Bráníme naše hodnoty

 

Komunální kongres v Plzni - Nina Nováková z TOP 09

 

Studijní text

 

Nina Nováková, učitelka latiny na střední škole v Brandýse nad Labem -severně od Prahy,  poslankyně TOP 09, byla v sekci společně s mluvčím menšin Berndem Posseltem a knížetem Vladimírem Lobkowiczem, zástupcem starosty z Plzně-Křimic, synovcem ostravsko-opavského biskupa. Promluvila o "federalismu a samosprávě od habsburské monarchie po Evropskou unii". Jednání řídil  spolkový jednatel sudetoněmeckého landsmanšaftu (SL) Christoph Lippert.

 

Měli bychom hledat v Evropě to, co nás drží pohromadě: naše společné kořeny, tak říkajíc náš tmel, začala Nováková svůj angažovaný výklad.  Ale když se říká, že evropská kultura patří k našim společným kořenům, musíme objasnit především to, co se rozumí pod pojmem evropská kultura. Na počátku 21. století musíme chápat, že: "základy jsou humanismus a lidská práva na základě židovsko-křesťanských kořenů."

Jsou tři otázky, na které hledala odpověď již habsburská monarchie, a jsou dodnes platné: "V čem jsme si rovni? V jakých oblastech bychom měli trvat na svobodě? V jakých oblastech bychom měli jednat solidárně?"

"Myslím, že nesmíme ztratit svobodu, a musíme chránit to, co máme společné. Přesněji řečeno, musíme neustále myslet v evropském kontextu"

Moje úsilí jako političky bylo zaměřeno na český školský systém. Ve školském zákoně by mělo být zakotveno to, aby ve všech českých školách - ať už veřejných, soukromých nebo církevních, byly sdělovány evropské hodnoty.

Druhým bodem je svoboda projevu, vyznání a svědomí. "Věřím, že našim specifickým orgánům, jako například parlamentu, chybí to, co bude nutné. A to vedení dialogu mezi kulturami, zejména se zástupci církve. Domnívám se, že náboženství je stále aktuální a bude důležité i v budoucnu. "

Lidé z východní Evropy byli v mnoha oblastech o něco zpožděni, nicméně udrželi vazby na rodinu, otce, matku a děti. "Rodina je první, kde se člověk poznává, kde se setkává s ostatními. Jsem pro partnerství muže a ženy. "Silný potlesk.

Rodné město Novákové Brandýs je známý svým hradem, který císař Karel I., poslední český král koupil, a kde žil se svou ženou Zitou. Nováková: "Karel chtěl obnovit mír za všech okolností. I když to v té době nebylo možné, zachování míru je také i dnes a zítra znovu a znovu prioritou. "

"Víme, že habsburská monarchie se pokusila najít a vytvořit, ve druhé polovině 19. století,  varianty soužití v multietnického státě. Karel I. Habsburský plánoval monarchii, která bude strukturována federálně. "Pak by stát přežil, šel by směrem k demokracii. Češi a Němci by z něj měli užitek, a i Slováci, kteří byli v té době částí Maďarska. Místo toho začala ve 20. století separace národů.

"Vznik Československé republiky byl oddělením národů," zdůraznila Nováková. Nyní plníme odkaz, který stál na samém počátku Evropské unie: .Zabránit další válce. „Otto von Habsburg řekl, že pokud Evropa zůstane jen konceptem, nemá šanci na přežití."

V západoněmecké společnosti tyto duchovní dimenze nebyly nikdy ztraceny. "Součást schůzky je mše svatá; mentální a duchovní rozměr je u vás vždy přítomen. Bez toho nemůže jeden stát, nemůže ani EU přežít."

Jako člen Česko-německého diskusního fóra ví, že člověk si může dovolit různé názory v nepodstatných detailech. "Ale když hovoříme o hodnotách, nesmí existovat žádná pochybnost."

Pak se vrátila do minulosti, k lidem co zažili komunistickou éru: "Říkáme: Přece víte jaké to bylo, že jsme nemohli vůbec nic. To je hluboká zkušenost, kterou nemusíme vysvětlovat. A pokud my - Češi a Němci - řekneme, že máme společnou historii až do roku 1945, je to málo? Existuje tak mnoho věcí, které si nemusíme navzájem vysvětlovat. "

V současné době se objevil, mezi Bavorskem a Čechami, společný zájem o životní prostředí. "Domlouváme se již druhým rokem o Přírodním parku Šumava."

Pak Nováková hovořila k současné české politice. "V České republice se mnozí přestali cítit pohodlně, z důvodu velmi zvláštní společenské atmosféry. Zejména před volbami některé zasáhly nepříjemné tóny." Mladí lidé se diví, když ještě někdo zmíní nějaké problémy mezi Čechy a Němci. „Oni žádný problém s Němci nemají."

Christoph Lippert zpočátku zdůraznil, že mnohá opatření již byla vytvořena ve starém Rakousku, „svého času to byla možná záloha, ale dnes mohou být konečně realizována v Evropě, která doufejme neselže na nacionalismu, jak se to stalo s tím starým Rakouskem, k naší velké škodě".

 

hf, Sudetendeutsche Zeitung, 21.10. 2016, str. 5

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf