Buďme k sobě upřímní!

 

Sobotkova vláda je v lepším případě národně lhostejnou. Svědčí o tom i odmítnutí jazykového zákona, podle něhož by čeština se stala úředním jazykem.

 

Český národ a jeho zájmy jsou pro ni zřejmě šum a fuk. Že takto se chová KDU-ČSL a TOP 09 či Zelení, nás již nepřekvapuje. Ale že k nim pomalu a jistě se kloní i ČSSD,  je alespoň pro část z nás velmi nepříjemnou novou skutečností.

 

Pokud jde o jakoukoliv politickou  stranu nebo jiný subjket, říká se, jaký pán, takový krám. Zřejmě v případě ČSSD je toto úsloví příhodné. Pan premiér se pyšně přiznává, bez mučení a zcela dobrovolně, že je "vynálezcem a inspirátorem" tzv. česko-německého strategického dialogu, o němž se domníváme, že by nás mohl přivést až do německého chomoutu.

 

My říkáme panu premiérovi, že o takové zásadní otázce nemůže rozhodnout premiér ani vláda. A kdyby se ČR měla stát 17. zemí Německa, jak o tom kdysi mluvil V. Špidla, šéfporadce premiéra, pak o tom může rozhodnout jedině lid v celostátním imperativním referendu. V republice musí být pánem svrchovaný lid! Nikoliv parta domluvených politiků, pro něž lid, národ, česká státnost jsou jen a jen slova.

J. Skalský