Budování mostů v srdci Evropy

Birgit Seelbinder, kníže Karel Schwanzenberg a Bernd Posselt

Studijní text

 

Předním činitelům mezinárodního porozumění bylo propůjčeno ocenění "Brückenbauer/Stavitel mostů" Bavorsko-českým kulturním střediskem (Centrum Bavaria Bohemia CeBB) v Schönsee v Horním Falci.

 

CeBB tam působí deset let. V jubilejním roce byla cena za zvláštní výsledky v oblasti přeshraniční spolupráce udělena mluvčímu národnostní skupiny Berndu Posseltovi, bývalému českému ministru zahraničí knížeti Karlu Schwarzenbergovi a předsedovi regionálního sdružení obcí a měst Euroregia Egrensis a dlouholeté starostce města Marktredwitz, Birgit Seelbinder. Všechny tři vítěze sjednocuje nadšená práce pro jednu ideu: konvergenci Bavorska a Čech.

Impozantní obřad  v Bavorsko-českém kulturním středisku moderovala předsedkyně Irene Traxler. Obřad opět ukázal aktivity a projekty CeBB ve spojení s vysokými odbornými znalostmi osob odpovědných za management národní kultury.

Bernd Sibler, státní tajemník bavorského ministerstva školství, kultury, vědy a umění, zdůraznil ve svém projevu, úspěšnou regionální spolupráci v oblasti vzdělávání a kulturních iniciativách v obcích, které jsou základem pro společnou partnerskou a přátelskou budoucnost sousedních zemí. Příkladné je v tomto smyslu partnerství škol mezi gymnasiem Josepha-von-Fraunhofera v Chamu a Pikovým gymnasiem v Plzni, které bylo rovněž oceněno za přínos pro kulturu a hodnoty vzdělávání, v oblasti partnerských projektů.

"Ve vztahu mezi Bavorskem a Českou republikou můžeme vidět v posledních třech letech skutečný zlom", řekl Sibler. Zvláště patrná je nová éra v souvislosti s otevřením Bavorského zastoupení v Praze a sílícími politickými kontakty.

Podle Siblera se ukazuje, že pozitivní vývoj česko-německých vztahů jasně vítězí. A je to právě zásluhou Bernda Posselta, že novým způsobům porozumění, jak v české, tak v německé politice, prorazil cestu. Posselt si uvědomuje charakter doby a v mnoha rozhovorech, i s často kritickými diskusemi, a to i v rámci vlastního sdružení, drží a ztělesňuje pozici současné doby. Sibler řekl o Posseltovi, že "hoří pro Evropu, žije smířením, a spojuje  Bavorsko a Čechy".

Posselt ocenil ve svém projevu vynikající úspěchy Bavorsko-českého kulturního střediska a jeho evropský význam. Vedoucímu CeBB Hansi Eibauerovi a jeho kolegům adresoval poděkování za jejich vynikající úsilí - přivést obě "srdeční komory Evropy"  k součinnosti. Proto je již dlouho uznávána naléhavost urychleně dodat potřebné zdroje Eibauerovi a jeho zaměstnancům. "My jsme Evropa ". Oni nepatří k těm, kteří říkali „co by se mělo“ nebo "co by někdo měl" udělat, ale spíše jednají v souladu s heslem "ty sám musíš udělat".

Své poděkování také adresoval státnímu tajemníku Berndu Siblerovi a ministru Ludwigu Spaenlemu za to, že vykonali pro dobré vztahy mezi Bavorskem a Českou republikou daleko více, než je ve vládě obvyklé. Také vzdal hold účastníkům památkových obřadů nesčetných česko-německých iniciativ. Všichni bez výjimky jsou týmovými hráči za porozumění a spolupráci. Zvlášť v době renacionalizace je nebezpečí této pavučiny v srdci Evropy větší, než kdy jindy. Aby evropské sjednocování šlo dál, přes současnou krizi, aby se zpět nevrátily ploty mezi Bavorsko a Čechy.

 

Hildegard Schuster, Sudetendeutsche Zeitung, 15.4. 2016, s. 1-2

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf