DNY SLOVANSKÉ KULTURY, 19. - 24. května 2016

První tisková zpráva mezinárodního festivalu

2.dubna 2016, Uherské Hradiště www.dny-slovanske-kultury.cz

 

Po roční pauze pokračují DNY SLOVANSKÉ KULTURY.

První dva ročníky (2013, 2014) se uskutečnily v Kroměříži a vytvořily velmi dobrý základ pro pokračování akce, jejímž cílem je vytvoření prostoru pro neformální prezentaci i setkávání nejlepších tradic slovanské kultury. Inciátorem vzniku bylo výročí 1150 let od mise sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, která měla rozhodující vliv na kulturu a vzdělanost slovanských národů. Neméně důležitým důvodem bylo oslabování přirozené a tradiční kultury slovanských národů a národností v dnešním globalizovaném světě. V současné době přímého civilizačního střetu odlišných kultur je právě návrat ke kořenům a kulturním hodnotám výrazným posílením nejen naší národní, ale také společné evropské identity, kterou stojí za to rozvíjet a bránit. Podstata a strategické cíle festivalu i termín se nemění, přesto festival již v letošním ročníku přináší hned několik zásadních organizačních i dramaturgických změn.

 

Letos se představí SLOVENSKO A SLOVINSKO

V termínu 19. do 24. května 2016 se na festivalu představí kulturní tradice SLOVENSKA A SLOVINSKA za podpory i záštity obou velvyslanectví. Pochopitelně nebudou chybět ani prezentace významných historických i současných aktivních spoluprací s českou kulturou. Příští rok se festival uskuteční od 18. do 22. května 2017 a nabídne prezentaci kulturních tradic CHORVATSKA A POLSKA.

NOVÁ MÍSTA konání festivalu jsou blíž historickému centru Velké Moravy
Zásadně se mění především místo konání, které se přiblížilo prapůvodnímu centru Velké Moravy – tedy místům prokazatelně nejvýznamnějších archeologických objevů. Festival se poprvé koná v pěti místech - Uherské Hradiště, Modrá, Velehrad, Osvětimany a Staré Město. Ve všech těchto lokalitách se nacházejí významná archeologická naleziště a muzea a návštěvníky festivalu zde čeká mimořádně atraktivní a pestrý program v podobě koncertů, divadelních a filmových představení, výstav či zajímavých přednášek.

 

Změna místa konání i větší počet míst iniciovaly vznik NOVÉ DRAMATURGIE

Na základě zkušeností z předchozích dvou ročníků se letos daří budovat daleko pevnější a logičtější dramaturgii založenou na strategickém rozhodnutí prezentovat každý rok pouze dvě, případně tři slovanské národní kulturní tradice a zároveň vycházející z kulturně-historického potenciálu jednotlivých měst, která přináší zázemí pro vytvoření tradice klíčových aktivit:

 

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – stává se místem konání významné filmové přehlídky prezentovaných zemí, aktivního zapojení do tradiční páteční Muzejní noci a přináší nabídku atraktivních divadelních představení.

 

MODRÁ – nabídne sobotní komponovanou celodenní akci pro všechny cílové skupiny návštěvníků DNŮ SLOVANSKÉ KULTURY, která se bude konat v prostorách hotelu Skanzen, expozici sladkovodních ryb Živá voda, v nově vybudovaném Centru slováckých tradic a zejména v Archeoskanzenu. Návštěvníci se mohou těšit na koncert legend lidové i světové hudby, přednášky odborníků, řemeslný jarmark i Cestu vín (mezinárodní ochutnávku vín).

 

VELEHRAD – kromě sobotního Dne otevřených dveří a místních muzeí a historických budov návštěvníky čeká nedělní hudební setkání tří velkých mezinárodních pěveckých sborů v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje, projekce filmu s hostem v rámci cyklu Duchovní film a pestrý Národní večer v Turistickém centru obce Velehrad.

 

OSVĚTIMANY – každý rok nabídnou putování na horu sv. Klimenta a kulinářskou i hudební atrakci v hospodě Na Srubu spojenou s ochutnávkou národních specialit.

STARÉ MĚSTO – přinese především aktivity spojené s unikátním kostelem Sv. Ducha a nově vybudovaným kulturním a informačním centrem.

Tato nová programová struktura bude realizována již letos a bude aplikována i v dalších ročnících. O konkrétní náplni a především největších atrakcích programu budeme postupně informovat ve speciálních tiskových zprávách, které budeme zveřejňovat každý týden.

 

NOVÝ POŘADATEL získal důvěru stabilních a významných partnerů

Festival poprvé organizuje SLOVANSKÁ UNIE, z. s. (http://slovane.org) v těsné spolupráci s Evropskou kulturní stezkou sv. Cyrila a Metoděje i Fora slovanských kultur (Slovinsko). Tradičními partnery jsou velvyslanectví prezentovaných zemí i představitelé vrcholných státních institucích České republiky – prezident, senát, poslanecká sněmovna, vláda, kraj i ministerstva. Velmi důležitá je i aktivní participace nových partnerů – především jednotlivých měst i jejich významných kulturních a společenských institucí. Záštita všech těchto institucí i požehnání zástupců dvou církví potvrzuje aktuální význam i potřebu konání této akce a vytváření přirozeného atraktivního prostoru pro kulturní výměnu, spolupráci i setkání.

Festival poprvé vytvořil své LOGO a spustil nové webové stránky

Festival letos poprvé získává své logo i samostatný web http://www.dny-slovanske-kultury.cz, na kterém se již teď můžete seznámit s aktuální programovou nabídkou, ale i historii či podstatou festivalu. Cílem je vybudovat webové stránky nejenom v českém jazyce, ale i v angličtině.

Jiří Králík,

autor a produkce festivalu telefon: 602 704 620
jirka.kralik@seznam.cz

Markéta Poláková

Propagace telefon: 607 922 499
zemfira35@centrum.cz

Vojtěch Merunka
předseda SLOVANSKÉ UNIE, z.s.
telefon: 603 802 220
vmerunka@gmail.com