Co by Rusko mělo nyní dělat? Nic


Vše svědčí pro to, že se šílenci v Kyjevě rozhodli ukončit demonstrace v Charkově, Doněcku a Lugansku silou. YouTube je plný amatérských záběrů ukazujících všechny druhy militarizovaných jednotek, obrněných transportérů a dokonce i s děly, které se stěhují do těchto měst. Místní lidé se snažili je zastavit, ale bez úspěchu. Zdá se, že útočící síla bude složena z věrných policajtů z jiných měst, pravidelných vojenských jednotek, soukromých bezpečnostních služeb najatých oligarchy, pořádkové policie, "anti-teroristických" jednotek SBU a dobrovolníků z Pravého Sektoru.

Čelit jim budou davy z velké části neozbrojených nebo minimálně ozbrojených civilistů. V Lugansku někteří z těchto civilistů získali v SBU zbrojnici útočné pušky (AKM-74s). Množství lidí je poměrně velké, ale ne obrovské, většina z místních aktivistů zaujala pozice uvnitř zabraných vládních budov, kolem kterých jsou jen řídce obsazené barikády.

To vše mi připomíná Moskvu v roce 1993, a to mě děsí.

V roce 1993 byla budova ruského parlamentu hájena skoro stejným způsobem jako budovy na východní Ukrajině: všemožní příznivci mimo budovu, ale ozbrojení obránci hlavně uvnitř. Jakmile střelba začala, dav příznivců mimo budovy byl rychle rozptýlen. Krátce poté, co byla napadena samotná budova, byla předložena nabídka pro ty, kteří se chtějí vzdát. Někteří přijali. Jiní zůstali. Útok na budovu pokračoval a krveprolití, které se konalo uvnitř bylo skryto před veřejností. Pokud jde o ty, kteří se vzdali, byli zmlácení a často zavraždění. Nakonec vítězná strana zahájila masivní týden trvající hon na členy parlamentu a sympatizanty, kteří zatčeni, mláceni a dokonce i zabiti. Něco velmi podobného by se mohlo stát v příštích několika dnech na východní Ukrajině.

Policisté budou použiti k vyklizení blízkého okolí budov. Pak po několika salvách z obou stran bude APC předložen návrh aby vyšli ven a vzdali se. Někteří to přijmou, jiní odmítnou. Ti, kteří se vzdají, budou předáni SBU a Pravému Sektoru, následně budou mučeni, zmláceni a uvězněni. Pak bude proveden útok v plném rozsahu podporovaný střelbou z 30mm kanonů a také budou použity zápalné bomby. Jakmile bude ve spodních patrech zlomen odpor obránců, budou nasazeny soukromé bezpečnostní služby a Pravý Sektor aby zabili zbývající lidi. V neposlední řadě pak oficiální režim oznámí do médií, že 10 nebo 15 "teroristů" bylo zabito a právo a pořádek byly obnoveny. Tato verze bude plně potvrzena západními korporátními médi, zatímco západní politici budou říkat, že "vše chápou" a že "vláda" musela takto jednat. Budou obviňovat Rusko za podněcování násilí, vyzývat ke "zdrženlivosti" a budou naléhat na zrůdy v Kyjevě "legitimní vládu Ukrajiny", aby zahájila " dialog se všemi stranami konfliktu". Mohou dokonce i to, co USA udělali v případě Izraele, a to chválit režim za "omezenou akci". Před veřejnosti pak bude skryto masivní zatýkání a většina proruských aktivistů bude poslána do vězení za navádění k terorismu, za ozbrojené povstání, či pobuřování a sabotáž ukrajinské územní celistvosti a nezávislosti.

To fungovalo v roce 1993 a bude to fungovat v roce 2014.

Mnozí z nich budou očekávat ruský vojenský zásah a o pár dní později se budou divit, proč Rusko ještě nezasáhlo.

To je to, co se pokusím vysvětlit (za předpokladu, že akce proběhnou, jak jsem předpovídal výše).

První věc, kterou musíte pochopit, je, že tento scénář, i když hrozný a nechutný, nesplňuje kritéria "masového násilí", alespoň z pohledu Kremlu. I když, řekněme 100 nebo 200 lidí zemře, není to mnoho ve srovnání s celkovým počtem obyvatel na Ukrajině. Putin bude kromě toho muset zvážit počet lidí zavražděných při takovém tvrdém zákroku ve srovnání s množstvími pravděpodobných obětí ruské armády při vojenském zásahu.


Dnes Putin řekl něco velmi zajímavého během veřejného setkání s členy jeho strany. Řekl, že ruské tajné služby před zásahem do krymských události zorganizovaly utajenou anketu, jejímž cílem bylo odhadnout převládající názory na Krymu. Vyhodnocení ankety ukázalo, že zhruba 80 % lidí chce připojení Krymu k Rusku (mimochodem to je velmi inteligentní využití tajné služby!). Dodal, že jakmile bylo oznámeno referendum a kampaň začala, toto čísla vzrostlo na téměř 97 %, ale že zpočátku byl tajný ruský odhad 80 %.


Můžeme si být zatraceně jistí, že ruská rozvědka je dnes také aktivní a provádí další takové skryté průzkumy veřejného mínění. Nevíme však, co jejich průzkumy ukazují. Dle mého asi toto: "mnoho" lidí na východě se chce spojit s Ruskem, nejsem si ale vůbec jistý, že většina. Také mám silné podezření, že existuje značná menšina, která se staví vehementně proti takovému řešení. Navíc jsem si docela jistý, že tam je menšina, ale malá, která má ve skutečnosti velmi velký prospěch z nového režimu v Kyjevě. Jistě, většina lidí na východě se bojí a je unavená z nacistického šílenství v Kyjevě, ale "většina" není vůbec totéž jako "všichni", nebo dokonce "silná většina". Sečteno a podtrženo, závěr je tento:


Donbas není Krym.

Na Krymu to bylo dost jednoznačné. Na východní Ukrajině je vše mnohem složitější.

Geograficky se také výrazně liší. Krym je poloostrov připojující se ke zbytku Ukrajiny poměrně úzkým pruh země. Bylo tedy dost zřejmé, že by ruské síly viděly, kde se zastaví. Ale kde by se měly zastavit na východní Ukrajině?

Z vojenského hlediska to není problém. Ruská armáda by mohla zabrat celou východní Ukrajinu. Vynořuje se ale politický problém: do jaké oblasti asi omezit zásahy? Pouze do Luganska? Nebo také Doněck a Charkov? Co Nikolajev? Žije tam spousta lidí nesouhlasících se současným režimem. To samé platí i pro Oděsu. Pak je tu otázka milionového Dněpropetrovska. Má ruská armáda také obsadit hlavní městské centrum? Za jakou cenu na lidských životech?


Podívejte se na mapu Ukrajiny. Vidíte nějakou přirozenou hranici, na níž by se Rusové měli zastavit?

Vidím jen jednu: řeku Dněpr. A pokud to je místo, kde se Rusové zastaví, znamená to, že by obsadili celou východní Ukrajinu, včetně Dněpropetrovska a Charkova (s 1,5 milionem lidí, i když pravděpodobně s vyšším procentem prorusky orientovaných obyvatel než v Dněpropestrovsku). I Poltava je ve východní Ukrajině. Takže mluvíme o vojenské operaci, při níž mnoho lidí zemře, a to i v případě, že ukrajinská armáda nebude příliš schopna smysluplného odporu. Takže, stojí to za to?

Další možností by bylo využití útočných vrtulníků a některých speciálních sil. Je to mnohem jednodušší, ale ne bez rizika.Takto vedené útoky málokdy fungují bez návaznosti na akce pozemních vojsk.


Je jistě mnoho dalších vojenských možnosti, ale můj názor je jednoduchý: Vždy to bude nebezpečné a s velkými náklady. Rusko by se mělo poučit z mnoha chyb, kterých se dopustily USA a skutečně zasahovat pouze v případě, že je jasný cíl, který lze dosáhnout v krátkodobém horizontu a pak stejně jasná strategie odchodu. Rusko nepotřebuje Irák na svém prahu.

Existuje mnohem lepší volba: Po vraždách ruských a proruských civilistů zatnout zuby a pomalu, ale jistě uškrtit režim v Kyjevě ekonomicky.

Rusové již oznámili, že Kyjev dluží 16 mld. dolarů a že oni nyní zvažují omezení veškerého energetického vývozu na Ukrajinu, bude dodáno pouze to, co bude předem zaplaceno. Pokud se bude situace na východě Ukrajiny nepříznivě vyvíjet, může Rusko negativně ovlivnit chod místního průmyslu tvořícího páteř ukrajinské ekonomiky. Rusko může uzavřít své hranice pro ukrajinský dovoz a začít žalovat ukrajinské vlastněné společnosti u rozhodčích soudů. Není absolutně nic, co by Západ mohl udělat, aby zabránil takto vedené ekonomické válce, která může režim v Kyjevě svrhnout během několika měsíců, ne-li týdnů. Takže je opravdu moudré okamžitě jednat a použít vojenskou sílu?

To si nemyslím. Ne, pokud se věci opravdu nebudou vyvíjet velmi špatně. Pak Putin nebude mít jinou možnost.

Ukrajina je jako příjemné, šťavnaté jablko, které má tu smůlu, že je napadeno ošklivým červem. Tímto červem jsou, samozřejmě, vzteklí neonacističtí blázni, kteří se ujali moci v Kyjevě. Oni a jejich akce jsou to, co ničí jednotný ukrajinský stát. Jejich přítomnost a to, jak dlouho budou u moci, ovlivní hnilobu jablka, které nakonec jednoduše spadne na zem. Ale žádné velké "zahradničení" spočívající v zabití a odstranění červa, které jediné by mohlo jablko zachránit, nelze čekat od Západu. Ten tam toho červa nasadil a nebude s tím souhlasit. Nikdy.

A pokud mohu použít stejnou analogii, je to mnohem lepší pro Rusko, aby jablko spadlo na zem samo a teprve pak uvidíme, z jakého je stromu a jaká semena obsahuje (jablko může hnít, ale ještě dodat životaschopná semena) . Právě teď Rusko nepotřebuje Ukrajinu přeplněnou problémy: jde v podstatě o zničený stát s neexistující skutečnou policií, masivní kriminalitou, politickým a náboženským extremismem, polomrtvým průmyslem, nefunkčním právním systémem, chudobou, nezaměstnanosti, starou a vetchou infrastrukturou, tzv. parlamentem plným šílenců, idiotů a kriminálníků, a pravděpodobně velký počet obyvatel, a to nejen na Západě, kteří nenávidí a bojí se Ruska, a kteří by raději viděli invazi NATO do Ruska.

Má Rusko tohle opravdu zapotřebí a chce to?

Rusko to všechno nemůže jednoduše zlomit a odejít. V USA se říká - co rozbiješ, to již vlastníš. Právě teď je to Západ, který Ukrajinu zlomil, tak se pojďme podívat, co všechny tyto osoby samostatně více než výdělečné, zamilovaní a pompézní klauni, kteří mají otěže moci v USA a EU, budou dělat.

Někdy je to až bolestivý pohled na ten morálně obscénní, historicky absurdní a pragmaticky šílený experiment vytvářející "nezávislou a protiruskou Ukrajinu". Je třeba jej nechat proběhnou až do jeho kolapsu. A bohužel bez ohledu i na to, jaký scénář se vlastně hraje, i to, že tento proces nebude probíhat bez násilí a nevinných obětí. Takže jediná možnost pro Putina je pokusit se minimalizovat jejich množství, jak nejlépe dovede. Vojenská intervence s největší pravděpodobností není nejlepší volba, pokud samozřejmě věcí nevyvinou tak, že Putin nebude mít jinou možnost.

Chcete-li to shrnout:

Může Rusko zasáhnout? Ano.

Může Západ proti tomu něco dělat? Ne.

Mohou Ukrajinci Rusko zastavit? Ne.

Je Rusko ochotné jít do války s USA a NATO? Ano.

Může NATO vyhrát válku proti Rusku na Ukrajině? Ne.

Blafuje Putin? Ne.

Snaží se Rusko rozvrátit režim v Kyjevě? Ne.

Užívá Rusko svou sílu, aby podnítilo povstání ve východní Ukrajině? Ne.

Proč ne? Protože Rusko má mnohem lepší možnost - počkat si a nechat pokus o Banderastan na Ukrajině do jeho vlastního zhroucení.

Může Rusko ještě něco dělat? Ano, bude ekonomicky dusit Ukrajinu tak dlouho, dokud budou v Kyjevě u moci.

Co by vyvolalo ruskou vojenskou intervenci ve východní Ukrajině? Dost násilí na pobouření veřejného mínění v Rusku, na které bude muset Putin reagovat vojenskou intervenci.

Bude Rusko zasahovat v případě "ne masivního" (nemohu se přinutit psát "omezeného"), ale krvavého zákroku ve východní Ukrajině? Ne.

Co bude Rusko dělat v tomto případě? Nechá vyznít nevyhnutelný zpětný dopad tohoto zákroku na obyvatelstvo s tím, že povstání ve východní Ukrajině nabídne nepřímou podporu (bezpečné útočiště, medicína, technika, peníze, atd.) ze západního Ruska a z Krymu. Samozřejmě, že Rusko bude i nadále sledovat kroky nelegitimního neonacistického režimu v Kyjevě a obviňovat Západ za to, co udělal, včetně jeho ostudné podpory banderovců a tím apelovat přímo na světové veřejné mínění.


To je můj názor na to jak se bude situace vyvíjet, mohu se samozřejmě mýlit.


Můj odhad je, že následujících 48 hodin bude provázeno výrazným násilím. Je zde ale i nezanedbatelná možnost, že nacionalističtí nadšenci selžou ve snaze obnovit svou vládu nad východem díky kombinaci velmi zoufalého odporu místních obyvatel spojeného s neochotou bezpečnostnich síl zabíjet civilisty. Bohužel, moje zkušenost v Moskvě v roce 1993 (byl jsem tam po celou krize) mi říká, že vždy lze najít dostatek lidí pro to, aby se stali řezníky svých spoluobčanů, Není nic snazšího než skrýt masovou vraždu uvnitř hořící budovy - a oni to vědí.


[Věděli jste, že režim v Kyjevě zabránil vyšetřování v kauze odstřelovačů na Majdanu?]


Pro většinu světa, a pro všechny západní politiky platí "pokud to není v televizi, tak se to prostě nikdy nestalo". Nečekám, že nadcházející zákrok bude v dohledné době vysílán na západních televizních kanálech.


A pokud omylem ano, pak budou vždy obviňovat Putina a Rusko.

Budu se snažit Vás co nejlépe informovat.


Převzato z VINEYARDSAKER, publikováno 10. 4. 2014, přišlo e-mailem

Překlad: Starý doktor