„Drazí přátelé“?

 

Na sjezdu sudetských Němců (v květnu 2016 v Norimberku - pozn. red.) poprvé vystoupil zástupce české vlády pan Daniel Herman s pozdravným projevem v němčině. Oslovil shromáždění »Drazí přátelé«, za což sklidil bouřlivý potlesk. Pan Herman tam byl přítomen s požeháním pana Bohuslava Sobotky. Ten také prohlásil, že sudetské Němce potřebuje Česká republika jako své spojence.

 

Vyvstává otázka, k čemu a proti komu by to měl pan Sobotka českému národu objasnit? Ze zrádců národa a strůjců rozbité republiky se mají najednou stát spojenci? To je plivnutí do tváře 360 tisíců Čechů, kteří za protektorátu byli zabiti nebo zahynuli v koncentračních táborech, to je plivnutí do tváře i těm, kteří na východní či západní frontě bojovali za svobodu Československa. Pane Sobotko, pane Hermane, nestydíte se?

 

Nyní obecně k »landsmanšaftu«. To je - pokud se nemýlím - krajanské sdružení. Chce- li toto krajanské sdružení diskutovat k problémům jejich odsunu v Československu, tak může diskutovat s krajanským sdružením v České republice, a tím je Svaz protifašistických bojovníků v čele s předsedou panem Vodičkou, a ne s představiteli české vlády. Ten také prohlásil - cituji: »Stále se omlouváme, ale nikdo se neomluvil za vyhnání v roce 1938.« Já dodávám, že není pravdivé tvrzení předsedy vlády pana Sobotky, že snad »landsmanšaft« vypustil ze stanov majetkové požadavky. Vůči České republice již v červnu 2015 to mnichovský správní soud označil za neplatné usnesení. Čili z toho lze usuzovat, že majetkové požadavky vůči České republice trvají i nadále.

 

A nyní několik připomínek k panu Posseltovi: Vy jste se míchal do vnitřních záležitostí naší republiky kupříkladu s tím, že nemáme být přijati do EU nebo požadavkem na zrušení dekretů prezidenta dr. Edvarda Beneše, a těch Vašich výbojů proti České republice bylo mnohem více. A nakonec ještě jednu poznámku. Zastupování »landsmanšaftu« je pro Vás výnosný byznys, berete za to jistě nemalý peníz.

 

Na závěr bych chtěl podotknout, že byla uzavřena Česko-německá smlouva, ve které není ani zmínka o tom, že bychom měli uspokojit požadavky sudetských Němců. Tak se také touto smlouvou řiďte a neotravujte neustále náš lid svými požadavky. Ty neustále jitří naši veřejnost a popuzují nás vůči sudetským Němcům.

 

Udělejme společné »tlustou čáru« za tím, co se stalo v roce 1938 a v roce 1945 při vašem odsunu. Řešme situaci dnešní Evropy a nevracejme se neustále k minulosti.

A ještě poznámku. Doufám, že brněnští radní si rozmyslí uspořádat sraz »landsmanšaftu« v Brně. Bylo by to zneuctění památky všech, kteří položili své životy za svobodu Československa.      

 

Zdeněk Pauli, Haló noviny, 5.9. 2016, str. 5

 

Pozn. red.: Ve dnech 9. až 11. září se sjedou do Plzně účastníci konference »Německo- český komunální kongres Sudetoněmeckého landsmanšaftu«, který pořádá právě landsmanšaft