Co dělaly ruské bombardéry Tu-95 u břehů Aljašky.

Názor

© Sputnik. O.Grachev

19:23 19.04.2017(aktualizováno 19:24 19.04.2017) Získat krátkou URL

Alexandr Chrolenko

 

Severní velení Ozbrojených sil USA potvrdilo, že byla poslána letadla pro zachycení ruských bombardérů Tu-95 u pobřeží Aljašky 17. dubna.

 

Mluvčí tvrdí, že ruská letadla se nacházela v mezinárodním vzdušném prostoru, ale uvnitř amerického identifikačního pásma PVO, které se rozkládá na 200 mil od pobřeží. Pentagon žádá, aby bylo informováno o letech cizích letadel v tomto pásmu.

 

Strategický bombardér Tu-95

© Sputnik/ Host Photo Agency / Vladimir Pesnya

 

USA potvrdily, že poslaly letadla pro zachycení Tu-95 u Aljašky

Americké letectvo zachytilo dva ruské bombardéry Tu-95 450 kilometrů jihozápadně od americké letecké základny Elmendorf (Anchorage). Americké stíhačky doprovázely ruské bombardéry, dokud se neobrátily zpět směrem k základně na východě Ruska.

 

Podle informace ruského ministerstva obrany 17. dubna dva strategické bombardéry Tu-95MS z letecké základny Ukrajinka v Amurské oblasti úspěšně splnily úkoly vzdušného hlídkování. Trasa letu vedla přes neutrální vody nad Tichým oceánem podíl Aleutských ostrovů.

 

Ale i tak, co dělaly ruské bombardéry Tu-95 čtyři tisíce kilometrů od své základny v blízkosti ostrova Kodiak?

 

Hlavní cíl — NORAD

 

Náčelník velení Vzdušně-kosmické obrany Severní Ameriky (NORAD) admirál William Gortney dříve prohlásil: „ Rusko postupuje k cíli s rozšiřováním raket s plochou dráhou letu velkého dosahu s obyčejnými hlavicemi a se stále větší vzdáleností od cíle při startu z těžkých bombardérů. <…> To rozšiřuje počet instrumentů k možnému použití pro zadržování ze strany Kremlu až do jaderné úrovně. <…> Pokud bude tato tendence pokračovat, tak se NORAD postupem času setká s rostoucími risky pro naše možnosti ochraňovat Severní Ameriku proti vzdušné, námořní a raketové hrozbě ze strany Ruska."

 

Podle názoru admirála Gortneyho ruské těžké bombardéry a prostředky námořní rozvědky zkoumají možnosti NORADu a u hranice USA se cítí stále sebevědoměji. Na Aljašce jeden a půl kilometru od města Anchorage se nachází důležitá základna amerického letectva Elmendorf, která má dvě startovací dráhy a je využívána při převozech vojáků (a nákladů) z USA na Dálný východ, do jihovýchodní Asie, a také pro zkoušky letecké techniky a tréninky vojáků v arktických podmínkách.

 

Zde se nachází velení Aljašské zóny protivzdušné obrany (ANR), štáb velení amerického letectva na Aljašce (11. vzdušná armáda), smíšené letecké křídlo, stíhací letecké jednotky, záchranná služba, meteoslužba a další jednotky. V sousedství se nachází armádní základna USA Fort Richardson. Sjednocená základna se nazývá Joint Base Elmendorf-Richardson.

 

Je jasné, že natolik důležité objekty v sousedství Ruska nezůstanou bez pozornosti naší rozvědky a letectva.

 

Od Amuru do Čukotky

 

Strategický bombardér Tu-95MS tvoří základ ruského strategického letectva. Letouny mohou na palubě přepravovat okřídlené rakety Kh-55.

 

Strategická okřídlená raketa Kh-55SM (kód NATO — AS-15В Cant), která byla do výzbroje přijata v roce 1987 je schopna zasáhnout cíl na vzdálenost až 3 000 kilometrů.

 

Hmotnost rakety je 1500-1700 kg. V bojových podmínkách může strategický bombardér zničit několik měst protivníka, aniž by vstoupil do jejich zóny protivzdušné obrany.

 

Piloti Dálkového letectva pravidelně provádí letecké hlídkování nad neutrálními vodami Arktidy, Atlantiku a Tichého oceánu ze základních a operativních letišť.

 

I dnes dálková proti ponorková letadla Tu-142M3 cvičila vyhledávání, klasifikaci, sledování a použití zbraní proti ponorkám předpokládaného protivníka.

 

Lety letadel VKS Rusko jsou vykonávány v přísném souladu s Mezinárodními pravidly používání vzdušného prostoru a nejsou ani provokací ani výzvou pro sousední země.

 

Kromě toho Ministerstvo obrany Ruska plánuje legitimně do roku 2018 na Čukotce umístit (méně jak 100 kilometrů od území USA a asi 1 000 kilometrů od města Anchorage) novou divizi pobřežní obrany. Je pravděpodobné, že divize do výzbroje získá nejnovější nadzvukové pobřežní raketové komplexy Bastion, operativně-taktické komplexy Iskander a protiletadlové raketové systémy S-400. A stane se pevným křídlem jednotného článku obrany ruského Dálného východu. Spolehlivá letecká podpora a efektivní prostředky elektronického boje na Čukotském operativním směru nové divize se také hodí.

 

Názor autora se nemusí shodovat s názorem redakce

...