Budování důvěry

Horst Seehofer vysvětlil politiku porozumění

 

V europolitickém článku s názvem "Stále ještě není pozdě!" ve "Frankfurter Allgemeine" (FAZ) v pondělí (14. listopadu) tvrdí Horst Seehofer, předseda vlády Bavorska, patron naší etnické skupiny a předseda CSU, že sudetští Němci formovali bavorsko-české vztahy od samého začátku:

 

Právě teď je na čase si uvědomit, množství dosažených úspěchů v jedinečném prostoru svobody, bezpečnosti, demokracie, sebeurčení a míru - v Evropě. Bavorsko-české smíření je jeden takový úspěch. Bavorsko slavilo letos 26 let německé jednoty na německém velvyslanectví v Praze - s našimi českými přáteli.

 

Po desetiletích nepřátelství a separace jsme sousedé a přátelé v srdci Evropy. Nová éra ve vztahu k České republice již dominuje na obou stranách nad obrazy nepřátelství a nevyřízených dluhů. Společně jsme vybudovali důvěru.

 

V roce 2010 jsem navštívil jako první premiér Bavorska Českou republiku a s místní vládou jsme otevřeli novou kapitolu dobrých sousedských vztahů - po intenzivních přípravách, s bezprostřední účastí a souhlasem sudetských Němců.

 

Společně jsme otevřeli dveře ve prospěch pro obyvatele České republiky a Bavorska. Návštěva předsedy vlády [Petra] Nečase v roce 2013 v Mnichově, otevření bavorského zastoupení v Praze v prosinci 2014, nebo hlavní projev českého ministra kultury [Daniela] Hermana na Sudetoněmeckém dni v roce 2016, byly další mezníky ve vztazích mezi Bavorskem a Českou republikou. Premiér Bohuslav Sobotka je dnes mým častým mezinárodním partnerem.

 

Jen za posledních dvanáct měsíců jsme měli pět setkání. Kdo by si to byl pomyslel právě před deseti lety? Ze sousedů se stali přátelé.

 

V tomto ohledu musí členské státy poskytovat více respektu předchůdcům. V Bavorsku a v Německu jsme nezapomněli na vzbouření maďarského lidu proti sovětské okupaci před 60 lety a boj za svobodu a demokracii. Nezapomněli jsme, co Maďarsko učinilo pro Německo a svobodnou Evropu.

 

My v Bavorsku jsme nezapomněli, že železná opona padla nejprve ve východní Evropě. Ve východní Evropě byli naši sousedé, kteří jako první umožnili uprchlíkům z bývalé NDR odejít. Bez míru a svobody v roce 1990 by nebyla možná německá jednota a svobodná a sjednocená Evropa. Hodně Evropě dlužíme ... "

 

Další stanovisko v Seehoferově článku: "My politici bychom měli přestat kritizovat občany. Za krizi důvěry v EU nejsou na vině občané - je to problém evropských elit. Náš způsob života a vládnoucí kulturu mohou bránit Evropané jen společně."

 

Sudetendeutsche Zeitung, 18.11. 2016, str. 1, bez autora a značky

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf