Den, kdy Praha plakala

 

V únoru 1945 byl konec války již v dohledu. Velkoněmecká Říše mlela z posledního. Sovětská vojska  bojovala  na území Německa, také na západní frontě spojenci byli u  Rýna. Na Krymu skončila Jaltská konference, k poválečnému uspořádání světa. 

 

14. února 1945, byl všední den, bylo krátce po poledni. K Praze se blížily velké svazy letadel.  Praha po celou dobu okupace, až na jednu výjimku v listopadu 1944, byla ušetřena spojeneckých náletů. 14 února 1945 se ale  vše změnilo. Toho dne před 70lety, 8.armáda USAAF poslala nad říšské území mohutné letecké svazy, kolem 2000 letadel. Hlavním cílem tohoto náletu se stalo město Drážďany, to bylo v té době přeplněno uprchlíky, zejména z východního Pruska.  Mohutný nálet nepřežilo asi 30 000 lidí. Ten den, byla i Praha cílem tohoto amerického náletu. Přes 60 létajících pevností svrhlo na Prahu 152 tun pum. Nálet si vyžádal kolem 700 mrtvých a 1400 zraněných. Praha vedle civilních obětí, sčítala i veliké materiální škody, kolem stovky domů bylo zcela zničeno, stovky dalších bylo těžce poškozených. Nejvíce zásahů dostala oblast kolem Karlova náměstí, Nového Města a  Vinohrady.  Zcela vyhořel vzácný benediktinský klášter Na Slovanech, byla zničena i veliká židovská synagoga na Vinohradech.  Praha byla cílem těžkých amerických náletů následně i v březnu 1945. Cílem se staly zejména libeňské a vysočanské továrny. I tento nálet nepřežily další stovky obětí. 

 

I po 70letech se vznáší velké otazníky nad smyslem amerického únorového náletu na Drážďany, ale i na Prahu. Desetitisíce lidí v závěru války, zcela zbytečně zahynulo.  Drážďany, ale i Praha, si tento nálet dlouho připomínaly. Některé proluky v Praze po zmizelých domech, zmizely teprve nedávno.

V případě Prahy snad mohlo jít o omyl, názory či hledání pravdy se i dnes různí. I po 70letech, je nutno si oběti tohoto náletu připomínat. Pravda, byla to jen malá kapička hrůzy, na rozdíl od té. kterou si museli prožít lidé  ve Varšavě, Stalingradě, Leningradě, či v dalších městech, přes které se přehnala totální válka. 

 

Letos si budeme připomínat i 70.výročí konce 2.světové války. Při pohledu na zničující válku na Ukrajině vyvstává otázka, proč svět se nepoučil z historie ?  Na východní Ukrajině jsou bombardována města, ostřelovány nemocnice, školy, na ulicích umírají lidé. Kvetoucí města jsou v troskách…. Místo jednání o smíru,  hledání cesty k porozumění, opět padají bomby, granáty. „Velcí politici“ světa místo ratolestmi míru, mávají opět zbraněmi. Svět je zase na pokraji další války. 

 

 

Přemysl Votava