Buď připraven k práci a obraně

Obnova hnutí z dob SSSR

Ruský prezident Vladimir Putin včera podepsal zákon o obnově hnutí » Buď připraven k práci a obraně «.

 

Hnutí vzniklo a bylo populární v dobách Sovětského svazu, v letech 1931-91, kdy vynikalo masovou účastí. Podle nového zákona může každý občan Ruska složit zkoušky z fyzické přípravy. Je stanoveno 11 norem o různém stupni obtížnosti. Šest norem je určeno dětem, sedmá mládeži do 29 let, další čtyři pro dospělé podle věku, počítá se, že zkoušky mohou skládat i občané starší 70 let. Kdo zkoušky složí, získá odznáček, který bude moci veřejně nosit.

 

Organizací zkoušek budou pověřeny místní orgány moci a nekomerční organizace včetně sportovních klubů. Náklady ponese stát. Obnova hnutí by měla zajistit především zlepšení fyzické přípravy mládeže, která je v současnosti považována za nedostatečnou.

 

A důvod tohoto Putinova podpisu? Částečné vyhovění vedení všech čtyř frakcí dolní komory ruského parlamentu, které vyzvaly prezidenta, aby se zasadil o vytvoření jednotné celostátní mládežnické organizace v Rusku. Oznámila to kancelář ruské Státní dumy. Dřívější masové mládežnické organizace, které byly důležitou oporou sovětského režimu, byly rozpuštěny počátkem 90. let.

 

Předsedové parlamentních skupin jsou přesvědčeni, že v Rusku by měla působit jednotná organizace sdružující mladé lidi, a to nejen ta sportovní.

 

V Rusku působila v letech 1922-91 Všesvazová  pionýrská organizace, po jejímž vzoru vznikala obdobná sdružení i v ostatních satelitních státech včetně Československa. Mládeži starší 14 let byl v SSSR určen Všesvazový leninský komunistický svaz mládeže, tzv. komsomol.

 

Zjuganov pošle vnuky

Myšlenka obnovit centrální mládežnickou organizaci se podle agentury TASS líbí ruským komunistům, zejména jejich šéfovi Gennadiji Zjuganovovi (71). Předseda KPRF je prý podle ČTK připraven do nové organizace vyslat své vnuky. (rj, jo)

 

Haló noviny, 7.10.2015, str. 7