Bojovníci za svobodu odsuzují omluvu sudetským Němcům

 

BOSKOVICE - Český svaz bojovníků za svobodu Boskovice odsuzuje omluvu brněnského městského zastupitelstva sudetským a brněnským Němcům za jejich poválečný odsun z ČSR. Omluva je akce brněnské radniční koalice a TOP 09. Děkujeme těm politickým stranám, které se této akci postavily a stydíme se za primátora Petra Vokřála i radní, kteří nad ní převzali patronát.

 

Redakci to sdělil Jiří Jaroš Nickeli, předseda ČSBS Boskovice. V sobotu 30. května budou autobusy odvážet do Pohořelic účastníky lidovecké předvolební kampaně tzv. Poutě smíření. Tedy pochodu z Pohořelic do Brna, připomínající poválečné vyvedení německého obyvatelstva z moravské metropole do Rakouska. Na večer poté se uskuteční v Augustiniánském chrámu na Starém Brně ekumenická bohoslužba za odsunuté brněnské Němce a v Ha Divadle působivé představení hry spisovatelky Kateřiny Tučkové „Vyhnání Gerty Schnirch (příběh brněnské Němky)“. Už v pátek bude předcházet aktivitám za smíření se s úsilím německých fašistů a nacistů - vyhubit z životního prostoru dnešní ČR rasově podřadnou "českou pakáž" autorské čtení této knižní předlohy K. Tučkové v Ústřední Mahenově knihovně.

 

Brněnští zastupitelé schválili nehoráznou deklaraci, omlouvající se Němcům za jejich odsun z poválečného Brna v květnu 1945. Pro deklaraci hlasovala celá radniční koalice (ANO, KDU-ČSL, hnutí Žít Brno, Strana zelených, Piráti + TOP 09).

Ostře proti byli pouze komunisté.

Zastupitelům za ČSSD a ODS to bylo jedno, proto se hlasování zdrželi. Místopředsedkyně KDU - ČSL a první náměstkyně brněnského primátora Klára Liptáková se účastnila srazu Sudetoněmeckého landsmanšaftu.

(vž)