Dokud existuje NATO, světu hrozí jaderná apokalypsa!

 Paul Craig Roberts

„NATO je  hlavní nástroj Spojených států k podněcování konfliktu s Ruskem," tvrdí americký analytik. Proto dokud bude existovat Aliance, svět se bude neomylně blížit k jaderné válce.

Paul Craig Roberts, americký politolog

 

Zhroucení Sovětského svazu v roce 1991 vedlo k nebezpečné americké ideologii zvané „neokonzervatismus"," napsal na svém internetovém portálu analytik Paul Craig Roberts. Poznamenává, že neokonzervativci prohlásili, že se Spojené státy staly „jedinou supervelmocí" a začali vynakládat veškeré úsilí k zachování tohoto statusu.

 

To vedlo k Wolfowitzově doktríně, která se stala základem zahraniční politiky Washingtonu. Podle tohoto dokumentu, je hlavním úkolem Ameriky „zabránit vzniku nového nepřítele na území bývalého Sovětského svazu i mimo něj, který by byl hrozbou ve stejném měřítku, jako Sovětský svaz".

 

Prosazování hegemonie začalo za Billa Clintona vměšováním se do záležitostí Jugoslávie, Srbska, Kosova a vytvořením bezletové zóny v Iráku, píše autor. Nicméně, útoky z 11. září uvolnily neokonzervativcům ruce. Říkají této akci „nový Pearl Harbor", který byl zapotřebí, aby začaly dobyvačné války na Blízkém východě. Od 11. září 2001 Washington částečně nebo zcela zničil osm zemí, a nyní vstoupil do konfrontace s Ruskem, uvedl Roberts.

 

Rusko nemůže dovolit džihádistům vytvořit svůj vlastní stát na území Sýrie a Iráku, protože se stane základnou pro destabilizaci muslimské oblasti Ruska.„Je to zcela zřejmé každé osobě s mozkem," poznamenal analytik. Nicméně, „šílení z moci neokonzervativní fanatici" pro svoji pýchu a aroganci to nevidí, a nadále vyvíjejí tlak na Rusko ve všech možných směrech, do té míry, že jejich „turecká loutka" sestřelila ruské letadlo, stejně jako Spojené státy svrhly zvolenou moc na Ukrajině, a na její místo instalovaly loutkovou vládu.

 

To znamená, že současná nebezpečná situace ve světě je produktem do očí bijící neokonzervativní politiky. V zájmu americké hegemonie porušili slib Gorbačovovi nerozšiřovat hranice NATO na východ, změnili status jaderných zbraní možnost použití preventivního úderu, a umístili systémy protiraketové obrany v blízkosti ruských hranic.

 

Neokonzervativci a jimi ovládaná média v Americe a Evropě démonizují Rusko a jeho prezidenta Vladimira Putina. Angela Merkelová přirovnala Putina k Hitlerovi, bývalý úředník CIA vyzývá, aby se na něj spáchal atentát, a prezidentští kandidáti USA z obou stran se předhánějí ve své agresi proti Rusku a jeho vůdci.

 

P.C.Roberts: Válce předejde jen suverénní Evropa

 

Důsledkem je, že zničili důvěru mezi oběma jadernými mocnostmi, píše autor. Moskva si uvědomila, že Washington nedodržuje nejen mezinárodní, ale dokonce i své vlastní zákony. A tato absence důvěry – spolu s médii a Evropou, která se „chová jako idiot" - vydláždila cestu k jaderné válce. Jadernou, stejně jako válku s konvenčními zbraněmi ale nemůže NATO proti Rusku - a zejména při spojenectví Ruska a Číny - vyhrát.

 

Putin se zatím nenechává strhnout provokacemi Západu. Přesto si jeho odpovědné chování neokonzervativci pletou se slabostí a strachem, a nutí Baracka Obamu i nadále vyvíjet tlak na Rusko. Nicméně dal Putin opakovaně jasně najevo, že neustoupí.

 

Roberts se domnívá, že evropské vlády, zejména Německa a Spojeného království, také nesou určitou odpovědnost za přiblížení se k jaderné válce. Opakují propagandu Washington a jeho sankce proti jiným zemím, a umožňují jednat Spojeným státům agresivně. „A pokud Evropa není nic jiného, než pokračováním Ameriky, vyhlídka na Armageddon stále roste," varuje analytik.

 

Autor se domnívá, že zabránit válce je možné pouze dvěma způsoby. První z nich - Rusko a Čína se vzdají a přijmou hegemonii Washingtonu. Za druhé - v Německu, Francii nebo ve Spojeném království se dostanou k moci nezávislí vůdci, kteří vyvedou zemi z NATO. To způsobí řetězovou reakci a povede to k pádu NATO - „hlavního nástroje USA pro rozpoutání konfliktu s Ruskem".

 

„Bude-li NATO i nadále existovat, tak spolu s neokonzervativní ideologií americké hegemonie bude jaderná válka nevyhnutelná," dodává Paul Craig Roberts.

 

kou, prvnizpravy.cz, paulcraigroberts.org