Čeští vojáci budou bojovat za Německo?

US Army / Markus Rauchenberger

Názory

18:05 16.02.2017(aktualizováno 18:09 16.02.2017

Alena Novotná

 

Elitní česká 4. brigáda rychlého nasazení bude podřízena německé 10. obrněné divizí. „Je to poprvé od roku 1918, kdy je část naší armády - a dokonce dobrovolně - podřízená Německu,“ říká předsedkyně Českého mírového fóra a bývalá analytička kanceláře vedoucího Úřadu vlády ČR Vladimíra Vítová.

 

Ministr obrany Martin Stropnický v Bruselu podepsal s německou kolegyní dohodu o přidružení české čtvrté brigády rychlého nasazení k velení německé obrněné divize. Smyslem dohody je připojení české jednotky k německé divizi tak, aby spolu mohly obě uskupení intenzivně cvičit a být také případně společně nasazeny. Jak se na podobnou spolupráci díváte?

 

Čeští vojáci během cvičení

© flickr.com/ U.S. Army Europe Images

Češi cvičí v Litvě odrážení „ruské vojenské hrozby“

Ministr Stropnický, ani hnutí ANO, jehož je ministr, nemá mandát podnikat podobné kroky. ANO není NATO! Jedná se o krok zcela zásadní a je nezbytné, aby o něm minimálně jednala Bezpečnostní rada státu, a aby začlenění české armády pod velení Německa odsouhlasil prezident Zeman, který je vrchním velitelem ozbrojených sil. A to už vůbec nehovořím třeba o stanovisku Poslanecké sněmovny ČR. Není mi však známo, že by se k tomu členové rady, či prezident, či poslanci jakkoliv vyjadřovali.

 

Proč se o tom nevedla vůbec žádná diskuse? Je to poprvé od roku 1918, kdy je část naší armády — a dokonce dobrovolně — podřízená Německu. V celé historii naší země jsme ještě nikdy nebojovali za Německo.

 

Mluvčí německého ministerstva obrany Boris Nannt tvrdí, že nejde o žádnou subordinaci, ale o přidělení k jedné německé divizi. Je přesto vhodné, aby čeští vojáci byli pod německým velením, ať se forma koordinace nazývá jakkoliv? Neutrpí tím autorita české armády?

 

Jestli se chceme vzdát své vlastní suverenity — na což se ovšem občanů České republiky rozhodně nikdo neptal — pak je tento krok ANO a ministra Stropnického do jisté míry srozumitelný. Prostě nás postupují Německu za našimi zády. Nejedná se pouze o autoritu české armády — jedná se o postupné oklešťování suverenity a samostatnosti naší země, které dělají současní vládní politici přímo před našimi zraky — a to za hlasitého mlčení sněmovny a bohužel i pana prezidenta.

 

Němci nám prý za vzor dávají Holandsko, které má pod německým velením už dvě třetiny vlastní armády. To znamená, že tento krok ministra Stropnického je patrně jen první v řadě při postupném předávání české armády pod německé velení.

 

Neměla by česká armáda upřednostňovat aktivnější spolupráci s tradičními, slovanskými partnery? Jednoznačně se nabízí třeba Polsko…

 

Zasedání vojenského výboru NATO

© AP Photo/ Virginia Mayo

Putin: Rozšiřování NATO představuje snahu zadržovat Rusko jako hlavní hrozbu

S tím naprosto souhlasím. Zařadila bych sem ale především Slovensko. Vše samozřejmě na základě spravedlivých bilaterálních smluv — nikoli apriorní podřízení armády jedné země zemi druhé.

 

Myslíte, že podobné německé obranné iniciativy mají souvislost s negativním vztahem amerického prezidenta Donalda Trumpa k NATO?

 

Nejsem si jista, že má prezident Trump negativní vztah k NATO — z jeho vyjádření toto nevyplývá. A vzhledem k výše uvedenému příkladu Holandska je zřejmé, že Německo se již desítky let postupně snaží přebírat otěže Evropy i v otázce bezpečnostní (nejen ekonomické). Souvisí to též s cílem — který prosazuje globální "elita" prostřednictvím oficiálních dokumentů OSN i EU — zničit národní státy.

 

A existence vlastní suverénní armády je jedním z hlavních atributů státu.

 

Názor autora se nemusí shodovat s názorem redakce.