Česko-sudetoněmecké vztahy

 

„Relato Refero“: Dávám dále to, co jsem slyšel. Čeští příbuzní mé zesnulé partnerky, kteří cestovali do Švýcarska, mne navštívili tak, jak to dělávali dříve. Znali mé zprávy do domoviny a byli překvapení, protože si mě takového nepamatovali.

Musel jsem jim vysvětlit, že můj postoj pochází výhradně z přeměny v domovském svazu. Byli jsme obelháni a podvedeni politiky, protože nám vždy dávali naději na nápravu?! Ukázal jsem jim celou stránku tiskových zpráv o panelové diskusi sudetoněmeckého landsmanšaftu v roce 1985, kde realisté, jako politici vzdání se, byli považováni za ty, kteří prodávají své lidi a zradili!? Faktem zůstává, že vyhnání, vraždy a zločiny proti lidskosti byly! A najednou to všechno bude zapomenuto a musí být nejprve stráveno, že hlavní křikloun o nespravedlnosti a Češi budou přátelé! A to tím spíše, jestliže se nyní mluvčí SL Bernd Posselt snaží měnit stanovy, aby přinesly bratrské soužití, které bylo podle jeho názoru po celá staletí?!

 

To je to, co zástupce sudetských Němců tvrdil během 20 minut v Českém rozhlase, že naše vztahy byly přátelské a nyní je zde most k našim českým bratrům a sestrám. Že je to rodinná záležitost, která to dělá tak složité. Poté, co se všechny akce v České republice děly s vysokým očekáváním, došlo pak k pádu do strašlivého hloubky, ke stálé depresi, zejména u  mládeže, která je zcela bez viny. Vlivem snížení podpor a obtížím v EU, klesly vyhlídky hospodářského oživení. Mladí lidé nemají žádné vyhlídky a tím se i strach šíří stále více a více. Slyšel jsem, že zase mnozí touží po socialistických podmínkách rovnosti a většina se chce přestěhovat do zahraničí. Vzhledem k rostoucí existenční úzkosti po celé zemi, vede ekonomická závislost na Německu ke stále větším obavám!

 

Tak český europoslanec Jan Zahradil (ODS) již před časem uvedl, že Česká republika by se mohla stát další spolkovou zemí Německa, ve smyslu  chudšího dodavatele pro německé exporty. Posselt mluvil o tom, zda jsou tyto obavy oprávněné. Nemohl to však jako od CSU vybraný Evropan hodnotit, aby se vůbec ještě panevropanství jako téma udrželo. V každém případě je z toho patrné, co Čechy zneklidňuje a o čem uvažují! Nechtějí věčně zůstat ve vleku, ale poněkud jistěji se jako my rozvíjet.

 

Byl jsem překvapen, když návštěvníci řekli, že současná globální ekonomická situace, „Trump a Brexit – udělaly Němce příliš mocné, stejně jako dříve, jako když šlo o první světovou válku, která pak přinesla Čechům republiku?! Ano, ano - Švejk byl chytrý a znalý .... „Že v tomto smyslu, a po tom všem k čemu došlo, doufají v silnou Evropu, protože jen společně můžeme utvářet budoucnost bez obav! Trumpovo „Dobrý život lidí je nejvyšším zákonem“ a  „Můj národ je nad právo či bezpráví“ a britský Brexit vedou jen k rozdělování  a vyvolávání hrozných událostí z minulosti!

 

České mládeži bych přál ekonomický vzestup, protože jsou to občané tvořící zítřek! Děti jsou to nejcennější v životě a musely na obou stranách vydržet mnoho utrpení. Pro ně bychom měli udělat vše pro to, aby se všechny strašné události nemohly opakovat!

 

Gerhard Roch, 86551 Aichach, Tribuna názorů, Sudetenpost, 9.3.2007, str. 12

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf