Destruktivní trendy

Škodlivé účinky na Evropskou unii zevnitř a z vnějšku

 

Česká Panevropská unie pod vedením politologa a aktivisty za lidská práva, profesora Rudolfa Kučery, přijala prohlášení o situaci v České republice i v Evropě, ve kterém se rovněž značně kritizuje prezident České republiky Miloš Zeman. Ten má, na rozdíl od většinově proevropské vlády České republiky, malé moci výkonné, má ale ve veřejné diskusi významnou roli, což je důvod, proč mají panevropané pocit, že je nutné mu odporovat.

 

V prohlášení českých panevropanů se říká: "ve střední a východní Evropě se v migrační krizi stále silněji prosazují národní řešení", která se pravidelně šíří dál a  nepochybně vyvolávají nacionalistické emoce. To bude pokračovat, aby to bylo politicky využito  určitými silami. Tento trend, který zesílil zejména ve čtyřech takzvaných zemí Visegrádu, nesmí být tolerován, protože pomáhá zejména fašistickým stranám. Mohou se dostat do parlamentu uvedených zemích [Maďarsko, Česká republika, Slovensko, Polsko], a i do Evropského parlamentu.

 

V České republice je to tak, že tito politici či politické strany, zvýrazňují antimigrační postoje, a tím logicky i postoje vůči Evropské unii, aby měli větší popularitu mezi veřejností. To pomáhá zvýšenému úsilí k instalaci autoritářských režimů. Tyto snahy jsou také podporovány prezidentem České republiky Milošem Zemanem, který má oči upřené na ruský a čínský režim. Kreml také provádí škodlivou mediální kampaň a podporuje samozřejmě všemi prostředky trendy rozkládání EU. Jaká příležitost pro manipulaci novou Evropou!

 

Všichni panevropané by měli vší silou bránit samotné základy liberální demokracie, které jsou ohroženy současnou nesmírně vážnou krizí. Obrana demokracie také vyžaduje společné úsilí evropských vlád a potřebuje všechny zákonné prostředky, také mezinárodního práva, které jsou k dispozici.

 

My, čeští panevropané objasňujeme, že podporujeme politiku evropských institucí, jako jsou Evropská komise, Evropský parlament nebo Evropské rada, a zejména odvážné postoje kancléřky Angely Merkelové, která - více než kdokoliv jiný - nekompromisně usiluje o nalezení společného evropského řešení.

 

Evropa žila po pádu železné opony ve zdánlivém liberálním ráji, kde někteří lidé byli bez odpovědnosti za získaná práva a kde egoismus potlačoval solidaritu. Tlak Islamistů by nás všechny měl přimět ke společné obraně evropských hodnot. Nacionalismus, jako pokaždé v minulosti, vede jen k oslabení a demontáži Evropy.

 

Sudetendeutsche Zeitung, 19.8.2016, str. 1, bez autora a značky

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf