Ekonom proti kancléřce

Sergej Manukov

11. ledna 2017

 

Vicekancléř a ministr ekonomiky a energetiky SRN Siegmar Gabriel se rozhodl hodit rukavici Merkelové a bude se na podzim ucházet o křeslo kancléře za SPD. Bez ohledu na kritizování Merkelové ve věci migrantů je její autorita v Německu výrazná. Loni v listopadu se rozhodla počtvrté kandidovat na místo spolkové kancléřky. Gabriel o své kandidatuře přemýšlel dlouho. K jejímu oficiálnímu vyhlášení dojde až na konferenci sociálních demokratů 29. ledna. Má v úmyslu řídit se radami svého spolustraníka Schrödera. Jeho dlouhé rozhodování je vysvětlováno nízkým stranickým hodnocením ve srovnání s ostatními spolustraníky, jako je Martin Schulz končící ve funkci prezidenta Evropského parlamentu a ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, kterého v únoru nejspíš zvolí federálním prezidentem. Steinmeiera patrně ve funkci ministra zahraničí nahradí Schulz. Pro Rusko to není nic dobrého. Tento člověk se v EU považuje za snad nejkritičtější osobu vůči politice Kremlu.

 

Oproti tomu Gabriel je nazýván přítelem Ruska. Mnohokrát zde byl na návštěvě a setkal se s Putinem, naposledy po krymských událostech v září 2016, což vyvolalo v Německu vážnou kritiku. Gabriel to po návratu vysvětlil obavou o osud 5600 německých společností pracujících v Rusku. Sdělil, že posuzovali právní otázky ohledně investic, sankce na dovoz a na setkání s ruským ministrem jednali o snížení závislosti Ruska na surovinách a jak podpořit střední a drobné podnikatele.

 

Postoj Gabriela se liší od celoevropského ohledně načasování termínu sankcí ve spojení s minskými dohodami. Podle něho by mělo být postupné rušení podle plnění jednotlivých bodů dohod. Čekat na zrušení sankcí je podle něho možno hodně dlouho, protože jako realista ví, že všechno závisí nejen na Rusku, ale i na Ukrajině.

 

Gabriel navštěvuje Rusko od svých mladých let, když sloužil v Bundeswehru. Tehdy měl po návratu problém – byl povolán ke slyšení do vojenské kontrarozvědky. Poslední průzkumy veřejného mínění ukazují, že Merkelová stojí před Gabrielem – 70 % oproti 20 %. Pro Alternativu pro Německo by hlasovalo 15 % respondentů.

 

Převzato z Expert.ru

outsidermedia