Český populisticko-sluníčkářský stát

Vlastimil Podracký

 

Chápu, že populističtí politici se musí stále předvádět před veřejností, co všechno pro lidi dělají. Ale lidé si také musí uvědomit, že už je na čase jim jejich sluníčkářské rozhazování peněz zarazit, protože konec konců každé takové naparování před veřejností, jak jsou neobyčejně solidární, zaplatí občané z vlastní kapsy. Ono se to politikům z cizího dobře rozdává.

 

  Když se vynesla na světlo informace, že stát zaplatil za Hanu a Antonii pakistánským únoscům 150 milionů Kč, zloba sdělovacích prostředků se snesla na toho, kdo tuto, prý tajnou, informaci vynesl. Ale já osobně si vážím tohoto člověka jako zodpovědného demokrata, protože informoval veřejnost, že přišla o 150 milionů, že bude o to mít méně školek, kanalizací a zvýšení důchodů. Veřejnost má právo vědět, jak vláda s jejich penězi nakládá. Docela bych to bral jako nějaký takový signál k pozdvižení veřejnosti, aby se konečně nad sluníčkářským chováním vlády zamyslela. Ale veřejnost to nechápe. Je jí jedno, že ztrácí peníze za zbytečné kauzy. Jak vidět, uspěla manipulace, vinen je ten, kdo informaci vynesl, ne ten, který zbytečně vyhazuje peníze daňových poplatníků.

  Děvčata si vyjedou do nejnebezpečnější oblasti světa za dobrodružstvím velice dobře informovaná, jak takový výlet může dopadnout. Tam, kde stát vydává varování ohledně velkého rizika, mělo by být jasné, že za případné únosy nic nezaplatí. Tato zásada by měla platit obecně a výjimkou by měly být jen osoby pověřené v této části světa prací pro stát. Zaplacení této částky únoscům je především už samo o sobě pozvání, aby totéž vyzkoušeli na ostatních občanech. Každému je jasné, že výkupné zaplaceno bylo, zveřejnění částky je jen tou méně důležitou částí informace pro případné únosce, ale velmi důležitou informací pro občany, jak stát jejich prostředky rozhazuje.

  Úplnou ranou pod pás této sluníčkářské akci je informace, že Hana přijala islám a žije podle něj. Zřejmě jej přijala dobrovolně, protože pod násilím je každý akt neplatný a tedy nezakládá povinnost se podle něj chovat. Jestliže je praktikující muslimkou u nás, kde islám vyznávat nemusí, je to už samo o sobě podezřelé a mlčení obou dívek po takové době to podezření jen zvyšuje. Můžeme se domnívat, že má v Pakistánu muže a možná i dítě. Informace, že se chce do Pakistánu vrátit, se nemusí tedy zdát zrovna nepravdivá a údiv sdělovacích prostředků, že do „takové“ země jako je Pakistán se přece nikdo vrátit nechce, je spíše směšný. 

  Stát si před vyplacením výkupného neověřil, jestli se děvčata vůbec vrátit chtějí. Populistický stát, kterému nezáleží na penězích, hlavně, že politici budou vypadat jako superhumanisté z veřejných prostředků, samozřejmě nebude nic prověřovat. Stát naběhl pochybné turecké organizaci, prý charitativní, ve skutečnosti s teroristy spojené a z výpalného si tučnou částku jistě ponechávající. Proč tato organizace nezprostředkovala styk našich bezpečnostních složek s děvčaty a jejich prostředím před vyplacením výpalného a nezjistila jak se věci skutečně mají?

  Pokud bychom připustili, že materiální prostředky hrají při rozhodování této ženy roli, můžeme spekulovat i o dalších okolnostech: Manžel Hany v Pakistánu dostal jistě z výpalného slušný podíl. Není tedy chudák. Konečně by tedy měla Hana jít za voláním svého srdce a dokončit facku všem populistickým státním činitelům a celé dezinformované veřejnosti ukázat, že svět je jiný než jej naše propaganda vykresluje, než falešné zprávy tvrdí a než představy našich pseudohumanistů jsou.

  To samozřejmě se už snažím zaplašit neodbytnou představu, že celá akce byla vykonstruována jako obrovský podvod na náš stát, ve kterém děvčata svým manželům v Pakistánu vydělají na českém přihlouplém sluníčkářském státu obrovské peníze a společně si jich potom budou užívat. Má stát vůbec pro takový případ způsob potrestání nebo budeme všichni opět hledět jako vyoraná myš na další obrovský tunel?