Britská vláda by měla přikročit

k dechristianizaci země

Autor: -bj- | Publikováno: 14.12.2015

 

Pracovní komise složená z vysokých náboženských a ústavních činitelů předložila Britské vládě zprávu ze svého dvouročního bádání: Británie by se měla odkřesťanštit, a nevystupovat navenek jakoby byla křesťanskou. Koncept “britských hodnot” by měl být adaptován na 21. století, a náboženství v něm by mělo být posazeno na upozaděnější odpovídající místo.

 

V jednotlivostech tak komise vzhledem k ústupu tradičního anglikánského křesťanství a rozvoji islámu, charizmatických křesťanských církví, nových věrouk a nenáboženských přesvědčení, doporučuje, aby v politické rovině napříště měli do Sněmovny přístup nejen anglikánští biskupové, ale i imámové, rabíni a evangelikální pastoři, aby korunovace pozbyla výlučně křesťanského charakteru (slib dodržování Božích zákonů a vyznávání Evangelia) a zahrnovala i nekřesťanské rity. Ve školství zpráva komise označuje církevní a náboženské školy jako “sociálně rozdělující”, a doporučuje, aby studenti na akademické půdě mohli beztrestně projevovat i radikální názory. V mediální oblasti zpráva požaduje, aby náboženské vysílání Britského rozhlasu – Čtyřka zahrnovalo i nenáboženské pořady, a byla vytvořena Rada pro stížnosti na náboženské projevy v tisku.

 

U mnohých členů vlády a církevních kruhů se zpráva komise setkala s vytočenými reakcemi, že je povážlivě mimo, a že studie byla usurpována humanisty. Ono totiž, jak praví lidová moudrost, "svaté místo prázdno nezůstává", a v Británii, jakož i v západní Evropě se na jeho místo stále zřetelněji intronizuje islám..

 

http://eurabia.parlamentnilisty.cz

 

http://www.bbc.com/news/the-reporters