Důkazy, že chudí lidé nejsou líní

 

30. listopadu 2015 „Information Clearing House„ - Mnoho bohatých bílých konzervativních mužů věří, že si zaslouží své štěstí, a že chudí se vyhýbají práci. Ale v průměru jen málo z peněz nejbohatších Američanů se vynakládá na produktivní vytváření pracovních míst podniků. Naopak potenciální mladí podnikatelé se příliš často utápí v dluzích a jsou zbaveni možnosti prosperovat. Jsou důkazy, že lidé považovaní bohatými za "líné" jsou obecně nejtvrději pracující.

 

Většina příjemců podpor pracuje

 

Téměř 63 procent amerických práceschopných chudých pracuje, a 73 procent příjemců veřejných podpor jsou členy pracujících rodin. Jak poznamenal Paul Krugman, "pouze 26 procent nezaměstnaných Američanů dostává jakékoliv dávky v nezaměstnanosti, což je nejnižší úroveň za několik desítek let."

 

Pro ty, kteří nepracují, nejsou dostupné pracovní výdělky

 

Kongres neustále mařil návrhy na vytváření pracovních míst, což přispívá k ohromujícímu nárůstu dlouhodobé nezaměstnanosti v rozsahu od 17,5 % po 43,7 % po recesi, a to dnes ještě stahuje dolů 27 procent střední třídy.

 

Střední třída produkuje podnikatele

 

Zkušenostmi je prokázáno, že produktivní nové nápady, a spolu s tím vytváření pracovních míst, jsou generovány mladých lidmi střední třídy lidí. Ale s tím, jak dluhy, a ztráta zaměstnání trápí tuto část Ameriky za posledních 30 let, se počet nových začínajících podnikatelů dramaticky snížil .

 

Přistěhovalci přinášejí dokonce ještě více podnikání

 

Podle Wall Street Journal imigranti tvoří 13 procent populace, ale 28 procent majitelů malých podniků. Navíc posilují místní ekonomiky zahájením podnikání v rozvojových čtvrtích. V posledních třech letech počet hispánci vlastněných podniků roste ročním tempem 15krát větším, než počet všech společnosti.

 

Příjmové experimenty ukazují, že chudí používají peníze produktivně

 

Výsledky z experimentu v r. 2005 v Británii podporují argument, že snížení chudoby podporuje rodinnou stabilitu spíše, než naopak. Zvýšení příjmu rodiny, zejména prostřednictvím pracovní příležitosti, vedlo k "ostrému a trvalému poklesu hmotného strádání pro nejzranitelnější rodiny", a v případě domácností s dětmi k větším výdajům na potřeby rodiny a méně na alkohol a tabák. Širší studie z 18 evropských zemích zjistila, že "růst zaměstnanosti vyvolávají i štědřejší sociální výdaje". Jinými slovy, platby podpor povzbuzují lidi, aby pracovali tvrději spíše, než cokoliv jiného.

 

Dokonce se zdá, že i koncept poskytování grantů bezdomovcům funguje. Jak v Utahu, tak v Kalifornii, vedl pokusný program ke stabilizaci životních podmínek pro desítky dřívějších bezdomovců, s málo konflikty nebo problémy s chováním v rámci společenství a za výrazně nižší cenu, než je alternativa dočasných přístřešků.

 

Jiný extrém: Liní bohatí

Mnoho bohatých bílých konzervativních mužů věří, že tvrdá práce je důvodem jejich velkého bohatství. Ale na každý jeden dolar pro programy záchranných sítí jde šest dolarů do daní, daňových nedoplatků, daňových rájů, a korporátních úniků daní. Pro mnoho privilegovaných Američanů je jednodušší popírání, než uznání skutečnosti, že nejtvrději pracující jsou ti, kteří si musí probojovávat cestu ze dna společnosti.

 

Paul Buchheit je vysokoškolský učitel s formálním vzdělání v oboru vývoje jazyka a kognitivní vědy. Je zakladatelem a výzkumníkem sociální spravedlnosti a autorem na vzdělávacích webových stránkách ( http://usagainstgreed.org/  ,  http://www.rappinghistory.org/  ,  http://payupnow.org/  a editorem a hlavním autorem "American Wars: Illusions and Realities" (Clarity Press). Může být dosažen na paul@UsAgainstGreed.org

Paul Buchheit

http://www.informationclearinghouse.info/article43581.htm

Volný překlad pro České národní listy:  P. Rejf