Bojkot protektorátního tisku

– Změna v Persii – Rooseveltův rozkaz americkému loďstvu – polsko-československá spolupráce

27. září 1941

 

Dnes mluvím k těm, kteří přestali číst noviny dočasně přistěhovaného loupežného vraha Gregoryho, ať už se to svinstvo jmenuje Melantrich, Národní Politika nebo Der Neue Tag. Gregory vraždil, my ho jednou zabijeme, to ovšem nebude vražda, nýbrž začátek vysvobození. Je dobře, že nekupujete jeho tiskoviny. Z vašich peněz mají Vajtauer, Krychtálek, Procházka, Moravec a jiní gauneři statisícové příjmy za to, že se snížili k ohavnému pokusu otrávit duši národa, který hlídá srdce Evropy. Tedy: noviny nekupujte a dejte pozor, aby vám Gregory a ti jeho hnusníci neutekli.

Perský šach se vzdal, vlastně byl vzdán. Na radu Němců dal spojencům šach a Rusko a Britská říše mu dali šachmat.

Je to zajímavá předzvěst toho, co musí následovat. Schickelgruber a jeho nafouklý šakálek odrůdy quislingovské, Mussolini, dali civilisovanému světu šach - ale civilisovaný svět je jednou provždy odežene od šachovnice slušných hráčů této civilisované hry. Mnozí spojenci včas nepochopili, že s falešnými hráči nemají sedět u šachovnice, která je určena k tomu, aby na ní byl rozhodnut osud nové evropské a staré evropské civilisace. Všichni doplácíme na tu naivnost, ale všichni jsme se důkladně poučili.

Jestlipak jste dobře pochopili rozkaz vrchního velitele amerického loďstva, který se jmenuje F. D. Roosevelt: „Střílejte ihned, jakmile Němci začnou překážet na anglo-americké vodní strádě.“ Tento povel velkého demokrata znamená, že bitva o Atlantik bude Německem neodvolatelně prohrána - ne lehce a ne bez ztrát, ale prohrána. Na Atlantickém oceánu jsou dnes a zůstanou pány loďstva britská a americká. A Hitler by se měl začít učit plavat. Schickelgruber utopí se v slzách a krvi svých nevinných obětí.

Dostal jsem k 14. září sta dopisů, jejichž obsah seskupil se na lánském hřbitově. Děkuji všem, kteří napsali, i těm, kteří by byli napsali, kdyby z Lán šla pošta do Londýna. No, však víte: Věrni zůstaneme!

Dobrou noc!

 

Jan Masaryk: Volá Londýn , str. 166-167

reprint vydání z roku 1948