Centrální banka Ruska je již pátý rok po sobě největším nákupčím zlata
V loňském roce anka Ruska koupila podle zprávy Reuters 201 tun zlata - je to největší objem ve srovnání s centrálními bankami jiných zemí na světě.

K 1. lednu 2017 činil objem měnového zlata v investiční pozici rezerv Ruska vůči zahraničí 60,194 miliard dolarů. To znamená, že Ruská centrální banka již pátý rok po sobě, zůstává lídrem mezi ostatními centrálními bankami v růstu zlatých rezerv, informuje ТАSS .

Odborníci předpovídají, že v roce 2017 bude Rusko i nadále kupovat zlato ve velkém množství - asi 200 tun, a nebude mít na něj téměř žádný účinek kolísání cen drahých kovů nebo ropy, či dokonce změny směnných kurzů.
Současně se odborníci se domnívají, že Ruská centrální banka může změnit svou strategii v případě zrušení antiruských sankcí. Připomeňme, že v loňském roce ministerstvo financí koupilo Státního fondu diamantů drahokamy za 5 miliard rublů a ještě více utratilo za zlato a jiné drahé kovy. Podle deníku Vzgljad je v době krize pravidlem, že jsou bezpečným útočištěm. Kupovat diamanty ve velkých množstvích se v těžkých časech stalo tradicí.

https://vz.ru/news/2017/3/31/864316.html
Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf