Čím je Lída Baarová aktuální

 

Narodila se v Praze 7.9.1914. Zemřela 27.10.2000 v rakouském Salzburgu. Když chodila do obecné školy s kopce na jehož vrcholu je poutní kostelík Sv.Matěje v Praze 6-Dejvicích, dostávala vysvědčení se jménem Ludmila Bábková, protože tak se její rodiče jmenovali. Provdala se dvakrát. Jméno Lída Baarová je její umělecké jméno. Údajně podle spisovatele Jindřicha Šimona Baara, který prezentoval krásy  Chodska.

 

Je známa z mnoha filmů. Od začátku své herecké dráhy prokazovala, že je nadanou herečkou a následně filmovou hvězdou. Filmoví režiséři ji svěřovali role sličných dívek a krásných mladých žen. Aby byla štíhlá a fysicky svěží, tvrdí se o ní, že hladem a cvičením své tělo doslova týrala. Své herecké dráze věnovala všechno. U nás hrála ve filmech českých a v Německu ve filmech v němčině. Hrála v německých filmech i po nastolení nacistického režimu. Proto byla filmovou hvězdou doma i tam. Nejen jako o filmovou hvězdu se o ni zajímal tehdejší říšský ministr propagandy Josepf Goebbels a přijala prý pozvání na čaj od samotného vůdce Třetí říše Adolfa Hitlera. To a další patří dnes do  její bohaté osobní historie. V jedné věci je ale Lída Baarová  pro naši současnost aktuální.

                                               *          *          *

Jméno Lída Baarová jako filmová hvězda, znám již od svých klukovských let druhé poloviny 30tých let, dnes již minulého století. Shodou okolností jsem se mohl dívat na její filmy až do konce války. Po válce již nehrála. Tím  to pro mne mohlo skončit, ale neskončilo.

 

Po ukončení vysokoškolského studia jsem dostal zaměstnání v Praze a tím to začalo znovu. Po vydání zákona o podpoře výstavby rodinných domů, měl  každý možnost v rodinném domě bydlet. Měl k dispozici všechno kromě firmy, která by dům  postavila. Stávající stavební firmy stavěly domy se stovkami bytů a postavit 6 domů v proluce bylo pro ně zátěží. Nás 6 rodin začalo v té proluce stavět, tak jako ostatní, svépomoci. A ta proluka byla v ulic, kde Bábkovi  bydleli. Z vyprávění sousedů jsem si mnohé v jednání Lídy Baarové vysvětlil.

 

Lída Baarová žila v dobře zajištěné rodině, která patřila ke střední vrstvě. V domě, který si před válkou nechali Bábkovi postavit. Již cena  za pozemek nebyla v této části Prahy nízká. Dům v podobě parníku je unikátním architektonickým řešením. Ceny za projekt a za postavení domu zřejmě také nebyly nízké. Žádný ze sousedů ale ani nenaznačil, že by Bábkovi mohli získat peníze nečestně. 

 

Z vyprávění sousedů jsem nabyl dojmu, že Bábkovi se věnovali sami sobě. O souvislost svého života s politickou situací ve své zemi a za jejími hranicemi se nezajímali. Ti občané, kteří se nyní chovají obdobně, to vyjadřují slovy: „Já se o politiku nestarám“. Z vyprávění manželky JUDr. Štěpánka, která bydlela s rodiči ve vedlejším domě od svého narození, si pamatuji, že za protektorátu k Bábkovým Němci chodili, ale nepřipouštěla, že by Bábkovi někoho mohli udat. Myšlením byli Češi.

 

Film režiséra Filipa Renče o Lídě Baarové byl natočen po sto létech od jejího narození. Když dělali exteriéry, neparkovali jsme svá nedobová auta v ulici kde se svými rodiči bydlela, abychom dobovou atmosféru nenarušili. Po jeho uvedení do kin se někteří kritici o Lídě Baarové vyjadřují jako o osobnosti naivní. V případě, že by tento základní názor upřesnili, patřilo by se říci „politicky naivní“.

 

A pokud by hledali příčiny její politické naivity, možná že bychom se shodli na tomto: Bábkovi se o „politiku  nestarali“. Jejich dcera Lída nebyla jiná. Její svět nebyl reálný. Jejím světem byl film. Ve světě reálném jednala za nacistického režimu tak, jak jednala. I ve svém vlastním zájmu neperspektivně. Tím je Lída Baarová pro současnost aktuální.

 

                                                                                  Ing. Jiří Sobotka CSc