Čas už vypršel, seberme Rusku Kaliningrad!

 

Litevský poslanec Linas Balsys v litevském parlamentu navrhoval vrátit militarizovanou Kaliningradskou oblast Litvě nebo pod společnou správu Litvy a Evropské unie. 

 

30.leden 2017 - 17:04

"Pro Kaliningrad jako ruskou západní exklávu už čas vypršel," řekl Balsys.

 

"Připojení Krymu ukázalo, že poválečný pořádek v Evropě se blíží ke svému konci, protože Rusko porušilo pravidlo nedotknutelnosti hranic," zdůraznil poslanec.

 

Doba, kdy Rusko využívalo Kaliningradskou oblast ve východním Prusku skončila, je přesvědčen Linas Balsys.

 

"Kaliningrad nebyl dán Rusku v Postupimi nebo v Helsinkách na věčné časy ... Bylo řečeno: dáváme SSSR pod správu až do doby, kdy budou podepsány konečné mírové dohody v Evropě," improvizoval Linas Balsys.

 

Tato myšlenka není v Litvě nová. Již v roce 2015 ji zveřejnil politolog, nyní člen konzervativní strany  a poslanec Laurynas Kaschyunas.

 

Zástupce ruského ministerstva zahraničí údajně volal tehdejšímu šéfovi litevského Centra pro studium východní Evropy Kaschyunasovi s tím, že Kaliningrad zůstane ruský.

 

"Pokud budeme mluvit o situaci kolem Krymu, je jasné, že nikdo se nechystá vyslat vojáky k boji o Krym. Ale Rusko musí zaplatit za Krym, nemůže si v XXI století obsadit území, s tím, že to co bylo kdysi naše, si teď  to vezmeme zpět . Představte si, co se začne dít, kdyby Němci požadovalí od Poláků navrácení bývalého německého území, Ruská federace by se měla mít na pozoru před takovými nároky,“ vysvětloval poslanec.

 

Přechod Kaliningradu (do roku 1946 Königsbergu) a řady dalších území Východního Pruska pod jurisdikci Sovětského svazu byl schválen spojenci na Postupimské konferenci.

 

Konečný status regionu byl stanoven Spojeneckou kontrolní radou v Německu v zákoně o likvidaci Pruského státu od 25. února 1947.

 

(rp,prvnizpravy.cz,baltnews,foto:arch.)