Charkovský mítink - protest proti činnosti majdanských vládních úřadů

 

 

17.března 2016 se v Charkově na náměstí Ústavy, z podnětu "Trudovoj charkovščiny" a dalších veřejných organizací, konal protest proti zločinné ukrajinské vládní politice okrádání lidí prostřednictvím zvyšování cen a tarifů, proti zastavování činnosti podniků a neplacení mezd, prodeji zbývajícího národního bohatství, zejména půdy a neokoloniálnímu zotročení  země západním kapitálem.

 

Akce byla načasována na 25. výročí prvního celostátního referenda, v němž se více než 90% Ukrajinců vyslovilo pro Ukrajinu jako součást SSSR, na základě aktualizované svazové smlouvy. mítink začal v 16:00 a přitáhl velkou pozornost veřejnosti a tisku. Ochranu proti možným provokacím ze strany ukrajinských nacionalistů - banderovců efektivně tvořil silný policejní kordon. Akce trvala až do 17:00, jak bylo oznámeno.

 

V řadě vystoupení byla pojednána široká škála sociálně-ekonomického a politického života, z nichž nejvýznamnější byl požadavek rezignace vlády, neschopné a neochotné vyvést zemi z krize.

 

Je věnována zvláštní pozornost problémům ekonomického kolapsu, nezaměstnanosti, rostoucích cenách a tarifech, pěstování a růst nenávisti ve společnosti, války, politické represe a korupce, skutečnému  neokolonialismu  na západě Ukrajiny.

 

V průběhu protestního shromáždění vystoupili: bývalý poslanec parlamentu Ukrajiny a současný vůdce "Trudovoj charkovščiny" Pavel Tiščenko, stejně jako zástupce Charkovské městské rady Andrej Lesik. "Trudovaja charkovščina" pravidelně provádí takové akce na obranu zájmů pracujících.

 

Jako výsledek mitinku byla přijata, v duchu historického dopisu kozáků tureckému sultánovi, následující výzva:

 

Ukrajinskému prezidentovi Porošenkovi P. A.

Předsedovi vlády Ukrajiny Jaceňjukovi A. P.

Předsedovi Verchovnoj rady Ukrajiny Grojsmanovi V. B.

Vedoucímu Charkovské oblastní správy Rajninovi I. L.

 

Požadavky účastníků mítinku obyvatel města Charkova

 

Dnes. 17. března 2016, si připomínáme 25 let od referenda na záchranu Sovětského svazu, v němž převážná většina voličů hlasovala ve prospěch obnovení svazu bratrských národů SSSR. Mocní se rozhodli jinak. Žijeme v údajně nezávislé zemi a lidé mají nyní právo požadovat od mocenských výkaz dosažených výsledků v posledních 25 letech, letech výstavby kapitalistického "ráje" na Ukrajině. Nebudeme se ptát na Polubotkovo zlato, které ukradl za Kravčuka, ale na zničení státu a zločiny posledních 2 let. Je na co se ptát, protože takovou devastaci svět neviděl.

 

Během prvních 25 let sovětského systému zem postupovala s obrovskými kroky vpřed, vytvořila novou masovou výrobu. Stojí za připomenutí CHTZ, "Turboatom", Zaporožstal, Krivojrožský metalurgický kombinát, Dněproges a tisíce dalších podniků  vytvořených pro uspokojení potřeb země a sovětského lidu. To byl klíč k našemu vítězství ve válce proti fašismu. To dalo silný impuls k dalšímu vítězství země dělníků a rolníků ve vojenském sektoru, k ochraně před agresí Západu, v průzkumu vesmíru, ve zlepšování životní úrovně lidí. Sovětská Ukrajina se zařadila mezi deset nejrozvinutějších zemí na světě.

 

Během posledních 25 let se buržoazní Ukrajina mocnými kroky pohybuje v opačném směru, ničí výrobní síly (zničeno více než 50 tisíc firem na Ukrajině, 1.800 v Charkovské oblasti). Nejsou připravováni odborníci, od letošního roku je přerušeno financování odborných škol, zdá se, že se vláda rozhodla všechny je zničit, aby padly i zbývající  všechny odborné školy a udusit  operační podniky. Odkud se vezme vysoká úroveň HDP, když ničíte své výrobce?

 

Byl to div, že sovětská Ukrajina zajišťovala svému lidu bezplatné školství a zdravotnictví, bezplatně přidělovala byty a komunální poplatky byly nepatrné ve srovnání se současností.. Na to vše měla země prostředky. Tak proč jich teď není dost? Snad z toho důvodu, že je „požíráte, až se jimi dusíte? V zemi se nesoutěží o to, kdo bude produkovat více, ale jak co nejvíce ukrást, doběhnout konkurenta, stát se miliardářem, zanechat za sebou neúspěšné. Z tohoto důvodu není možné bojovat s korupcí, neboť jste tradičně na jejím čele.

 

V sovětských dobách byla obrovská rovnost mezi lidmi, nebyla mezi nimi nenávist a zloba, naplňující dnes nestabilní duše, které se podařilo ulovit našim věčným nepřátelům, Anglosasům, aby bojovaly za cizí zájmy, ve prospěch Spojených států a Sionu.

 

Poprvé po našem velkém vítězství ve Velké vlastenecké válce ponižujete naše veterány, a vynořily se zbytky fašistického svinstva a jejich následovníci. Zakazujete komunistickou ideologii, ale je nutné zakázat vás. Při tehdejší ideologii jsme se rozvíjeli, při vaší se rozbíjí, ničí, zabíjí !

 

Nikdy ještě Ukrajina nebyla tak závislá cizí vůli, jako po západem zrežírovaném převratu, nikdy nebyla Ukrajina tak ponížena, jako za současného režimu. Začali jste tím, že jste obyčejné lidi odřeli na kůži, zvýšili jste ceny všeho, kromě platů, stipendií a důchodů. Udělali jste vše pro to, aby pracující ztratili poslední zdroj své existenci – svou  práci. V Charkově prakticky stabilně nefunguje ani jeden podnik, s výjimkou tabákového a lihového průmyslu. Chystá se omezení výroby ve FEDu, Kumunardu, Elektroťažmaši,  1,5 roku stojí CHAZ.

 

Prokázali jste takovou neschopnost řídit stát, tradičně jste se tak porvali, že se s tím dokonce strýček Sam nemůže smířit. Kromě toho plánujete prodat vše, co neprodali vaši předchůdci a Jaceňjuk má pro začátek záměr prodat 1 milion hektarů naší ukrajinské země. Už přišel příkaz?

 

Copak je vaše, dal vám někdo toto právo? Jak můžete mluvit o nezávislém státu, pokud jej budete prodávat?

 

Ve jménu čeho to všechno? Ve jménu vstupu do EU? Vždyť J. K. Juncker řekl jménem Evropské unie, že členství nezískáme dříve, než za 20-25 let. Říká se, že Mojžíš vedl lid Izraele po poušti 40 let, a vy budete nás, Ukrajince, vodit po úrodné černozemi 25 let, ve jménu ideje připojení k Unii, kde nás nechtějí?

 

Ještě nikdo, dokonce, ani ne zlodějský klan Janukovičův, nepřivedl zemi k vojenské konfrontaci. Dokázali jste to vy. Jste vinni za ztrátu Krymu a boje v Donbasu. Víme, že na základě pokynů západu, který se rozhodl rukama Ukrajinců oslabit Rusko.

 

To vše je jasným důkazem toho, že vy všichni, ve vedení země, nejste nezávislí, ale jednáte v zájmu svých pánů, proti zájmům země a lidu. Svou neschopnost, neochota a nemožnost vládnout zemi v zájmu obyvatel maskujete a ospravedlňujete válkou v Donbasu, kterou nechcete dokončit.

 

Proto považujeme za neužitečné žádat od vás zlepšení života lidu, nebo cokoli jiného. Bankrotářští, nekompetentní a závislí lidé nejsou schopni řešit naléhavé problémy společnosti.

 

Náš jediný požadavek k vám všem, a nejen ve vládě,  je : Co nejrychleji odejděte, osvoboďte lid od vašich "reforem"! Od vašeho hašteření a bojů, od vaší zloby a nenávisti vůči jinak smýšlejícím.

Neopovažujte se nazývat demokraty, protože i diktátoři jsou dotčeni, vidouce vaše demokratizátory s automaty a  balaklavami !!!

17.03.2016

Hlasování "pro" bylo jednomyslné.

 

http://mirpolitiki.net/sobytija/kharkovskij-miting-protest-protiv-dejstvij-majdannoj-vlasti-17032016.html

 

Pro České národní listy volně přeložil P. Rejf