Cohen - USA a NATO pokračují ve studené válce proti Rusku!

 

Podle amerického politologa ačkoliv došlo v Paříži a San Bernardino k teroristickým útokům, Washington a Brusel stále odmítají koalici s Moskvou proti mezinárodnímu terorismu.

Stephen Cohen, americký politolog

11.prosinec 2015

 

USA mají zoufalou potřebu koalice s Ruskem proti Islámskému státu, ale místo toho, ho vystavují útokům, řekl politolog a historik Stephen Cohen v pořadu Johna Batchelora.

 

Podle jeho názoru je to patrné na pozadí několika nedávných událostí, od „nepochopitelného“ rozhodnutí NATO přijmout do aliance Černou Horu, až po napjaté vztahů mezi Ruskem a Tureckem. A to přesto, že NATO  „prohlédlo“ nebezpečnou Erdoganovu hru.

 

Cohen konstatuje, že nedávné teroristické útoky v Paříži ukázaly nutnost spolupráce západních zemí s Ruskem proti Daeš, ale řekl, že Západ chápe některé věci jen tehdy, když už je příliš pozdě. Analytik se domnívá, že i po událostech v Paříži, ti, co vystupují proti koalici s Ruskem, nechápou o „jak vysoké sázky jde".

 

Oni zdvojnásobily své sázky ve své hře proti Rusku, a to navzdory tomu, co IS učinil, a v čem pokračuje," řekl Cohen.

 

Nová realita světa

 

Politolog zmínil nedávný projev Baracka Obamy věnovaný boji proti islámskému terorismu. Podle Cohen, americký prezident pomlčel o tom, že ruská letecká operace v Sýrii přinesla více výhod v boji proti Daeš, než mnoho měsíců vzdušné kampaně USA.

 

Ruské operace v Sýrii Rusko šokovaly Pentagon, konstatuje Cohen: Spojené státy nevěřily, že jsou toho Rusové schopni. A Rusko nejen chrání své národní zájmy v Sýrii, ale také ukazuje světu, že s ním musí počítat. „Toto je nová realita," zdůraznil analytik.

 

Cohen také komentoval nedávné události na Ukrajině, zejména návštěvu Kyjeva americkým viceprezidentem Josephem Bidenem a rozhodnutí Mezinárodního měnového fondu (MMF), poskytovat úvěry zemi i v případě neplnění závazků plynoucích ze zahraničního dluhu vůči Rusku.

 

Ukrajinský dluh a role MMF

 

Podle jeho názoru, Mezinárodní měnový fond tímto rozhodnutím porušuje svá dlouhodobě zavedená pravidla. Navíc, tento krok analytik popsal jako „akt zahraniční politiky" Washingtonu, protože on ovládá MMF.

 

Politolog připomněl, že Ukrajina je ze zákona povinna zaplatit ruský dluh ve výši tří miliard dolarů. To musí být provedeno do 20. prosince. Kyjev mohl zaplatit penězi od Mezinárodního měnového fondu, ale nehodlá tak učinit, proto podle Cohena, můžeme v blízké budoucnosti očekávat nové eskalace konfliktu v Donbasu vyvolanou Kyjevem.

 

„Ukrajina bude tvrdit - nebudeme platit dluh, když na nás znovu útočí, a odpověď Washingtonu a MMF bude: „Ano, chápeme," popsal možný vývoj.

 

Bidenova, McCainova politika – a co Obama?

 

V komentáři k projevu Biden v Kyjevě, ve kterém viceprezident vyzval "vykořenit rakovinu korupce" na Ukrajině, Cohen řekl, že právě do této korupce je zapojen osobně Bidenův syn, Hunter, jak uvedly noviny NY Times.

 

„Důvěryhodnost protikorupčního volání Bidena byla narušena skutečností komunikací jeho syna, Huntera Bidena s jednou z největších plynárenských společností Burisma Holdings a jejím majitelem Mykolou Zločevským," napsal deník.

 

Vypadá to, že Biden má vlastní zahraniční politiku, stejně jako americký senátor John McCain a někteří další představitelé vládních agentur v USA, což je podle Cohena katastrofou, která neodpovídá žádnému zájmu USA, ani ukrajinským národním zájmům.

 

„Obama je prezident, a jestliže nechápe, co se děje, měl by odstoupit, a pokud si je toho vědom, tak musí zasáhnout," zdůraznil analytik.

 

Cohen také řekl, že nutné vytvoření výboru „Obama-Putin" tak, aby mohli diskutovat společně „ve stejné místnosti" otázky národní bezpečnosti svých zemí a mezinárodního společenství jako celku.

 

Moskva obvinila koalici vedenou USA z imitace boje s IS

 

Ruský prezident opakovaně nabídl něco podobného, a Obama měl po teroristických útocích v Paříži mnoho šancí se s ním setkat. Nicméně americký prezident ve svých prohlášeních nadále Rusko napadá, řekl analytik.

 

NATO „prohlédlo“ Erdoganovu hru

 

Nakonec Stephen Cohen a John Batchelor diskutovali o konfliktu mezi Ruskem a Tureckem. Podle Cohena, bylo letadlo - pravděpodobně na základě osobního rozhodnutí tureckého prezidenta Erdogana sestřeleno nad územím Sýrie, ne v Turecku. Politolog vysvětluje toto rozhodnutí slábnoucím Erdoganem. Zejména šance svrhnout syrského vůdce Bašára Asada výrazně poklesla po zahájení operací ruského letectva v Sýrii, a navíc se Evropa po teroristických útocích v Paříži začala přiklánět k Moskvě. Proto Erdogan usoudil, že v případě, že by vyprovokoval konfrontaci s Ruskem, NATO bude na straně Turecka.

 

Nicméně, aliance tento plán „prohlédla" a neprojednala možnost uplatnění v této situaci článek o kolektivní obraně NATO. Z hlediska Cohena to znamená, že Washington a Brusel znervózněly chováním Ankary a rozpoznaly nebezpečí, jaké představuje Turecko pro NATO.

 

kou, prvnizpravy.cz, thenation.