Čínsko-americké vztahy a Jihočínské moře
President Xi Jinping ve Washingtonu

Čínsko-americké vztahy nejsou srdečné. Peking oprávněně odmítá nadvládu Washingtonu nad částí světa, která není jeho vlastní. Dlouholetou imperiální agendu USA, která jim nepatří. Obama a čínský vůdce Xi Jinping se setkali při čtvrtém summitu o jaderné bezpečnosti (NSS). Projednávaná témata zahrnovala suverenitu Pekingu nad jeho příbřežními vodami a územími, zejména jeho právy v Jihočínském moři.

To, co Obama nazval "významnými (USA) zájmy v asijsko-pacifickém regionu" znamená v kódu jazyka Washingtonu, že si chce udržet regionální dominanci, přímo napadat Peking, včetně jeho práva na rozvoj a ochranu svých pobřežních vod a území.

"Čína bude neústupně bránit svou suverenitu a práva s ní souvisejících v Jihočínském moři," řekl Xi.

Čína "respektuje a chrání svobodu plavby, přeletu jiných zemí podle mezinárodního práva, ale "nepřijme žádnou svobodu plavby jako omluvu pro oslabení čínské suverenity a národních bezpečnostních zájmů. "

Washington využívá záminku "svobody plavby" ke své přítomnosti v Tichém oceánu, agresivně přisouvá své vojenské síly, riskuje přímou konfrontaci s Čínou.
Peking trvá na své suverenitě nad ostrovy Nansha a okolními vodami. Jakkoliv nemá záměrem militarizovat je, Trvá na právu instalovat obranné rakety, a zároveň vyjadřuje vážné znepokojení nad provokativních regionálních vojenskými akcemi Washingtonu.

Xi údajně řekl Obamovi, že Peking se rozhodně staví proti instalaci systémů Washingtonu na Korejském poloostrově - pod záminkou boje proti neexistující severokorejské hrozbě. Jedná se o pokročilý protiraketový Terminal High Altitude Area Defense (THAAD)

Domnívá se, že THAAD "je hrozbou pro čínské strategické a bezpečnostní zájmy", podle vojenského mluvčího Hong Lei.

Ruský velvyslanec v Číně Andrej Děnisov řekl, že THAAD "způsobuje značné problémy pro bezpečnost ostatních zemí“, včetně Moskvy.
Rusko se neúčastní na summitu NSS. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov řekl "Moskva se domnívá, že práce na otázkách spojených s jadernou bezpečnost vyžaduje sdílené a společné úsilí a vzájemně zohlednění zájmů a pozic."

"Setkali jsme se s určitým nedostatkem spolupráce během předběžné fáze prací na otázkách a tématech summitu. To je důvod, proč se v tomto případě ruská strana neúčastní."
Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová vysvětlila: "politická agenda těchto summitů je vyčerpána. Neexistují žádné objektivně vznikající průlomová řešení v mezinárodní spolupráci v oblasti jaderné bezpečnosti, které vyžadují zapojení hlav států a vlád".
Washington chce při letošním čtvrtém a posledním summitu NSS prosadit větší kontrolu nad MAAE, nad Globální iniciativou pro boj proti jadernému terorismu a dalšími mezinárodními agenturami.

Zacharovová označila zasahování do jejich práci za nepřijatelné. "V této souvislosti (Putin) ukončil naši účast v přípravě na summit 2016", vysvětlila.
V souhrnu lze říci, že 1. dubna se nedá očekávat nic významného pro snížení hrozby možné jaderné války.

Největší globální bezpečnostní problémy rozdělují čínsko/ruský a americký přístup. Pro Peking a Moskvu je prioritou světový mír. Washington jej ohrožuje.
Stephen Lendman , Global Research, 2.4. 2016

Stephen Lendman žije v Chicagu. Jeho adresa je lendmanstephen@sbcglobal.net

Jeho nová kniha jako redaktora a přispěvatele má název „Zápalný bod na Ukrajině: Úsilí USA o hegemonii riskuje III. světovou válku (Flashpoint na Ukrajině: US Drive for Hegemony rizika WW III.)"
http://www.claritypress.com/LendmanIII.html
Navštivte jeho blog sjlendman.blogspot.com

Poslechněte si špičkové diskuse s významnými hosty na Progressive Radio News Hour na Progressive Radio Network.

Původní zdroj tohoto článku je Global Research. Copyright © Stephen Lendman , Global Research, 2016

http://www.globalresearch.ca/china-us-relations-and…/5517863
Volný překlad pro České národní listy P. Rejf