Der Tagesspiegel - Trumpova zahraniční politika uvedla do rozpaků nejen Rusko

 

© AP Photo/ Susan Walsh

Světový tisk

06:57 17.04.2017Získat krátkou URL

 

Zahraniční politika Donalda Trumpa uvedla do rozpaků celý svět, píše německý list Der Tagesspiegel. Nejen Číně a Rusku, ale také ostatním státům není jasné, čeho se USA snaží dosáhnout v Sýrii a co se dá od nich očekávat vůči Severní Koreji.

 

Čína vyzývá k zdrženlivosti, ale nemůže si být jista, že si ji Donald Trump uposlechne. „Poněvadž americký prezident má rád halasné výroky a nápadnou demonstraci síly," zdůrazňuje list. Práce na vývoji vypočitatelné zahraničněpolitické strategie probíhá v Trumpově administrativě velmi pomalu, míní autor článku Thomas Seibert.

 

CNN vysvětlil, proč Trump neporazí Kim Čong-una

Německý novinář píše, že si Trump nedělá tajemství z vlastního nadšení armádou. Pozval do své vlády mnoho bývalých generálů a poskytuje vedení ozbrojených sil svobodu jednání. Po použití v Afghánistánu téměř desetitunové bomby prezident USA prohlásil, že vojáci měli „veškeré pravomoci." Naznačil navíc na nerozhodnost svého předchůdce Baracka Obamy a řekl, že se první týdny jeho vlastního pobytu na postu velmi liší od toho, co bylo před osmi lety.

 

A je tomu skutečně tak, souhlasí německý novinář. Kritici považovali Obamu za příliš nerozhodného. Trump si, naopak, přeje získat image člověka činu, který je reálně schopen vpadnout do Sýrie, zaútočit v Afghánistánu a vážně uvažovat o použití sily proti Severní Koreji, uvádí list. Nehledě na to, že Washington vyvrátil zprávy o možném útoku USA na Pchjongjang za účelem zabránění další jaderné zkoušce, varovala Čína před pravděpodobným nekontrolovatelným růstem napětí.

 

Der Tagesspiegel píše, že jednou z hlavních příčin obav čínské strany je skutečnost, že se počínání nové americké vlády nedá předpovědět. Není vyloučeno, že Trump pokládá svůj lehkovážný vztah k vojenským operacím za nenucenost, domnívá se Thomas Seibert. Hlava Bílého domu sdělil, například, čínskému lídrovi Si Ťin-pchingovi, že zaútočil v Sýrii, u společné večeře během desertu.

 

Avšak pro čínské vedení, stejně jako pro jiné hráče na světové aréně, nemají rozhodující význam rakety, ale záměry a následky jejich ztělesnění, připomíná německý list. Mluvčí ruského MZV Maria Zacharovová řekla před několika dny, že není jasné, čeho chce vláda USA dosáhnout v Sýrii anebo jinde.

 

„Do rozpaků nebyla uvedena jen Zacharovová," píše německý novinář. Trump jako prezident vyvrátil v poslední době množství bodů vlastní předvolební kampaně, připomíná Seibert. Není již nic slyšet ohledně přemístění americké ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalému, stejně jako o naplánované klasifikaci „bratrů-muslimů" jako teroristické organizace. Změnilo se také zjevně pozitivní hodnocení úlohy Ruska," praví se v článku.

 

Nyní vytýká Washington Moskvě složité vztahy se syrským chemickým útokem z minulého týdne. Ještě před deseti dny byla otázka zachování Bašárem Asadem prezidentského postu v Sýrii pro Trumpou vládu druhořadou, ale dnes informuje jeho administrativa, že Asadovy dny jsou sečteny, zdůrazňuje Der Tagesspiegel.

 

Trump občas otevřeně přiznává, že se pouze po nástupu na post dozvěděl, že je všechno složitější, než se mu zdálo, pokračuje list. Nevěděl, například, že politika zdravotnictví je taková nesnadná věc. Také řekl nedávno novinářům, že jako kandidát na prezidenta žádal zrušení exportních subvencí, avšak dnes vysvitlo, že mnozí střední podnikatelé mají z toho pouze zisk.

 

Skutečnost, že Trump nemá zkušenosti, je jen jedním z aspektů, zdůrazňuje se v článku. Zformulovat hned nový směr zahraniční politiky je složitou věcí pro každou vládu, míní zaměstnanec washingtonského Brookingského institutu Michael O'Hanlon.

 

Proto vyvinula-li Trumpova administrativa za pouhých několik týdnů hotovou strategii pro Sýrii, je to nejspíš nesprávná strategie, řekl expert německému listu.

 

V tom, co se týče Sýrie a jiných zahraničněpolitických krizí, má americká vláda vyvinout novou koncepci pod značným nátlakem a v krátkém termínu, a skutečná práce začíná pouze dnes, zdůraznil O'Hanlon.