Dopis vzpomínce na vypálení Českého Malína

 

V Praze, dne 7. července 2016

 

Vážení spoluobčané,

milí spolubojovníci proti fašismu a válce,

 

za akci, na níž se scházíte i letos, Vám patří velké uznání a upřímný dík. Masakr v Českém Malíně před 73 lety byl z řady obludných zločinů nacismu a jeho kolaborantů, jejichž obětí se stali volyňští Češi. Připomínat tato zvěrstva i dnešním pokolením je důležitější, než kdy dřív. 

 

Síly, hlásící se k fašistickému rodokmenu, zvedají troufale hlavu. Pravda o tom, kdo II. světovou válku rozpoutal – a kdo ho jako první zastavil a zlomil mu vaz - se nestoudně mrzačí. Neonacistická chátra nás, Slovany, už terorizuje i tam, kde její předchůdci vraždili volyňské Čechy. Mocnosti, ponoukající k tažení na východ už Hitlera, nad ní drží ochrannou ruku i dnes.

 

Volyňští Češi prošli krutou lekcí, obnažující krátkozrakost takové politiky. Sehráli nezapomenutelnou roli v bitvách, drtících nacistickou verbež až k její naprosté porážce. Pod moudrým, statečným vedením Ludvíka Svobody šli neochvějně směrem, jehož majákem byl Edvard Beneš. Hrdinská cesta i oběti volyňských spoluobčanů jsou hrdou součástí našeho národního panteonu.

 

Ubránit její světlou památku je pro nás, komunisty, věcí cti a svědomí. Ve Vás, kdo nesete její štafetu, spatřujeme nejbližšího spojence i v dnešním boji proti fašismu a válce.

 

S přátelským pozdravem

 

PhDr. Josef  S k á l a, CSc.

místopředseda ÚV KSČM

 

Tento dopis zaslal Josef Skála do Volyně, která si připomínala 10. července 73. výročí povraždění Volyňských Čechů. Dopis posílal proto, že se nemohl osobně zúčastnit. Na shromáždění jej přečetl s. Kohlíček. Mezi přítomnými měl dopis veliký ohlas.