Der Spiegel - Paranoia studené války dovede Německo k sebevraždě!

 

Logika jaderného odstrašování nikdy neplatila pro Němce, ale pouze pro Rusy a Američany, píše Der Spiegel.

 

USA a Rusko se rozhodně nechtějí "navzájem dobombardovat do doby kamenné", a pro Německo neexistuje žádná záruka, že výsledkem příští války - jaderné nebo konvenční - nebude jeho zničení. Proto jsou závody ve zbrojení pro Německo nesmyslné a sebevražedné, varuje autor materiálu Jakob Augstein.

 

„Trump se kymácí, Putin hrozí. Někteří se z úzkostlivě zabývají otázkou: Kdo nás ochrání, když Rusové přijdou? Nebezpečná logika odstrašování se vrátila. Ale tentokrát by to mohlo být mnohem šílenější," píše Der Spiegel.

 

"To jsme už dlouho neviděli,“ pokračuje Jakob Augstein. „Německé tanky jedou na východ." Navíc do roku  2024 Němci budou utrácet na obranu 2% svého HDP. Dnes to činí 65 miliard dolarů, spočítal německý novinář. „Tato čísla nejsou z tweettu Trumpa, a nejsou fejkem. To my se chováme jako šílenci. Německá kancléřka osobně slíbila Američanům, že Německo dramaticky zvýší výdaje na obranu v takovém rozsahu," poukazuje publikace.

 

„Je to šílená cifra,“ zdůrazňuje autor. „V roce 2015 Rusové - proti nimž je to všechno namířeno – vynaložili (na obranu) 66 miliard. Pokud Německo zcela splní své závazky vyplývající z dohody, pokryje zbytek NATO. Na co jsou všechny ty peníze?"

 

„Možná na jaderné zbraně,“ pokračuje Augstein. „Je nesmyslné, ale za to drahé". „Hlavní polský loutkář" a vůdce vládnoucí strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński vyzývá k sestrojení „evropské bomby", připomíná. Logika jeho argumentů a německých médií, které se vzaly za tuto myšlenku, že klíčové je, že v případě absence Američanů se starý kontinent nemá nic, čím by se mohl bránit proti Rusku: Evropa má celkem 510 jaderných hlavic proti 7000 ruským.

 

„Jaderná velmoc Německo?" přemýšlí autor. Takové úvahy se objevily už dříve, ale až dosud se „kolébka holocaustu" distancovala od takových myšlenek. „Jaderné logika vychází z hrobu historie,“ napsal novinář. „Je to návrat k paranoie studené válce. Koneckonců, když se budou všichni řídit jen svými vlastními zájmy, svět se nestane zrovna nejlepším místem, ale spíše se  změní na blázinec nebo masakr."

 

„Co Němci ztratili v Pobaltí?" ptá se autor. „Rusko může dobýt pobaltské země rychleji, než se tam  dostaneme na jejich ochranu," řekl americký velitel pozemních sil v Evropě generál Ben Hodges. „Takže co se stane, když Rusy napadne se přeravit přes Čudské jezero a obsadí Estonsko? Budou Američané připraveni zahájit jadernou válku, vystaví New York úderu, aby zachránili beznadějně ztracený Tartu." Věřit něčemu takovému je hloupé, tvrdí Augstein.

 

Nyní pro Balt, tak jako dříve pro Západní Berlín, platilo a bude platit jen jedno pravidlo: vojenskými prostředky je nemožné se ochránit, zdůrazňuje publikace. „Němci nikdy nechápali logiku jaderného odstrašování: Tato logika nikdy neplatila pro ně, ale vždy pro ostatní," vysvětluje autor. Rusové a Američané se prostě nechtějí dobombardovat navzájem do doby kamenné, a u Německa neexistuje žádná záruka, že v jakákoliv válka - jaderná nebo konvenční -  ho nevymaže z tváře země. Dosud platí věta bývalého německého kancléře Helmuta Schmidta, že Německo lze ochránit pouze za cenu „jeho úplného zničení".

 

„A nyní zase musíme investovat miliardy na zbraně, které povedou pouze k naší sebevraždě. Měli bychom raději přemýšlet o tom, proč sověti nikdy nedobyli Západní Berlín. Oni to prostě nechtěli,“ uzavírá  Augstein svůj článek.

 

(kou, prvnizpravy.cz, spiegel.de)