České „volební“ divadélko

 

Zítra jdeme  volit, hra na demokracii opět začíná. Začíná divadelní představení pro voliče. Proto i ta velice malá účast voličů na tomto divadélku,  tomu bude odpovídat. Zejména ve volbách do druhé komory Parlamentu ČR, tedy do Senátu. Nejspíše nebudu falešným prorokem, když si tipnu volební účast ve volbách do Senátu v 2. kole kolem  20% voličů.  Takže vítězi tohoto nepoctivého, tedy „cinknutého“ senátního klání,  bude stačit  i jen desetina hlasů oprávněných voličů.

 

V posledních volbách do Senátu PČR (2014) přišlo k volebním urnám a tedy rozhodovalo o vítězi necelých 17% voličů.  83 % voličů zůstalo raději doma. Vítězi voleb tedy stačí mnohdy, jen necelých 10% voličů. Vskutku demokratické rozhodování. Ten médii, tak zbožňovaný Václav Havel,  by se asi v hrobě obracel.

 

Je proto trapné od našich politiků, či od bruselských politiků a médií,  dávat rady našim blízkým sousedům, jak mají volit a o čem mají hlasovat. Stalo se tak nedávno, kolem referenda o migraci v Maďarsku.  Proto je slyšet mluvit o referendu v Maďarsku, jako o neúspěšném, protože nepřišlo jen 40% voličů, není poctivé.  Dokonce jsme se dozvěděli, že přišli rozhodovat jen ti,  co nechtějí migranty a naopak ti, co nepřišli, prý s tímto krkem vlády nesouhlasí. Trochu kostrbaté zdůvodnění.  

 

V Rusku (RF) při nedávných volbách do Dumy přišlo kolem 50% voličů. Tedy i tam přišlo podstatněji mnohem více voličů, než u nás v České republice. Obdobně, jako v Maďarsku, tak i v Rusku, byla voličská účast,  evropskými, či našimi mnohými politiky kritizována. Přejme si, aby u nás přišlo k volbám do Senátu těch 40% či 50% voličů. Hledejme tedy chyby i u sebe, nehledejme je jen u sousedů. 

 

Také hra na rovnost hlasů, je cinknutá, tedy nepoctivá. Kandidáti si nejsou rovni. Jedni mohou usednout ve veřejnoprávní televizi a představit se voličům, ti ostatní se mohou   voličům jen představit, někde na chodníku, nebo v okrajové regionální TV. To nemluvě o značné finanční podpoře některých kandidátů ze státní pokladny. Tedy z kapes i těch, kteří tyto kandidáty odmítají, či dokonce vůbec nechodí k volbám.

 

I já se rozhoduji, zda půjdu k senátním volbám. Zda se zúčastním, těchto cinknutých, tedy nepoctivých voleb. A pokud půjdu, tak budu volit toho, co stojí se svým skromným letáčkem na okraji chodníku.

 

Přemysl Votava

(Národní socialisté – LEV21)