Co místo kapitalismu?

Oleg Carjov má jasnou odpověď

Zveřejněno 5. 8. 2016 0:27 | napsal/přeložil Geo  

 

Oleg Anatoljevič Carjov (Царёв), bývalý ukrajinský poslanec za Stranu regionů a hlasitý odpůrce kyjevské junty, se v článku publikovaném portálem Rusvesna.su zamyslel nad současným ekonomickým a společenským vývojem nejen v postsovětských republikách. Kapitalismus považuje za systémově vadný, přičemž hledání východiska podle něj nemusí být příliš složité – stačí se ohlédnout do minulosti.

 

„Medicína, věda, kultura? Ekonomika? Za posledních dvacet let republiky s námahou dosáhly úrovně hrubého domácího produktu z časů Sovětského svazu. Řada republik, mezi nimi Ukrajina a Moldávie, mají nyní HDP na úrovni 50 procent sovětského období. Je pozoruhodné, že jako první se s následky perestrojky vyrovnalo a překonalo laťku HDP z dob před perestrojkou Bělorusko. Země, která si uchovala alespoň v nějaké podobě plánované hospodářství,“ píše v článku Carjov.

 

„Když Sovětskému svazu předkládali kapitalismus, jen někteří jedinci chápali, že nám představují atraktivní obrázek ze zemí zlaté miliardy, ale dostali jsme něco jiného – takový kapitalismus, jaký je ve většině kapitalistických zemí: s nestabilitou, korupcí, banditismem a chudobou mnohých,“ pokračuje.

 

A co víc, stále častěji se hovoří o krizi v rozvinutých zemích, zatímco další země existují ve stavu permanentní krize (typickým příkladem je Latinská Amerika – pozn. Geo). A lidé víc a víc přemýšlejí o alternativách. „Kromě socialismu ale jinou alternativu kapitalismu lidstvo nevynalezlo,“ poznamenává Carjov.

 

A připomíná slova Vladimira Putina: „Kdo nelituje rozpadu Sovětského svazu, nemá srdce. A kdo chce jeho znovuvytvoření v původní podobě, nemá hlavu.“

 

To hlavní z prezidentových slov se podle Carjova skrývá ve spojení „v původní podobě“. „Protože znovuvytvořit dnes zemi s plánovanou ekonomikou v původní podobě by bylo krajně nesprávné. Znovuvytvořit socialismus je dnes zapotřebí s využitím moderních počítačových technologií a systémů řízení,“ uvádí Carjov, vystudovaný inženýr, jehož „chlebem“ byly před vstupem do velké politiky právě informační technologie.

 

Kapitalismus je podle něj vadný už ze své podstaty: spousta aktivních a inteligentních lidí, kteří se začali věnovat byznysu, tráví veškerý svůj čas tím, že bojují mezi sebou navzájem a současně bojují se státní mašinérií. Úspěchu dosahuje ten, kdo si lépe než ostatní vybuduje kontakty, kdo lépe zvládne komunikaci a nezřídka i ten, který může dát úplatek: „Polovina země se snaží vydělávat peníze a obcházet přitom stát, zatímco druhá polovina pracuje pro stát a snaží se kontrolovat ty, kteří se zabývají byznysem.“

 

Do tohoto systému je zapojeno obrovské množství práceschopných lidí a tratí se v něm ohromné množství prostředků. A to vše při nerovnováze, způsobující krize. „Proč věřím, že socialistická budoucnost nemá alternativu? Protože svět založený na konkurenci už není efektivní. V určité etapě rozvoje konkurence ustupuje samoorganizaci. Konkurují si různé buňky našeho organismu mezi sebou? Ne. Každá buňka plní svoji funkci. Svět založený na konkurenci jednobuněčných organismů odchází v zapomnění.“

 

„Věřím, že funkci konkurence zamění plánování na základě počítačových modelů. Nebude to rychlý proces. Ale se zlepšením kvality těchto modelů bude možné snížit roli konkurence,“ je přesvědčen Oleg Carjov.

 

Připomíná, že pokus automatizovat řízení ekonomiky proběhl už před více než padesáti lety právě v SSSR, kdy v roce 1964 akademik Gluškov rozpracoval projekt OGAS (Общегосударственная автоматизированная система – Celostátní automatizovaný systém). Vedení státu však nakonec z politických důvodů projekt nepřijalo (právě v tomto období, po Chruščovových strukturálních reformách = chybách, započala „brežněvovská“ stagnace, jejímž důsledkem byl na počátku 80. let oslabený sovětský stát, neschopný čelit v druhé polovině téže dekády silným hybridním útokům ze Západu – ekonomickým, informačním i vojenským; následně se rychle rozpadl celý tzv. východní blok – pozn. Geo).

 

„Socialismus už nebudou budovat funkcionáři KSSS. Budovat ho bude nová generace s využitím počítačových technologií,“ uzavírá Oleg Carjov.

 

Geo, Eurasia24.cz