Bude se Sobotka učit od Pirátů, jak oslovit mladé lidi?

 

Jistě mu to půjde snadno. Malé překážky však mohou nastat. Ví vůbec pan Sobotka o tom, že o mládeži, přesněji o určité její části, se mluví jako o ztracené generaci. V EU, v její západní části, tento termín již před lety zdomácněl. Např. ve Španělsku  mladí lidé to mají skutečně těžké. Svého času se udávalo, že asi až 40 % mladých Španělů nestuduje ani nepracuje v trvalém pracovním poměru. Brigáda střídá brigádu, krátkodobou či v lepším případě delší, které většinou nemají s jejich získanou kvalifikací nic společného. Podobně jsou na tom mladí Portugalci, o něco lépe Italové a Francouzi.

 

V současnosti i u nás můžeme mluvit o ztracené generaci, zatím není na tom tak špatně jako v uvedených státech. V současnosti naši mnozí studenti po maturitě nemohou najít práci odpovídající jejich kvalifikaci. Čas je donutí brát i to, co jim „pracák“ nabídne. Zase jsou to brigády. Naše „sociální“ vláda zatím neměla čas, aby se zabývala jejich problémy.  Největší překážkou pro absolventy škol je nedostatek praxe. Firmy hledají zaměstnance, ale když uchazeč o zaměstnání řekne, že nemá dosud praxi, jednání končí. Firmy zdůrazňují, že potřebují absolventy s praxí. Ale jak maturant má získat praxi, když ho snad žádná firma nevezme do pracovního poměru bez praxe? Je to jako v té pohádce o kohoutkovi a slepičce.

 

A tady je problém k řešení. Nic nevíme o tom, že paní ministryně sociálna by se o věc tvůrčím způsobem zajímala, jí řešila a vyřešila. Víme, že má málo času. Jezdí na akce sudetů, nyní je dokonce v Česko-německém diskusním fóru, to je povinností. Problém ztracené generace je dostatečně závažný, aby se jím zabývala i vláda. Řešení se nabízí, ale stálo by nějaké peníze. Ale ty vláda jaksi postrádá. Není divu, nedávno ministerstvo kultury uvolnilo 50,5 milionů korun pro účely muzea Němců v Čechách, vláda pak dala 270 milionů Kč na Česko-německý fond budoucnosti a ještě dříve pak hnedle půl miliardy korun sorošovské nadaci, jež sídlí u nás, pro potřeby migrace a multikulturismu. Takže peníze by byly, kdyby je vláda nekoulela tam, kde nejsou zapotřebí. Stačilo by možná firmám, které by zaměstnaly např. středoškoláky, příp. vysokoškoláky, v souladu s jejich vzděláním a tak jim umožnily nabýt i potřebnou praxi,  dát  ročně zpočátku třeba pár desítek milionů korun. Pak bychom ztracenou generaci opět mohli nalézt a dát jí možnost, aby posléze „ztracenci“ vlastními silami procházeli životem.

 

Pan premiér byl však také nějak zaneprázdněn. Nyní, když sudeti se stali z jeho rozhodnutí našimi spojenci, to už snad bude lepší. Ale kámen úrazu tu ještě může být. „Naši sudetští spojenci“ projevují „skromnou snahu“ o odškodnění. Prý se už o tom jedná, samozřejmě tajně, jak jinak. A tak by se mohlo stát, že pan premiér si udělá na ztracenou generaci čas, ale zase mu budou chybět peníze. Doufejme, že i piráti se za ztracenou generaci přimluví.

 

Je ostudou ČR, že problém ztracené generace i jeho neřešením nabývá na síle. Vážení koaličníci, vzpomeňte si na naše ztracené mladé lidi a poskytněte jim potřebnou pomoc. Až pak Sobotka nalezne "ztracenou generaci", umožní jí návrat do normálního života, může se snažit oslovovat i další mladé lidi. Budou mu jistě více naslouchat.

J. Kovář