Budování důvěry v krizi

Česko-německý fond budoucnosti podporuje 120 nových partnerských projektů

Studijní text

 

Představenstvo Česko-německého fondu budoucnosti (ČNFB) schválilo v prosinci na svém pravidelném zasedání v Praze finanční prostředky ve výši zhruba 836.000 eur. Půjdou na přeshraniční projekty, například společné výstavy, sympozia česko-německého dialogu, nebo obnovu památek na 120. místech.  "Ke kontaktům mezi našimi dvěma zeměmi dochází na mnoha úrovních", zdůrazňuje Kristina Larischová, česká předsedkyně Správní rady. "Otevřená jednání mezi námi se stávají stále běžnější v průběhu let". To je solidní základ pro bilaterální vztahy - i na pozadí současné těžké zátěže migračními vlnami. "V situaci, která je často vnímána jako krize ve vztazích, má důsledné pokračování ve stavebních projektech a podpoře nových kontaktů zvláštní význam", zdůrazňuje náměstek Larischové, Albrecht Schläger.

 

Výběr schválených projektů

 

25. česko-německé symposium Brno: Brněnské/Jihlavské sympozium Ackermann Gemeinde a Společností Bernarda Bolzana, je jedním z největších pravidelných fór pro dialog o česko-německých vztazích. Již po 25. bude diskuse mezi německými  a českými politiky, občanskou společností, akademickou obcí a médii na společná aktuální témata. Otázky, na které se budou hledat společné odpovědi na rok 2016, by nemohly  být výbušnější: Jakou míru rozmanitosti toleruje naše společnost? Jaké jsou hlavní příčiny odmítání a strachu z uprchlíků?  Fond budoucnosti podpoří sympozium příspěvkem 14.000 eur.

 

"Neomezená kreativita." - Workshop pro německou a českou mládež:  Projekt se etabloval v posledních letech jako populární "událost" a místo setkání pro mladé lidi na české a německé straně Krušných hor. Stejně jako dříve probíhá přeshraniční spolupráce v okrese Saské Švýcarsko - Východní Krušné hory mezi partnerskými městy Bílina, Dippoldiswalde, Mšené Lázně, Kovářská. Velmi málo nabídek je zaměřeno na zájmy mladých lidí, jsou tam malé osobní vztahy a kontakty. Obyvatelé pohraničí využívají sousední země často jen pro levné nákupy. Prostřednictvím vícedenních společných seminářů (street dance, graffiti, foto, atd.) by měl být probuzen zájem mladých lidí o sousedy a posilován i ekonomickými výhodami. Dotace: 5500 Euro.

 

Speinsharterský Masopust: Klášter Speinshart se nachází v bavorsko-českém pohraničí  a je po staletí místem náboženských a kulturních výměn mezi Německem a Českou republikou. S jeho uměleckým působením v historickém areálu tolik navštěvovaného barokního klášterního kostela chce český umělec Patrik Habl  podporovat dialog o starém a novém umění, tradicích, náboženství a modernosti. Kulturní projekt "Speinsharterský Masopust" navazuje na masopustní tradici existující od středověku, využije církevní památky, jako oltářní obrazy, krucifixy, oltáře a příbytky, během během masopustu. Dotace: 3500 Euro.

 

Jazzová sekce / Trojstranná výstava : Marně se socialistický režim v Československu snažil vzít vítr z plachet vzpurnému jazzu Jazzové sekce. Jazzová sekce se vyvinula z koncertní agentury na opoziční fórum umění a hudby a rychle se stala politickou platformou. Dokonce i přes zákaz v roce 1984 jí nešlo zabránit v činnosti s několika tisíci členy. Použitím fotografií, dokumentů a hudebních ukázek, a to především ze sbírek Bremerského výzkumného centra pro východní Evropu, se  představí historie Jazzové sekce. Působivě to ukazuje, jaká politická moc může vzejít z kulturních organizací. Grant: 10.000 eur.

 

Fotografický projekt „KZ überlebt " (přežil koncentrační tábor): Mnozí kteří přežili koncentrační tábory mlčeli o svém osudu po celý život, nebo mluvili jen ve stáří o zakušeném utrpení. Putovní výstava "přežil KT" Stefana Hankeho a doprovodná ilustrovaná kniha zobrazují 121 přeživších ze sedmi zemí a dávají jim hlas. Výstava bude k vidění v České republice v Terezíně a v Lidicích. Dotace: 7200 Euro.

 

„Proč vypravovat "- První polovina 20. století v zápisech vypravování německých obyvatel Brna : Prostřednictvím fyzického "zmizení" většiny německého obyvatelstva z města po druhé světové válce, jakož i záměrné politiky „zapomínání" na Němce od roku 1948 (nejen ve městě Brně), došlo k "ubývání" části multikulturní paměti. Informace shromážděné v knize jsou životopisné vzpomínky německých obyvatel Brna, které nabízejí živý pohled do života multikulturního města v první polovině 20. století - s nadějí, že si dnešní Brňané uvědomí pozitivní aspekty soužití různých kultur. Grant: 5500 eur.

 

Poslední zvon pro kostel Svaté Kateřiny Alexandrijské ve Vidnavě : Cílem bilaterálního projektu je zachovat monumentální budovu pro příští generaci a dát zpět kostelu novým zvonem její hlas. Více než polovina nákladů na tento účel již byla vybrána z darů, včetně od původních německých obyvatel. Grant: 26,000 eur.

 

Obnova poškozených náhrobních kamenů na židovském hřbitově v Třebotově: V místě židovského hřbitova jsou škody ještě příliš rozsáhlé. Historicky cenné náhrobní kameny jsou převrácené a těžce poškozené, novější náhrobní kameny byly zřejmě částečně ukradeny. Poškozenou hřbitovní zdi a chybějící vstupní branou hřbitova je umožněn volný přístup a možná další devastace. Projekt si klade za cíl konkrétní renovační opatření. Také chce zúčastněným vrátit historii hřbitova a připomenout lidi tam pohřbené. Grant: 16,000 eur.

Sudetenpost, 14.1.2016, str. 4, bez autora a značky

Pro České národní listy volně přeložil P. Rejf

Poznámka redakce

Peníze z fondu nejsou, soudíme podle uvedených údajů a zkušenosti z dřívější doby, na české vlastenecké projekty. O ty se fond zřejmě nezajímá.