Dopis kurdského poslance poslancům z Evropské unie

 

30.12.2015  

Poslanec Lidové demokratické strany (HDP) ze Sirnaku, Faysal Sariyildiz napsal dopis adresovaný parlamentním zástupcům členských států EU a dalších zemí ohledně genocidní politiky turecké vládní strany AKP v severním Kurdistánu (východním Turecku). Sariyildiz vyzývá k solidaritě s kurdským lidem proti útokům státních sil vůči civilistům. Text Faysala Sariyildize - přinášíme ho v plném znění - uvádí řadu autentických faktů, zamlčovaných či zamlžovaných.

 

Ta země se nazývá Kurdistán

 

Píšu vám z oblasti, kde dochází ke všem možným hrůzám války. Násilí, zbraně a smrt jsou zde už vyčpělá slova. Granáty vypálené z tanků padají právě vedle nás.

 

Toto území, kde se lidé musí měsíce skrývat ve sklepeních, kde jsou zrušena základní práva a svobody, kde je de facto vyhlášen výjimečný stav, domy jsou ničeny tankovou palbou, lidé jsou stříleni na ulicích a úmyslně zabíjeni ostřelovači a kde se celé dny válí mrtvá těla na ulicích – se nazývá Kurdistán.

 

213 civilistů zavražděných státními silami za posledního půl roku

 

Proces demokratického řešení konfliktu a vyjednávání, které začalo mezi PKK a tureckým státem v roce 2013, ukončil v dubnu 2015 turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Poté, co opustil vyjednávací stůl, přenesl své rozhodnutí i do vlády AKP a započal tak krvavý proces.

 

Touha kurdského národa po vlastní vládě v koexistenci s jinými národy a v rámci současných hranic Turecké republiky založené na míru, rovnosti, demokracii a svobodě byla tureckým republikánským státem násilně potlačena.

 

Samosprávnou deklarací se Kurdové přihlásili k požadavku, aby byl jejich status garantován v demokratické a svobodomyslné ústavě. Stát na tento kurdský požadavek reagoval tanky a dělostřeleckou palbou. Není pochyb o tom, že největší cenu za tyto útoky tureckého státu zaplatí civilisté. Za posledního půl roku zavraždily státní represivní síly 213 civilistů.

 

Od chvíle, kdy kurdský národ deklaroval samosprávu ve městech obývaných Kurdy, bylo na 18 menších a 7 větších měst vyhlášeno celkem 54 blokád zahrnujících i mnoho předměstí, které celkově trvaly 231 dní. Během těchto blokád zavraždily státní síly 124 osob.

 

„V době kdy píšu tento dopis“

 

V době, kdy píšu tento dopis, způsobil minometný granát, který zasáhl dům v Cizre, smrt tříměsíčního dítěte. Jeho prarodiče byli rovněž postřeleni a zraněni bezpečnostními silami, když se pokoušeli dostat děťátko do nemocnice. Dědeček dítěte dnes v nemocnici zemřel.

 

Kurdský národ, který vede všemi silami boj proti fašismu Islámského státu a proti reakčním silám Blízkého východu čelí ze strany vlády AKP a prezidenta Erdogana masakrům jako reakci na své pokojné požadavky.

Lidová demokratická strana (HDP), jejímž jsem členem, věří, že kurdskou otázku nelze vyřešit smrtí ani masakry ale politickým jednáním, respektem k právu na samosprávu a k používání mateřského jazyka, mírem, spravedlností a rovnoprávností.

 

Politika násilí, popírání a asimilace neustále podporovaná vládou AKP zvyšuje společenské náklady kurdské otázky a podkopává touhu kurdského národa po míru.

 

Evropská Unie musí ukázat svou solidaritu a přestat mlčet

 

Vláda AKP, která tvrdí, že obnovila přístupový proces do Evropské unie, se snaží zakrýt svoji válku proti kurdskému území pod maskou pro-evropských reforem. Žádný proces reforem směrem k normám Evropské unie ale neexistuje.

 

V těchto dnech, kdy zůstává ohroženo i právo Kurdů žijících v Turecku na život, dochází ke krokům, které strašlivým způsobem potlačují naše požadavky na samosprávu a vzdělání v mateřském jazyce a my se obáváme, aby se tato válka nepřeměnila na občanskou válku s možným vyústěním v genocidě.

Vyjadřuji svůj respekt k přesvědčení, že Evropská unie projeví solidaritu s kurdským národem a nezůstane lhostejná ke všemu, co se dnes děje.

 

Dopis byl kromě jiného zveřejněn na Facebooku.

 

Jan Urbach