Demografická kríza Východnej Európy

29. duben 2017     

biosfrera      

Krajiny Východnej Európy vkladali veľké nádeje do novej Európy, ale teraz im hrozí nová katastrofa – demografická kríza. Rumunsko do roku 2050 stratí 22 % svojho obyvateľstva, Moldavsko 20 %, Lotyšsko 19 %, Litva 17 %, Chorvátsko 16 %, Maďarsko 16 %. Strata sociálnych istôt, slabá alebo žiadna podpora mladých rodín, takmer smiešne príspevky na deti, dehonestácia statusu tradičnej rodiny, konzumácia alkoholu – prinášajú svoje výsledky.

 

 

Kristína Iglika v časopise The Aspen Journal sa pýta: „Vymiera Stredná Európa? Populácia štyroch krajín tohto regiónu – Poľsko, Slovensko, Česká republika a Maďarsko sa v polovici tohto storočia zníži o 10 – 20 miliónov ľudí.

 

Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info

Publikováno n CFP

 

Přesněji bychom uvedený text nazvali „Krize neoliberálních systémů ve východní Evropě“. Jedním z důsledků z celkového  selhání neoliberálního systému je i demografická krize. Nízká úroveň příjmů obyvatelstva ve střední Evropě, nezaměstnanost, minimální zájem vládnoucích o rodinu, o neúplné rodiny, o rodiny s více dětmi se promítá právě do tzv. demografické krize. Pokud budou trvat stávající ekonomicko-sociální podmínky, bude se rodit i méně dětí.

 

My však nechceme neoliberální systém nechat dále fungovat. My ho hodláme změnit v systém sociálně citlivý, mírový, který bude vidět v normální fungující rodině, kterou po celá staletí tvoří otec, matka a děti, základ společnosti, základ státu. Jakmile rodina bude takto společensky hodnocena, jakmile se jí dostane všestranné potřebné pomoci, bude se rodit i více dětí a výše uvedené odhady, ať již je činí kdokoliv v Evropě, USA, se ukážou jako zásadně mylné.

 

Vzpomeňme si, že již v 70. letech minulého století si komunisté  uvědomili nutnost pomáhat rodinám s dětmi. Toto úsilí bylo spojeno i s jménem G. Husáka, tehdejšího prezidenta Československa. Výsledek se brzy dostavil. Najednou se objevily silné ročníky tzv. Husákových dětí. I kdyby tento pán již nic dalšího pro republiku neudělal, tímto činem se zapsal do našich dějin. Za doby vlády komunistů naše společnost nejen bohatla, ale také početně rostla. Pokud si dobře pamatují, celkový přírůstek za 40 let jejich vlády  dosahoval asi 2 milionů lidí. O kolik vzrostl náš počet za posledních 25 let?  A pokud si uvedené skutečnosti uvědomíte, budete zcela přesvědčeni, že pozitivní změnou základních životních podmínek rodin, můžeme zvýšit i natalitu tak, abychom nevymírali, ale naopak početně sílili.

 

Budeme mít brzy v rukou hlasovací lístky. Volme jen ty strany, kterým jde o mír, sociální spravedlnost a o zachování a rozvoj naší státnosti a i národa. Nezapomeňme, že musíme vrátit pojem český národ do ústavy, který nám někdo z ní ukradl.

J. Kovář