Čtyřicátník - tabula rasa našich  novějších dějin

 

   Včera jsem kráčel z holteru z kliniky po České. Prodával tam burčák chlapec z Kobylí - měl produkt Velkých Pavlovic. Slovo dalo slovo, vzpomněl jsem na známé z Pavlovic,Kobylí a Bořetic,kam jsem jezdil ke starostovi s plány větrníku na čerpání vody,jenž se tam uchoval. Dostával jsem od něj JAKO TECHNIK MUZEJNÍK  za expertizy technického stroje červené. Taky jsem vyprávěl,že to je kraj,kdy byl spisovatel Jan Herben, který o Kobylí napsal kroniku "Ze třetího do čtvrtého pokolení" a kroniku Brumovice. A že v tom kraji žil náš president T.G.M. Nic mu to pochopitelně neříkalo.

 

    Náhle na mé bundě uviděl odznak Legii 100 a ptal se, co to je? "To je fotbalová liga?"

    Vysvětlil jsem mu, že je to znak čs.legií,co vybojovaly republiku. Doslova čučel. Zeptal jsem se, jestli neměl z dějepisu čtyřku - a on přisvědčil. řekl jsem, kam chodil do školy, on že "v Hustopečích, byl ročník 1967 a nezažil ty hrozné Rusáky, co nás okupovali".Už jsem viděl,s kým mluvím,  a řekl jsem -" Vy jste chodil za školu a hrál jste dost fotbal,že"? Potvrdil to. "Ale do Sokola jste nechodil?" Samozřejmě, že nikdy. (Jinak by něco věděl o legiích a TGM...)

 

     A on se mne zeptal, "Kolik vám bylo, když zde byli Rusáci".

    Říkám - dvacet. "No to jste to zažil, a pamatujete".

     Odvětil jsem - "Pamatuji nejen Rusy, ale i Bulhary, Poláky, Maďary a východní Němce, co stříleli u Stalingradu do vzduchu.

    Ti zde všichni byli, nejen Rusové. A osobně pamatuji Bulhary, kteří ani nevěděli, kde jsou - a mysleli,že jsou v Německu. Ukazoval jsem jim pumpu,aby se mohli napít, tehdy ještě byla pitná voda v pumpách".

 

    A ještě jsem dodal, o těch legionářích, - "Ta učitelka, co Vás učila -patří jí vrátit diplom.

    Víte, ono těch stopadesát tisíc legionářů vybojovalo ČSR. Jinak by tu byli Němci a Rakušáci".

 

    "To jsem nevěděl,.to byli ti burlaci, že?"

    "Ne, burlaci byli ruští nevolníci,co tahali lodě proti proudu."

    "Aha, to já jsem ten dějepis zasklíval".

 

    Popřál jsem mu, ať se mu daří prodej, on, že na státní svátek vždycky lidi chodí, ale u nádraží je to nejlepší.Já na to, samosebou, tam je větší frmol...

    V Božím míru jsme se rozešli - a možná jsem zasel semínko pochyb...o těch hrozných Rusech.

jir.