na snížení aktiv a zmenšení banky, a připravuje se snížení o zhruba 23.000 pracovních míst, nebo čtvrtiny zaměstnanců banky, sdělily zdroje agentuře Reuters minulý měsíc. Na Německu vidíme, že problémy jsou teprve na začátku. Něco jiného, co pozorně sleduji, je skutečnost, že hlavní vyvážející země jako je Čína, která dříve skoupila spoustu amerického vládního dluhu, se nyní zbavuje amerických dluhopisů za dumpingové ceny bezprecedentním tempem. V následující čerpám od Wolfa Richtera...

 

Pět velkých odběratelů amerických státních dluhopisů - Čína, Rusko, Norsko, Brazílie, a Tchaj-wan změnilo postoj. Nyní se dumpingově zbavují státních dluhopisů, každý ze svých vlastních důvodů, které se nyní spojují. A nejrychlejším zaznamenaným tempem. Za 12-ti měsíční období končící v červenci, dosáhl prodej státních dluhopisů centrálními bankami na celém světě 123 miliard $, "což je největší pokles od začátku shromažďování údajů v roce 1978," hlásil Wall Street Journal. Čína, největší zahraniční vlastník dluhopisů - jehož zásoba vrcholila u 1317 miliard $ v listopadu 2013 – se jich zbavovala se zvláštním nadšením. Jen v červenci, podle nejnovějších dostupných údajů od ministerstva financí Spojených států, se Čínská zásoba snížila na 1241 miliard $.

Ano, já vím, akciový trh opět ve čtvrtek vzrostl, a všichni iracionální optimisté nám znovu říkají, že všechno bude v pořádku. Pravda samozřejmě je, že vše nebude v pořádku. Od doby, kdy jsem začal vést Blog o ekonomickém kolapsu, nikdy jsem neváhal ve svém přesvědčení, že největší hospodářská krize, kterou kdy Spojené státy viděly, se blíží a napsal jsem více než 1000 článků zkoumajících nadcházející kolaps v mučivých podrobnostech. Nikdo nebude moci říci, že jsem se nesnažil varovat.

 

Ti, kteří mají slepou víru v Baracka Obamu, Wall Street, Federální rezervní systém a další velké centrální banky po celém světě, budou i nadále zesměšňovat myšlenku, že velký kolaps přichází tak dlouho, jak budou moci. Ale když nastane den účtování a krize zaklepe na jejich dveře, co budou dělat potom?

 

Michael Snyder, ekonomický kolaps ,    09.10.2015

http://www.prisonplanet.com/why-are-the-imf-the-un-the-bis-and-citibank-all-warning-that-an-economic-crisis-could-be-imminent.htm

Volný překlad pro České národní listy : P. Rejf