Duel Trump - Merkelová začal

Půjde i o výplatní pásky Čechů

Martin Jonáš

Duel Trump - Merkelová začal. Amerika první, ale Německo druhé být nehodlá

Očekávání tak velká, že je bude těžké nezklamat. Hned po vítězství Donalda Trumpa otiskl New York Times rozsáhlý text, jehož titulek hlásá: Z Angely Merkelové se má stát poslední pilíř liberálního Západu. Část amerických novinářů by v německé kancléřce ráda viděla protiváhu Donalda Trumpa a také jednoho z posledních světových státníků, který se nebojí postavit za hodnoty, jež se v ústech jiných mění v nadávku: lidská práva, evropská integrace, volný světový obchod.


První dny Donalda Trumpa v Bílém domě popřely proroctví, podle nichž se zlobivé dítě americké politiky mělo pod tíhou úřadu automaticky zklidnit. Zběsilé tempo, s jakým nová administrativa vysílá do světa další a další teatrálně razantní exekutivní příkazy, jen zesiluje naděje liberálů, které se upínají k pracovnám německého kancléřství.


Kdo není doma prorokem


Ve zběsilém tempu pracují i německé listy, které produkují jeden za druhým komentáře na stejné téma. Charakteristicky projevují pro vůdčí roli Angely Merkelové ve světové aréně méně nadšení. Upozorňují na to, že kancléřku v příštích měsících pohltí domácí předvolební kampaň, ve které navíc dosavadní suverénní politický buldozer nemá nic jisté.


Mezi komentáři velkých německých novin se mísí dvojí nálada: odhodlání a jen zčásti skrývané zděšení. Trumpova rétorika dává tušit, že se chystá střet, ve kterém půjde o přežití Německa tak, jak ho známe.

 

Export, export, export

Mohl to být varovný výstřel, ale možná také první výstřel nové války.


Podle Trumpa Německo manipuluje s měnou. Uměle podhodnocuje hodnotu eura, aby zlevnilo své výrobky na světovém trhu. Ve výsledku dusí americkou konkurenci a Američany připravuje o pracovní místa. Podobně bez obalu zaútočil na Berlín Trumpův hospodářský poradce Peter Navarro.

Seznam Zprávy