Čtvrtstoleté ohlédnutí

II.

25. Brněnské sympozium "Dialog uprostřed Evropy"

Studijní text 

 

V třetím programovém bloku se dostalo na téma "Kdo může vyřešit současnou  akutní uprchlickou krizi? Aktivity z lokální úrovně a naděje pro Evropu?" K vyjádření pozval moderátor německého žurnalistu Sebastiana Krafta, poslance za Sociálně demokratickou stranu Rakouska (SPÖ) Omara Al-Rawiho, bývalého předsedu vlády Saska-Anhaltska a státního tajemníka Christopha Bergnera, Tomáše Urubka z českého ministerstva vnitra, českou ombudsmanku Annu Šabatovou a slovenskou poslankyni Magdu Vášáryovou.

"Provedli jsme novelizaci ubytovacího řádu", začal Al Rawi. K solidaritě a komunikaci s místními komunitami, mnohem většímu pragmatismu a raciálnosti vyzval rodák z Iráku politiky. K jasným vizím, odvaze a dialogu. Ale nesmí se ztratit ze zřetele globální situace.

Na podporu a pomoc zemím původu ze strany České republiky upozornil Urubek, ale také na to, že v České republice samotné probíhá mnoho aktivit. Žije zde půl milionu cizinců, včetně žadatelů o azyl. Vyžadujeme od odpovědných osob na regionální úrovni, aby byly připraveny k vyššímu počtu uprchlíků. Vysvětlil plánované kroky vlády ČR - zejména přerozdělení, účast země ve smlouvě EU s Tureckem a odeslání sil na ochranu vnějších hranic EU. Urubek také potvrdil potřebu solidarity, ale zeptal se, jestli "jsme schopni v Evropě integrovat jeden milion uprchlíků", kteří mohou v budoucnu pocházet z Jemenu nebo z Libanonu. Vidí, že se jedná o "smíšené migrační toky", tj. oprávněných žadatelů o azyl a těch, kteří tyto aspekty nesplňují.

Jako "mnohem přísnější než v Německu" vidí Anna Šabatová českou přistěhovaleckou politiku zejména proto, že většina cizinců žije v souladu s běžným právem pobytu v České republice. "V posledních letech bylo méně než 1000 žadatelů o azyl", řekla. Existuje zde mnoho příkladů úspěšné integrace a jsou zde aktivní nevládní organizace (NGO). Zejména proto, že v loňském roce situace eskalovala, jsou zde čeští dobrovolníci aktivní podél balkánské cesty. Také "z důvodu frustrace, protože tato země nemůže pomoci uprchlíkům na místě", řekla ombudsmanka. Kritizovala to, že stát selhal při odstranění strachu z uprchlíků u populace". Česká republika má velmi odlišné chování při zajištění bezpečnosti, než kterákoli jiná země." 

Na 14-ti procentní podíl menšin na Slovensku a potažmo také na množství kultur a náboženství, poukázala ve svém vystoupení Magda Vášáryová, pokud jde o přijímání uprchlíků a jejich úspěšnou integraci na Slovensku v minulosti. V současné době přinesla volební kampaň výskyt radikální strany, která vytváří  nálady proti uprchlíkům. Kromě toho ovlivnil Slováky postoj sousedního Maďarska. "Nejsme na uprchlíky připraveni." Kromě toho jsou vesničtí voliči proti přijímání žadatelů o azyl. Další nevýhodou je skutečnost, že nebyly vytvořeny potřebné struktury. Také proto, že se tvorba vlády stále táhne. Pouze nevládní organizace byly aktivní na některých hraničních úsecích a pomáhaly tam. „Spoluobčané si situace teprve všimli, když došlo k problému na balkánská cestě. Byl to šok pro společnost, protože nebyla informována." Nedostatek informací je podle Vášáriové důvodem toho, že na straně médií a sociálních sítí je v této fázi šířena hlavně panika.

Prosazovat dodržování závazků na všech úrovních - Evropy, národa, komunit - považuje Christoph Bergner za nezbytné, s velkou občanskou angažovaností a vládním úsilím. Jako skutečnou výzvu, a to i vzhledem k výsledkům Alternativy pro Německo (AFD) ve volbách, řekl bývalý komisař pro menšiny a saskoanhaltský ministerský předseda. Nicméně je třeba zabránit tomu, aby byla většina proti evropským hodnotám. Zároveň je podle Bergnera naléhavé, aby populace nebyla přetížena dalším tlakem do Evropy a Německa přicházejících uprchlíků. "Pomoc má být co nejúčelnější. Často je obtížné rozlišit mezi těmi, kdo potřebují ochranu a kdo ne. Příjímání a integraci je třeba provádět tak, aby lidé byli co nejdříve začleněni do naší společnosti. Ochota přijímat různé kultury - záleží zejména na budování důvěry." Předkládaje tyto konkrétní návrhy Bergner řekl, že si je vědom toho, že uprchlická krize "je důležitým testem pro místní samosprávy". V zásadě chce Bergner  evropské řešení, nicméně rozložení na členské státy EU "je problematické".

 

Markus Bauer, Sudetendeutsche Zeitung, 8.4. 2016 str. 3, 4

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf