Česká televize hodlá poučovat o morálce?

Ivan David

27. 1. 2016

 

Dnes jsem dostal zvláště drzý dopis. Začíná celkem zdvořilým oslovením "Vážený pane exministře". Následně mě redaktor České televize upozorňuje: "Momentálně pracuji na tématu hoax a nepravdy na internetu a sociálních sítích." Jinými slovy, Česká televize pana redaktora pověřila přípravou kampaně na dehonestaci médií, která ani nepatří oligarchům, ani jimi nemanipulují darebáci, kteří s nimi nakládají jako by byla soukromá, ačkoli jsou "veřejnoprávní". To slovo znamená, že veřejnost má právo povinně platit koncesionářské poplatky za nevyvážené zpravodajství, jednostrannou publicistiku a zatajování všeho co se nehodí těm, kteří nám z vlastní milosti vládnou.

 

Dopis vypadá takto:

 

Vážený pane exministře,

jmenuji se Karel Vrána a pracuji v pořadu Reportéři ČT. Momentálně pracuji na tématu hoax a nepravdy na internetu a sociálních sítích. Na Vašem serveru Nová republika visí údajný článek Milana Lasici o Václavu Havlovi. http://www.novarepublika.cz/2016/01/milan-lasica-to-vraj-nenapisal.html

Když návštěvníci serveru upozornili, že tento článek nenapsal pan Lasica, ale Kliment Uhrecký, objevilo se v titulku sousloví "vraj nenapísal", ale pod článkem je Milan Lasica stále podepsaný. Včera jsem s ním v Bratislavě natáčel a pan Lasica se od tohoto (a dalších jeho údajných článků) velmi ostře distancoval.

Jako bývalý ministr zřejmě dobře víte jaké to je, když o vás někdo píše nepravdy nebo Vaším jménem šíří něco, co jste neřekl. Byl byste, prosím, ochoten poskytnout mi k této záležitosti vyjádření? Např. Jak ověřujete informace uvedené v článcích,zda jste ochotný se panu Lasicovi omluvit, kdo tento článek na web přidal a zda přijmete opatření, aby se to již neopakovalo?

Předem Vám děkuji

Můžete mě kontaktovat i na telefonním čísle 736531273

Karel Vrána

Reportéři ČT

 

Rozhodně nemíním poskytovat do pořadu "Reportéři ČT" jakékoli vyjádření. Jedná se o jeden z nejodpornějších pořadů ČT, je plný lží a manipulací. Pokud někdo na takovém pořadu pracuje, jako pan Karel Vrána, je zřejmě s takovou praxí srozuměn. Velmi dobře vím, jak se taková vyjádření "zpracovávají". Pokud vyjádření poskytuje osoba, která má být poškozena, vyjádření je vždy sestříháno tak, aby sloužilo tomuto účelu. A nejen to, doplněny bývají otázky, které vůbec nebyly položeny a následuje manipulativní komentář. Redaktoři mají svobodu slova, kterou si vykládají jako právo lhát. Za takovou "práci" platí občané koncesionářské poplatky.

 

Hned v třetí větě dopisu je lež. Na Nové republice není žádný údaj o tom, že by článek napsal Milan Lasica. Naopak je už v nadpisu zcela jasně uvedeno " Milan Lasica to vraj nenapísal". Tím je autorství Milana Lasici jasně uvedeno v pochybnost. Nikde netvrdíme, že článek publikoval Milan Lasica. Článek je publikován s tím, že jde o podvrh. Není pravda, že je možné tvrdit, že " pod článkem je Milan Lasica stále podepsaný", když samotný nadpis jeho autorství zpochybňuje.

 

Pan redaktor bude asi tvrdit, že my Milanu Lasicovi článek připisujeme, což není pravda, ale lež. Pan redaktor asi lhát musí, těžko přizná, že cestoval do Bratislavy, aby po pravdě konstatoval, že my autorství Milana Lasici zpochybňujeme, zatímco Milan Lasica své autorství popírá. Pan redaktor asi není zcela při smyslech, soudí-li, že se mám panu Lasicovi omluvit. Za co? Za to, že netvrdím, že je autorem?

 

Pan redaktor si to zřejmě představuje tak, že se nějak vyjádřím (jakkoli), on z toho něco vystříhá a konstatuje, že jsem se odmítl omluvit a diváci jimž byla předem předložena lživá tvrzení si řeknou: "To je lump, neomluvil se!" Jenže tuhle metodu příliš dobře znám a statovat v ní nebudu. A tak pan redaktor řekne, že mi dal příležitost se omluvit a já jsem se neomluvil... Takhle oni to dělají. Je to prosté, ani moc vysokou inteligenci na to nepotřebují, jen značnou dávku křiváctví.

 

Komentáře pod články skoro nikdy nečtu. Musel bych je totiž mazat, protože část z nich je vulgárních a někdy dokonce rasistických, apod. Píší je tam jednak anonymové, jednak zřejmě lidé k tomu najatí, aby kazili úroveň diskuse. Nová republika brzy dospěje k technickému řešení, které psaní podobných komentářů znemožní.

 

Pan redaktor Vrána se tedy řekněme mýlí, když tvrdí, že "čtenáři upozornili", protože jsem žádné upozornění nečetl a patrně ho nečetl ani nikdo z těch, kteří mohou do textu zasahovat. Článek se ke mně dostal s tím, že je to zřejmě podvrh bez zmínky o nějakém Uhreckém. Proto ten titulek. Článek pokládám za lidovou tvořivost. Možná se mýlím a někdo se bude domáhat autorských práv.

 

V čem spatřuji největší drzost?

 

V dopise pana redaktora je věta:

 

"Jako bývalý ministr zřejmě dobře víte jaké to je, když o vás někdo píše nepravdy nebo Vaším jménem šíří něco, co jste neřekl." Samozřejmě, že to vím. V kampani proti mně byly těch zcela lživých tvrzení stovky, určitě přes tisíc, každý den několik. A Česká televize v tom byla velmi silně zapojena. Šlo o miliardy, které jsem rozhodně nemínil rozdávat, jak bylo před tím zvykem a přihlížet jejich rozkrádání. A tak jsem byl v médiích obviňován ze všeho možného, dokázat nemohli nic. Dokonce si najali "spisovatele" Pavla Vernera, který na objednávku napsal hanopisnou knihu. U soudu pak tvrdil, že si obvinění v knize uvedená vymyslel, že to je taková spisovatelská metoda. Ano, vyšly "rozhovory", se zcela vymyšlenými mými odpověďmi (Mladá fronta Dnes, Respekt). A Nova odvysílala "reportáž" natočenou jakousi agenturou. Jeden kameraman mě snímal, jak močím na záchodě a pak, když jsem chtěl WC opustit mě kopal do holeně a šeptal mi "Ty svině..." Druhý čekal, že natočí, jak se budu prát, aby mohli tvrdit, že jsem napadl kameramana. Výsledek vysílaný na Nově byl ubohý. Natočili jak říkám "Pusťte mě, nechte mě!", když jsem se dožadoval propuštění z WC. Takže těch malých kurev z médií, kteří toužili "vykostit velkou rybu", jak říkají v jejich žargonu, jsem potkal mnoho desítek. Kvůli nim jsem to nevzdal, to až když jsem viděl jak mi jde po krku většina vedení ČSSD v čele se Špidlou. Přesně ta parta, která dnes útočí na prezidenta. Takže pan Karel Vrána mě nemůže překvapit ani zaskočit. Takových jsem viděl...

Jsem přesvědčen, že většina pracovníků ČT odvádí poctivou práci. Ti vybraní pro politické "zpravodajství" a podobně, to je zvláštní sorta.

 

My přece víme, že nám zase jdou a půjdou po krku. Vadí jim, že statisíce lidí čte denně zprávy a komentáře na webových stránkách mimo kontrolu oligarchů. Nemohou tak zatajit to, co lid nemá vědět, aby snesl, jak se s ním zachází.

 

Ne všichni chtějí být oblbováni, někteří chtějí vědět, cituji z jiného dopisu, který jsem dostal také dnes:

 

...Pravidelně čtu příspěvky Vašeho servru Nová republika-proti sociálnímu marasmu.Jste jedni z mála, kteří přinášeji pravdivé informace o Sýrii,i jiném dění,které jinde nejsou publikovány či jsou vědomě překrucovány ve smyslu polopravd, nebo lží. Patří všem, kteří publikují velké poděkování !!! Názorová hladina článků je otevřená, umožňující konfrontovat oficielní propagandu z jinými informacemi.Tím si vytvářet pokud možno realnou představu o skutečnostech jež v tomto českém absurdistánu probíhají! (autor uvedl své jméno a napsal, že je z Olomouce)