Den Brna poprvé pompézně slavili nacisté,

zejména Oskar Judex, SS komisař města Brna za okupace,včetně sborů Hitlerjugend

PhDr. Jiří Jaroš Nickelli

 

Ctili tradice habsburské říše, která bojovala s protestanty Švédy. Brno nebránili sami Češi, ale především cizí najatí žoldáci v čele s hugenotským renegátem Raduitem des Souches ve službách Habsburků, jehož památku ctili zejména brněnští Němci. I kenotaf u sv.Jakuba je dílem brněnských Němců.

Páter Středa byl především jesuita a teprve potom habsburkista a nikoli český vlastenec. Rovněž velitel Ogilvy byl cizák. Brno pak dostalo tzv. polepšený znak s habburskou orlicí a iniciálami F.III. tj.Ferdinanda III, což z dnešního znaku městské části Brno střed bylo protiheraldicky cudně odstraněno.

Brno za válečnou službu Habsburkům dostalo tučné odměny, především odpuštění daní na deset let!!! 

 

Čechům obrana Brna nijak neprospěla. Vojska obou stran řádila stejně - císařští jako švédští - kontribuce, výpalné, ubytování vojska, potravinové dávky a rekvizice koní a dobytka byly stejné na obou stranách a strádali především sedláci a prostí měšťané: Výhody z obrany Brna nesl pouze německý patriciát a římská církev.

 

Každý skutečný český vlastenec musí "den Brna" odmítnout, stejně jako monument na náměstí Svobody - pylon, nazývaný orlojem. A dle tvaru příznačně legionáři "habsburský pyj". Tvůrci orloje tvrdili,že jde o napodobeninu náboje,což je historicko vojenský nonsens. V oné době žádné náboje neexistovaly,do mušket se nabíjely pouze koule,a proto odůvodnění tvůrci, na které skočil brněnský magistrát,  zesměšnili brněnští vojenští historikové a znalci,jako například zesnulý Vlastimil Schildberger.

 

A dnešní znak Brna Střed je ostudou republikánské státnosti, protože habsburská orlice nemá pod znakem města co pohledávat. Něco jiného jsou historické znaky z doby habsburské monarchie, a něco jiného současně užívané znaky, mající respektovat dějinný fakt rozluky se zrádnými Habsburky - správě by bylo řečeno, na věčné časy a nikdy jinak!". Zatím vidíme snahy o restaurace habsburkismu nedůstojné a protichůdné naší republikánsko demokratické státnosti

 

Dne 9. srpna 2016 16:51 vaclav.zalud <vaclav.zalud@volny.cz> napsal(a):

Den Brna připomene slavné historické okamžiky

 

BRNO - Slavné historické okamžiky ze 112denního neúspěšného obléhání moravské metropole na konci Třicetileté války dobyvatelskými švédskými vojsky v r. 1645 připomene 12. a 13. srpna 22. ročník vzpomínkových slavností Den Brna 2016. Přinese kostýmované průvody dvou stovek zbrojnošů válčících zemí z doby před 371 let, bitevní scény, dobový jarmark s 55 stánky aj.
Sveřepá více než stodenní obrana Brna skončila 15. srpna 1645, kdy neúspěšnou švédskou přesilu přemohly v obrovských srpnových vedrech vyčerpání a epidemie zažívacích potíží z nedostatku hygieny. Podle pověsti zdecimovaní Švédové skončili boj, když se jim při generálním útoku nepodařilo dobýt město do pravého poledne - všechny brněnské kostely ale vyzváněly tento den poledne už v 11 hodin. Dobyvatelé prolamující brněnské hradby prý boj zastavili odtáhli, aniž šli dobýt nenáviděnou katolickou Vídeň, jak měli původně v plánu. Od té doby se v Brně tradičně vyzvání poledne už v 11 hodin. Dle kronik se tam ale tento den bojovalo až do večera. Chatrná vojensko-civilně studentská obrana Brna pod vedením plukovníka Raduita de Souches vydržela. Akce Den Brna připomíná tuto událost, baví obyvatele města a láká turisty.

Velitel zbrojnošů z Moravy i Čech, kteří chtějí o víkendu účinkovat v Brně, Radim Dufek uvedl, že v pátek i v sobotu bude na náměstí Svobody dobový jarmark s 55 stánky (v jednom z nich si děti mohou vyrobit z vosku a odnést domů vlastní svíčku). V pátek o 15. hodině tam vedení města slavnost zahájí, v 18 hodin nastoupí městská hotovost a ozbrojení členové Společnosti 1645 budou pochodovat ulicemi středu Brna. Součástí pátečního programu jsou prohlídky středověkého podzemí (Labyrint pod Zelným trhem od 19 do 22 hodin), komentované prohlídky kapucínské hrobky (od 19 do 21 hodin) a pontifikální mše na Petrově.

V sobotu 13. srpna projde od 11 hodin velký historický průvod ulicemi Brna, přičemž v kostele sv. Jakuba položí kytice u hrobu velitele brněnských obránců, plukovníka Raduita de Souches. Představí se šermířské skupiny a v 16 hodin vyrazí vojsko ze středu Brna na Kraví horu. Tam pak vystoupí historické hudební skupiny, jezdecké féerie a komponované bitevní ukázky. V 18 hodin to bude ukázka z obléhání Brna v r. 1645 a od 21.15 hodin ohňostroj s názvem "Poslední útok na Brno."  Právě z Kraví hory vedli tehdy Švédové ničivou dělostřelbu do brněnských ulic.
Bližší informace jsou na stránkách: www.denbrna.cz . Je o novodobou slavnost, protože v 17. století se Den Brna oslavoval jako Schwedenfest.
(vž)